Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, já teda taky chtěla znakovat, ale mám odstrašující případ kamarádčiné holčičky, která v 2,5 letech neřekne jediné slovo a stále znakuje
takže i když se mi to děsně líbí, tak bych do toho nešla…
Hmm, tam bych hledala problém jinde. Ale do tří let má ještě chvíli čas, pak by se to mělo začít řešit, event. teď zjistit, jak je na tom se sluchem.
Ahoj holky, dceři jsou 2 roky, znakovala cca do 14ti měsíců a pak začala mluvit, dnes už vůbec neznakuje… Když se dívá na batoláky (znakovací DVD) tak řekne slovo ale znak už jí dnes nezajímá. Když se zeptám jak se znakuje…, ukáže, ale nepoužívá. Bude pomáhat se znakováním u druhého dítěte
.
Ahoj, mam podobnou zkusenost jako lady.tes. Zacala jsem znakovat na malyho asi od 9mes. prvni znaky v 10mes.,pak uz to slo rychleji, kolem roku cca 20znaku a nejak na tom roce a pul-kolem 15mes. zacal pouzivat slova a zvuky (u zvirat) a znakovani slo stranou, az se uplne vytratilo, ted ma 2 roky a rika uz jednoduche cele vety. (a to je kluk), o basnickach a pisnickach nemluvim, ty umi nektere cele. Takze vetsinou, co vim, bylo znakovani prinosem, nez ze by deti nechteli mluvit.
@lilia81 píše:
Ahoj, já teda taky chtěla znakovat, ale mám odstrašující případ kamarádčiné holčičky, která v 2,5 letech neřekne jediné slovo a stále znakujetakže i když se mi to děsně líbí, tak bych do toho nešla…
Hm, jenže bez znakování by na tom s řečí byla stejně možná i hůř a ještě by byla vzteklá, že se nemůže domluvit
@maxak píše:
Hm, jenže bez znakování by na tom s řečí byla stejně možná i hůř a ještě by byla vzteklá, že se nemůže domluvit
toť svata pravda ![]()
@maxak - no to je taky asi možné, já nevím… zase jak tady čtu, že s tím máte dobré zkušenosti, tak mě to motivuje… no uvidím, nejdřív porod ![]()
@lilia81
Já jsem taky ještě neslyšela, že by na to někdo nadával ![]()
Zkus pár znaků a uvidíš
My jsme u obou dcer jako první znakovali „hotovo“ a „pití“ a k tomu pak postupně přidávali další i méně praktické znaky ![]()
A k porodu držíme palce, koukám, že už se to blíží ![]()
My také hotovo, pití a jídlo. Když zjistila, že to funguje, rozjelo se to samo. Začala jsem v 10měs. v roce jich uměla už hodně. Klidně bych řekla že i 30 - 40. Po roce co jsem dcerce ukázala, tak uměla… ![]()
Ahoj
Chtěla bych oživit diskuzi a zeptat se vás kdy vám děti začali znakovat? Znakuju na svojí holčičku od 2,5 měsíců. Teď má 8,5 měsíců a znakuje zatím jen,,nahoru´´. Zajímalo by mě kdy se to rozjede
Je na ní ale vidět že ostatním znakům co na ní dělám rozumí, jen je ještě nezačala používat.
Dcera zhruba kolem 13-14. měsíce (protože jsme začali až těsně po roce).
Syn použil první znak někdy kolem osmého měsíce, postupně se to pak rozjelo rychleji.
Znakovali oba asi do dvou let.
Já začala v 9měs a cca do roka to šlo pomalu. Od roka jako po másle. Znakovala do cca 1,5 roku. Jsou jí 2 roky a neznakuje už vůbec nic. Plynule hovoří, někdy lepší než 3leté děti. Myslím si že díky znakování.
OK
Si tak říkám kdy už seta moje taky rozjede
tak ještě asi musím chvilku počkat..ale je na ní vidět že chápe…
Ahoj holky, máte prosím někdo ty znakovací obrázky? Kdyby šly naskenovat a poslat mailem, byla bych vděčná. Nechce se mi platit ten kurz, vše jsem si stáhla z netu, ale chybí mi ty obrázky…
Předem moc díky ![]()
Hezky den, zacala jsem se synem - 11m, chodit na znakovani baby signs. Protoze praktikujeme bezplenkovku, hodili by se nam znaky ktere se zatim nebudou na kurzech probirat. Protoze ja nemam zadny napad muzete mi prosim poradit jake jsou znaky pro curat, kakat, nocnik apod.? Dekuji ![]()