Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Markéta Fe ahoj, já sem zakladatelka..:) hele u nás nijak.. ještě jsme neporodili, takže těžko říct co se bude dít, v porodnici mi řekli že ať to neřeším, že si s tím pak na úřadě poradí.. tak že to neřeším..:)
Dobrý den,
Já jsem jmenuji Sabina a jsem se svým jménem nespokojená, protože ve škole mi kvůli tomu jménu dávají různé přezdívky a to jméno se mi samo o sobě nelíbí. Je možné že bych si ho změnila?
@Elena Salvatore píše:
Dobrý den,
Já jsem jmenuji Sabina a jsem se svým jménem nespokojená, protože ve škole mi kvůli tomu jménu dávají různé přezdívky a to jméno se mi samo o sobě nelíbí. Je možné že bych si ho změnila?
Jde to určitě, ale záleží, kolik Ti je. Pokud jsi nezletilá, potřebuješ k tomu souhlas rodičů (po dosažení zletilosti už ne). Taky to něco stojí, tuším 1000 Kč.
Přesně nerozumím dotazu, zda jste si měnila křestní jméno Vy, přítel. Křestní jméno si opravdu můžete změnit jen jednou - a všude to změnit…myslím, že bych zkusila požádat o výjimku - na matrice se zeptejte, na jaké ministerstvo dopis s žádostí adresovat. Argument typu_ my jsme si to rozmysleli bych raději nepoužila:-D Další možností je, že se necháte pokřtít - to můžete používat, ale v oficiálních dokladech jméno mít nebudete.
Ahoj, můžu se zeptat zakladatelky, jak to vyřešila? Dostali jsme se totiž do úplně stejné situace. Před měsícem jsme na matrice při prohlášení o určení otcovství nahlásili i křestní jméno, byli jsme si opravdu jisti. A najednou se to u nás změnilo. Chtěli bychom to nechat otevřené, až do porodu, až miminko uvidíme. Dnes jsem byla na matrice, matrikářka byla nepříjemná a neochotná, snažila se mi tvrdit, že to změnit nejde, ale tomu prostě nevěřím, je to jen její neznalost a neochota. Řekla, že zkusí sepsat nějaké dodatečné prohlášení, kterým vezmeme to původní prohlášení o křestním jménu zpět, ale nezapomněla připomenout, že neví, jestli mi to matrika v místě narození uzná. Máte někdo konkrétní zkušenost po roce 2012? Tehdy se ten zákon totiž měnil, takže zkušenosti, které tu některé z diskutujících uvádějí, už bohužel nemusí platit, pokud rodily před r. 2012… Díky, M.