Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Brokianaa jestli umí takové to klasické pápá, jak je veliký, paci-paci, tak by to možná smysl mělo, třeba mu to usnadní komunikaci ![]()
@Zuzanky ono ty prťata jsou v tomhle věku docela i chytlavý na určitý posuňky, třeba se to naučí používat hrozně rychle a budete si líp rozumět ![]()
@Jitulinek26 píše:
@Brokianaa jestli umí takové to klasické pápá, jak je veliký, paci-paci, tak by to možná smysl mělo, třeba mu to usnadní komunikaci
No to on uměl tak před půl rokem a teď už z toho jaksi ustoupil a nedělaá to… Max. to papa a paci,paci,ale to jen když on sám chce
Jsou nějaké oficiální stránky znakování?
Tuptup, Naty uměla na roce asi 25 -30 znaků (kačkač – v zimě jsem chodila krmit s malou kačeny, blikblik – světlo, ham, bumbu, potom ty znaky co jsou na DVD jako pohádka - pes, kočka, čepice, hotovo, kniha, máma a táta řekla normálně, to neznakujeme. zajíček – ohrnula nos a foukala nosem, koník – máme kousek od domu ohradu – to lupne jazykem a drží jakoby opratě, žabka – má ji vedle postele, pipipi – dělám jedním prstem podobně jako pejsek…
V 8 měs uměla jak jsem veliká , pápá, kopikopi a buchy buchy to jsem také trénovala od 6měs. Od roka se to rozjelo a najednou vše vnímala a začala více opakovat a tento týden - to čučím jak blázen (14měs)– téměř každý den jeden znak. Dnes udělala poprvé hají. Dala si ruce na ucho a položila hlavu, pecka, pak zaznakovala knihu a mazala do pokojíčku. byla nadšená když mi řekla, že deme dělat hají a číst pohádku!!!
Brokianaa, tohle je spíš otázka na odborníka z Baby signs. Ale když nad tím tak přemýšlím. Jak má baby signs to DVD s medvídkem a ukazují tam kreslené postavičky ty znaky, tak tam jsou vždy vložené živé děti jak znakují tu danou věc a je tam jedna postižená holčička co má Downův syndrom. Tak si myslím, že by to tvé holčičce i prospělo. (můj názor)
Zuzanky, určitě, od roka to jde nejlépe(má zkušenost), už dost vnímá a brzo to dítě přijde na to že to je legrace a že ti bez problémů řekne, co potřebuje.
Ještě jednou se připomínám, kdyby měl náhodou někdo na prodej Sadu Hurá na nočník od Baby Signs nebo aspoň na půjčení (dle dohody, moc děkuji)chtěla bych se inspirovat.
Nebo aspoň někde viděl inzerát že někdo prodává, dejte vědět, děkuji
A ještě zkušené mamky, poraďte znak pro myš. Nic mě nenapadá. Už jsem jich vymyslela dost, ale na tohle nemůžu přijít
.
@ladi.tes kamarádčina dcerka si vymyslela pro myšku sama svůj znak (nejoblíbenější plyšáček byla právě myška, takže velice důležitý znak
), že si jakoby brnkala ukazováčkem o nos, jakože má myška čumáček s fousky ![]()
ladi.tes ted mě pro tu myš napadlo, co naznačit fousy jdoucí od pusinky? Naty je fakt šikulka. Mně přijde, že ty holčičky jsou obecně takové vnímavější a ve všem rychlejší. Doufám, že do roka na tom budeme podobně jako vy ![]()
Tak se dělá kočička – děláme 2 prsty , nebo prstem od pusinky fousky, ale to cinknutí, nebo jakoby „posypátko – 3prsty) cinknout o nos, to by mohlo jít, moc dík. No a u toho řeknu písk a máme super myšku. Fakt super nápad Oběma moc děkuji ![]()
To určitě budete
. Já s ní hodně mluvím i když si někdo řekne že nevnímá, tak asi 14 dní čteme pohádky Němcovou a Erbena – většinou u toho usne, ale poslouchá a baví jí to – než jí nechat řvát v postýlce než usne (stále jsem s tím usínáním válčila
) a co čteme, tak to je více v klidu a dělám pro ni něco dobrého!
Jo a ještě ke znakování, lidé na písku si myslí, že je malá nedoslýchavá, protože neustále ne ni něco mávám a plácám rukama, ale je mi to jedno. V kočáru ukazuji a znakuji stromy, pouliční lampy, pejsky, auta, bus. Na písku bábovky= zvířátka, klouzačku….co mě napadne
S čím tedy ještě bojuji, chtěla bych jí naučit znak au / bolest (spojit 2 ukazováčky u toho co je bolestivé) když spadne a odře si koleno tak u kolene spojit ty ukazováčky, jenže když řve, tak ji utěším a obejmu a než ji utěším, tak jí to už nebolí a navíc když pláče jestli má smysl na ni znakovat. Myslím, že by bylo fajn, aby se to naučila aby mi pak řekla že jí bolí bříško, zoubek…no musíme se s tím nějak poprat, hihi ![]()
Děkuji za rady…Chci se na to optat i na logopedii kam chodíme,ale jdu až v červenci a navíc bych o tom ráda věděla víc informací… Protože jako tak jsou názory hodně rozdílné - někdo to u mentálně postižených dětí nedoporučuje,někdo zas jo…
Tak si chci vytvořit svůj názor…
@tuptup ono je to dítě od dítěte
. Já mám druhého chlapečka a byť dcerka byla čiperka šikovná a hodně komunikativní, tak s Romískem si na jeho 14 měsících krásně rozumíme
. Ještě než mu byl rok, tak si uměl říct „piti“, „ham“ a „jo“, o dalších citoslovcích nemluvě, tak měsíc umí i „ne“ a kupodivu to i rozlišuje, což je opravdu prima, hned je všechno jednodušší ![]()
My znakujeme taky tak od 10mes. - sice ze zacatku to vypada, ze znakuji jen rodice a dite se kouka, ale kolem roku zacal dost znakovat. Ted ma 17mes. a zacina mluvit (a pry pri znakovani deti zacinaji pozdeji - vubec to neni pravda) - tak znak, ktery umel treba ptacka uz neznakuje a rekne pipi a tak dale.
A znak na mys jsem vymyslela, ze jak se dela „varila mysicka“, tak proste prava ruka udela rychle kolecka na leve ruce a „utece“ z dlane a znamena to mys. Pochopil to a dela to i sam. Znaky jsou indiviualni, podle toho jak co vam vyhovuje.Treba kocku jsem delala taky, ze jsem delala fousky, a on si strkal prst do krku a ukazoval tak kocku.Takze zalezi, co vam bude vyhovovat.
Já jsem si tu sadu hurá na nočník nakonec objednala, jelikož jsem jí nemohla nikde najít použitou. Tak pokud máte zájem můžeme se nějak dohonout. Daniela
Maminky potřebuji poradit naše malá (7měsíců) začala bouchat pěstičkama o sebe dělá to několikrát za den, poraďte mi co to znamená? Děkuju
Na to ti tu nikdo odpoved neda. V sedmi mesicich to nemusi znamenat nic. Pokud ti tim ditko neco rika, mela by ses zamerit na to kdy to pouziva, pri jake prilezitosti…