Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky ![]()
Jdu k vám po dlouhé době pro radu…
Máme 14ti měsíční „zatímnechodící“ holčičku, je krásná, zvídavá, když jsme třeba v herničce, tak i většinou samostatná, já sedím s ostatníma maminkama u kafe a jen na ni dávám pozor aby neodlezla ven, prostě se na mě neohlíží a leze kam chce, prohlíží si lidi, děti, jezdí si s dětským kočárkem..i holky mi říkají že je to pravá baba, samostatná a to je dobře. Akorát doma - to je horší. Je mi pořád za zadkem, i když jdu na záchod, vyžehlit si nemůžu, uvařit…zkouším ji zabavit, třeba že jí dám hrnec, vařečky, chvilku se zabaví, ale pak mě zase tahá za kalhoty a začne naplákat.
To zabavení trvá tak 5min max.
Jak to máte/měly jste vy? Nevadí mi si s malou hrát, být jí nablízku, ale zase si potřebuju vysát, vyžehlit, stačilo by mi kdyby se zabavila na 20min…nemůžu u ní furt sedět. Když si chci dát nádobí do myčky v mžiku je u mě, a „pomáhá mi“, šudlí ručičkou po těch dvířkách vnitřních
Ano, můžu to dělat když spí, ale můj dělá na směny a běžně vařím i odpoledne kdy je vzhůru - malá spí jen dopoledne cca hoďku, to toho moc neudělám. ![]()
No tak já mám 18 měsíčního kluka a taky s ním neudělám nic.S tou myčkou je to u nás to samé,já ho vždycky musím připnout do jídelní židličky
,jinak dělá to samé
.A neudělám s ním vůbec nic,nejde to prostě.A sám si hraje chviličku.To si ještě počkáš,než se zabaví sama.A do toho tady mám ještě 4 měsíční holčičku,která tu pozornost vyžaduje taky takže hrůza
.Uklízím,jen když malej spí po obědě a pak večer,když spí oba jinak to nedávám.Už si říkám,aby jim bylo tak pět ![]()
Ahoj, Barunka bude mít 13 měsíců a do 9 měsíce si dokázala sama hrát, pak se to zlomilo a je mi v patách
Taky nemůžu udělat nic bez ní, bud za mnou leze a řve, nebo s ní musím sedět na zemi a hrát si. Joj, někdy mě to fakt nebaví,ale snad to brzy přejde. Jinak - když jsme někde jinde - u kamarádky, která má taky mrňouse, nebo v herně, tak to si hraje sama a občas na mě mrkne…Myslím si, že to je v tomhle období u všech podobné. ![]()
Mám taky 14m starou holčičku a je to nemlich to samé ![]()
když sedím v obýváku, tak si lítá po bytě a vypadá, že je jí šumafuk, že tam jsem, ale nedejbože když se zvednu a jdu něco udělat do kuchyně ![]()
já to řeším tak, že většinu věcí děláme spolu, vysavače se bojí, takže jí mám při luxování v nosítku a vytíráme taky tak
nebo používám židličku ![]()
každopádně v době jejího spánku spím taky ![]()
Tak s myčkou jsi to vystihla přesně - akorát já mám ty šudlalky dvě.. ![]()
Výhoda dvojčat je, že se spolu zabaví.
Jinak když je to drapne, tak se mi taky věší každá na jednu nohu. jsou to ještě prťata, takže musíme vydržet.
Nas syn si od 9 mesicu hraje po vetsinu dne sam. Samozrejme se chodi pomazlit k mamince, povesi se za nohavici, ale pak zase hned odleze. Nema ani zajem o to, abych u nej sedela. Se mnou pak hraje akcnejsi hry jako na schovku, ze te chytim, tancujeme…
Vetsinou ale jen kramuje.
Nejvetsi uspech maji hraci hracky, s temi se zabavi dlouho. A pak kdyz ho dam do postylky a muze skakat na matraci, to vydrzi i pul hodiny. Chceme mu i proto koupit k narozeninam trampolinu.
Ale nektere deti jsou mene samostatne.
U nas nejvic pomohlo, kdyz se mu zacal nekolik hodin denne venovat tatinek. Rozhodne se mu nevenoval cely cas, tak malemu nezbylo, nez se jit zabavit sam. No a od te doby to pto nej neni problem nikdy. ![]()
Já bych ji zapojila do činnosti, ze začátku bude asi spíš škodit než pomáhat, ale postupně se to naučí, bude s tebou a časem i docela velky pomocnik (treba bude podavat pradlo, zatim co ty vesis) - hodne maminek se kterymi si pisu a maji podobne stare ditko, jak mam ja to tak ma. U nas to bohuzel moc nefunguje, je to samorost.
Dcera po me leze, jen kdyz jsem u PC.
Tak malá má 18 měsíců a pokud něco dělám, dělá taky.Výjimka je žehlení, to mám strach, protože mi leze po prkně.Ale při vyndávání nádobí z myčky dostane košík s příbory a vyndává je, než to udeělá já mám myčku vyprázdněnou a opět naplněnou.
Při věšení prádla podává prádlo nebo kolíčky.Jen pokud si nabízenou věc nevezmu dost rychle hodí ji za sebe.Vysavače se bojí, tak vysávám s ní na rukách nebo ji mám za krkem na koně, to ji baví.Když vařím, tak si hraje v kuchyňce, nebo pustím hudbu a vrtím v kuchyni zadkem a ona tancuje taky a aspoň se na mně nesápe.
Syn po mně taky leze většinou u PC, nebo když si sednu. Resp. neleze po mně, ale chce na počítač.
Ale myčka, pračka, troba, to ho zajímá taky, když dávám nádobí do myčky, tak je taky u toho, vyndavá tablety z krabičky a dává je do přihrádky… když vyklízím, tak mi podává příbory. Při věšení prádla vyhazuje prádlo z kýble na zem a pak ho zas dává zpátky…
Ale zabavit sám se umí dobře, většinou.
Dík holky, takže to je všude to samé… I když ještě nechodí, snažím se ji zapojovat, při věšení prádla mi podává oblečení, při vaření když míchá maminka tak malá má rendlíček a taky dělá míchy míchy, ale pak ju to přestane bavit a chce pozornost. PC to samé, chce dělat klapy klapy, takže už PC nehrozí když je vzhůru, ale to mi ani tolik nevadí
Ona nevydrží ani když jí chci přečíst pohádku, SAMA si listuje a nadává když jí čtu, prostě chce listovat a já jí do toho kecám
Což mě štve, protože bych jí četla ráda. U hraček to samé, mami dívej se na mě, já si budu tady kramařit a ty tu jen seď ![]()
měli jsme to také tak,lámat se to začalo kolem 1,5 roku,od té doby je každý měsíc hodně znát a tím že jí učíš se zapojit do vaření,uklízení se bude určitě v budoucnu hodit,od 1,5 roku sedí na lince a vaří se mnou,míchá těsto(takové to jako že míchá když tam nic není jí nikdy nebavilo),koření,dělá knedlíčky do polévky,připravuje čaj(dá tam sáček,cukr a já pak jen zaliju,přidává ingredience(mouka,cukr…)krájí,příborovím nožem,vše co zrovna krájím já(brambory,papriku…,jen k masu má zákaz)pradlo už pověsí sama hezky na šňůru,věší malé kusy,kapesníky,ponožky,kalhotky,vytírá byt,vždy vysajem jednu místnost a pak vytřem,ona vytírá klidně jednu místnost 10minut a já to pak dodělám,Takže vydrž a pokud nepolevíš vsaď se že za pár měsíců budeš sklízet ovoce a budeš mile překvapená jak je to dítě šikovné
fufiiina píše:
měli jsme to také tak,lámat se to začalo kolem 1,5 roku,od té doby je každý měsíc hodně znát a tím že jí učíš se zapojit do vaření,uklízení se bude určitě v budoucnu hodit,od 1,5 roku sedí na lince a vaří se mnou,míchá těsto(takové to jako že míchá když tam nic není jí nikdy nebavilo),koření,dělá knedlíčky do polévky,připravuje čaj(dá tam sáček,cukr a já pak jen zaliju,přidává ingredience(mouka,cukr…)krájí,příborovím nožem,vše co zrovna krájím já(brambory,papriku…,jen k masu má zákaz)pradlo už pověsí sama hezky na šňůru,věší malé kusy,kapesníky,ponožky,kalhotky,vytírá byt,vždy vysajem jednu místnost a pak vytřem,ona vytírá klidně jednu místnost 10minut a já to pak dodělám,Takže vydrž a pokud nepolevíš vsaď se že za pár měsíců budeš sklízet ovoce a budeš mile překvapená jak je to dítě šikovné
Díky moc
Máš doma šikulku, snad i my budeme později mít ![]()
ahoj, ja mam rok a ctvrt starou dcerku a dela vse se mnou, jsem rada ze mi pomaha, jak u mycky tak u veseni pradla, alespon se nemusim shybat
kdyz clovek dokaze sikovne vyuzit tohto ze chti ty prdky byt porad s nami tak je to fajn ![]()
fufiiina píše:
Toho se snad taky dožiju…dcera chodi teprve dva mesice, takze teprve ted zacala stehovat nejake veci, nosit je a podavat mi je (i kdyz zridka), ani se moc neopici. Furt cekam, ze se to zlomi. Pradlo mi chvilku podava, ale pak najednou mi ho nechce dat, rve, vzteka se a nosi ho po byte. Jednou mi teda podavala v krame veci z kosiku, abych je mohla dat na kasu, to jsem koukala…
Andrejko: tak cist taky ani omylem, listuje sama a prstem picha na obrazky a ja musim rikat co to je…jinak cist nechce. nebo si listuje sama.
me treba nejvic stve, ze casto potrebuje asistenci u rabovani, neco ji nejde vyndat, tak za mnou dojde, at ji s tim jako pomuzu.
Misto aby to delala natajnacku, abych o tom nevedela ![]()