Změna již zvolené délky RD podle nového zákona

918
17.12.11 20:43

změna již zvolené délky RD, podle noveho zakona?

ahoj maminky,
Mam dotaz. Dočetla jsem se, že novy zakon ktery by měl platit od ledna 2012, bude umožňovat změnu již zvolené delky RD.
Ja jsem od 3.9.2011 na dvoulete variantě a pokud by to zakon umožňoval, rada bych ji změnila na třiletou.
Vite o tom něco? Co bych pro to měla udělat?
Budu moc vděčna za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
430
17.12.11 20:49

Odkazuji na webovky MPSV ČR, způsoby čerpání RD jsou tam jasně popsány.
 http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
17.12.11 21:06

No, možné to je, ale k čemu ti to bude dobré?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.12.11 21:08

Já nad tím taky uvažuju. A je to dobré třeba k tomu, že když máš dítě narozené v „blbém“ měsíci, tak Ti ho nevemou do školky a Ty budeš na pracáku a bez peněz. Takhle sice budeš mít o pár stovek míň, ale zase tak dlouho, jak budeš potřebovat. Takže za mě - je to super !!!! :dance:
Edit - samozřejmě do vyčerpání, ale lze si to spočítat podle potřeby :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
17.12.11 21:15

To jo, ale pokud si měla dobře přechod z mateřské, tak na stávajícím dvouletém vyčerpáš v součtu víc, takže je lepší si dávat stranou a pak z toho čerpat (i když uznávám, že ne každý na to dokáže nesáhnout, to je fakt).
A případně k tomu dostaneš ještě podporu, sice malou, ale jo, pokud tedy budeš na tom pracáku a nedohodneš se práci na pozdějším nástupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.12.11 21:18

Jani já mám na 3 roky a dítě narozené v listopadu, proto se bojím, že dítě do školky nedám a s tím dáváním stranou máš pravdu, ale nevím nevím, jestli bych to zvládla. Navíc já osobně mám špatný pocit z pracáku :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
17.12.11 21:22

Tak pokud máš na 3 roky, tak se začni učit to dávat stranou :mrgreen: , změnou by sis dost pohoršila, právě u tříleté je ten rozdíl hodně velký… a je škoda to státu nechávat.
A na pracák člověk nutně nemusí, může zůstat doma „zadarmo“ jako osoba pečující o dítě do 7 let. Asi bych tam taky nešla, i když u mě je to doufám pouze teoretická možnost, neb už teď pracuju z domova a doufám, že když už to v práci jednou prošlo, tak že už to tak zůstane.
A když ti dítko do školky vezmou, tak si budete moct za to uškudlené něco koupit ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
17.12.11 21:24

Holky a dočetla jsem se dobře, že teda když já jsem do ted možnost výběru neměla, že bych od novýho roku měla? Neměla jsem odpracovaný požadovaný počet dní, ale přítel jakožto otec dítěte ano… takže můžu sama od nového roku zvolit variantu?
A nemusím tak přítele tahat po úřadech aby musel na pár dní na rodičák, on zvolit variantu a převést jí na mě? Omlouvám se jestli je to zmateně napsané, ale sama v tom mám guláš :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.12.11 21:26
j.a.n.i1 píše:
Tak pokud máš na 3 roky, tak se začni učit to dávat stranou :mrgreen: , změnou by sis dost pohoršila, právě u tříleté je ten rozdíl hodně velký… a je škoda to státu nechávat.
A na pracák člověk nutně nemusí, může zůstat doma „zadarmo“ jako osoba pečující o dítě do 7 let. Asi bych tam taky nešla, i když u mě je to doufám pouze teoretická možnost, neb už teď pracuju z domova a doufám, že když už to v práci jednou prošlo, tak že už to tak zůstane.
A když ti dítko do školky vezmou, tak si budoete moct za to uškudlené něco koupit ;-)

Jani díky, já jsem ještě nevzala kalkulačku a nepočítala to, no ale asi to brzo udělám :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
17.12.11 21:28

Jojo, pokud otec měl, tak budeš moct volit rovnou ty, akorát nevím jak se bude dokládat, že nárok měl, asi na to bude nějaký formulář a nechat to potvrdit na ČSSZ podle sídla zaměstnavatele - toť můj tip, přesný postup a formuláře ještě nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
17.12.11 21:29
j.a.n.i1 píše:
Jojo, pokud otec měl, tak budeš moct volit rovnou ty, akorát nevím jak se bude dokládat, že nárok měl, asi na to bude nějaký formulář a nechat to potvrdit na ČSSZ podle sídla zaměstnavatele - toť můj tip, přesný postup a formuláře ještě nejsou.

Tak to se asi od ledna dozvím na sociálce… no ale aspon v něčem mě potěšili blbouni :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
17.12.11 23:18
Ahoj prosím o info co je to osoba pečující o dítě do 7 let? Znamená to, že dítě je doma a soc i zdrav platí stát? Děkuji za odpověď
j.a.n.i1 píše:
A když ti dítko do školky vezmou, tak si budete moct za to uškudlené něco koupit ;-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
18.12.11 00:29
denca29 píše:
Ahoj prosím o info co je to osoba pečující o dítě do 7 let? Znamená to, že dítě je doma a soc i zdrav platí stát? Děkuji za odpověď

Jojo, přesně tak, tedy zdravotní pořád, sociální pouze do 4 let, ale sociální není povinné. Jo a dítko může i na 4 hodiny denně chodit do školky, pokud ho tedy vezmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
18.12.11 09:56
Děkuji bza odpověď to je nějaká novinka?
j.a.n.i1 píše:
denca29 píše:
Jojo, přesně tak, tedy zdravotní pořád, sociální pouze do 4 let, ale sociální není povinné. Jo a dítko může i na 4 hodiny denně chodit do školky, pokud ho tedy vezmou.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101956
18.12.11 11:11
denca29 píše:
Děkuji bza odpověď to je nějaká novinka?
j.a.n.i1 píše:
denca29 píše:

Nene, to platí už dlouho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat