Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@Hrozina no, ono je to těžký, když říkají, že se tři měsíce po prodělání testy nedělají, že můžou být stále pozitivní, ale neinfekční…takže šance, že bude negativní je asi tak velká, jako ta, že je stále pozitivní…
Je to pořádnej guláš. U nás jsme ho prodělali 3 z 5. Já s manželem jsme ho chytli od dcery, co ho přinesla ze školky. Ona bezpříznaková. Manžel byl pozitivní dřív, než já, takže po 14 dnech šel do práce. Já onemocněla, po dalších 14 dnech od mého testu chtěla zpátky do práce a ouha - v práci potřebují můj negativní test, jinak se nemůžu vrátit (zaměstnavatel mi testy proplatí). No, jenže já jsem i po více než měsíci stále pozitivní. Hygiena mi řekla, že jsem neinfekční, a že pozitivita přetrvává až 90 dnů, proto se testy standartně neprovádí…takže po prvním pozitivním testu mě kontaktovala hygiena snad během hodiny a půl, nařídila izolaci…po těch dalších už to nikoho nezajímá…
To je dobrý, zase nová informace.
Pokud má ale příznaky a neotestují ji, tak by se ostatní členové rodiny mezi lidi odebrat do karantény.
@Anonymní píše:
No právě že můžu být pozitivní pořád a jestli jsem infekční to se nikdo nedozví
Tak já to chápu tak, že můžeš být pozitivní i bez příznaků. Ale pokud máš znovu příznaky, které se zhoršují, tak bych se chovala jako infekční a potenciální přenašeč. ![]()
@iiiv píše:
Kde ho všichni berete?
Před 3 měsíci jsem taky nikoho neznala. Od té doby ho mělo 90 % lidí v práci včetně mě. Z toho 1 byl dost dlouho doma. Sousedi to měli víc než třetina. Škola se včas zavřela. Ve školce se vždy povedlo včas nechat dítě doma. 2 lidi měli podezření, ale test negativní. Měli jinou virózu. Jeden známý umřel. Každý kolem mě zná hodně lidí, kteří to už měli. Já nechápu, že jsem to chytla já, když nikam nechodím a byla jsem v kontaktu s nakaženým, který to ještě nevěděl - pár minut, v rouskach a s odstupem. Po měsíci mám pořád nějaké potíže a další se přidaly. Asi budu teď mít oslabenou imunitu. Doufám, že nechytim nic dalšího nebo to samé znovu. Klasické příznaky jsem neměla zase tak hrozne, tak nevím, jestli mám imunitu.
@Hrozina píše:
Tak já to chápu tak, že můžeš být pozitivní i bez příznaků. Ale pokud máš znovu příznaky, které se zhoršují, tak bych se chovala jako infekční a potenciální přenašeč.
Tak to udělám a ostatní doma asi půjdou na test, ti co byli posledně negativní…poslali je 5 dnů po mé pozitivitě… a tak se zjistí, jestli nejsou pozitivní…
@Anonymní píše:
Tak to udělám a ostatní doma asi půjdou na test, ti co byli posledně negativní…poslali je 5 dnů po mé pozitivitě… a tak se zjistí, jestli nejsou pozitivní…
aha, a oni pak už nebyli? U nás ti, co byli negativní, šli po 10 dnech od negativního testu ještě jednou. Starší dítko bylo pak po dalších 10 dnech znovu, protože mělo jít na brigádu do nemocnice a opět vyšlo negativně.
Nicméně, okolo nás je hodně lidí, co už covidem prošli ať bezpříznakově nebo s horším průběhem, a všichni se postupně vrací zpátky do školek, škol, práce a nikdo z nich nebyl po prodělání na kontrolním testu, zda je opravdu už negativní…a i mě doktorka řekla, že na kontrolní mě nepošle a jestli na tom zaměstnavatel trvá, tak ať to platí…takže on to vyžaduje, platí, já jsem pozitivní a fakt už začínám bejt psychicky vydeptaná.
@iiiv píše:
Kde ho všichni berete?
Taky nevim, znám jenom sestřenici, co ho měla jinak nikdo. Ani karanténa nic a to mají děti ve škole.
@Anonymní píše:Řeším teď úplně to samé. Před zhruba 2-3mesicema u nas doma proběhl Covid. Příznaky u celé rodiny tak minimální, že jsem jsem si připadala jak hystericky hypochondr, když jsem chtěla vypsat zadanku na test. Kolem mě byla tenkrát všude hromada nakažených, ale žádný rizikový kontakt (nad 20 minut) tam mezi námi nebyl. Na test jsem s ucpanyma dutinama a lehkým prujmem narok neměla, to nebyly dostatečné příznaky. Takže anabaze neskutečná. Teď se opakuje to samé, po týdnu ve škole dcera začala smrkat. Myslela jsem, že jen běžná rýma, že někde nachladla. Jenže teď mám ucpane dutiny i já a druhe dítě, které k tomu má ještě i srajdu. Jinak nic. Myslím si, že to máme znovu, ten průjem u dcery tomu nasvědčuje, při jiných zimnich virozach ho nikdy z nás nikdo neměl. Jenze pri představě, že opet premlouvam doktorku, ať nás pošle na testy a dělám kvůli tomu ze sebe deb*la, protože tohle nejsou příznaky a navíc už jsme to přece měli, se mi dělá nevolno. Mám chuť se na to všechno vykašlat a prostě to neřešit. Na druhou stranu, dcera teď chodila týden do školy, pravděpodobně tedy nakažená. Já můžu zůstat tento týden doma, ale manžel musí do práce. A nechceme nikoho zbytečně ohrožovat.
Ahoj, je to cca 2 měcíce co jsem covid prodělala a už pár dní mám podezření, že ho mám znovu…stejné počínající přítnaky jako předtím..
Měl jste někdo covid 2× po sobě? Jsem z toho zoufalá jestli to zas bude ono…vím že neudělám nic, ale pozoruju že se mi příznaky zhoršují…
Já byla nemocná minimálně 3 týdny, fakt mi bylo zle, tak mě poslali n testy a byla jsem negativní
kolegyne co neměla žasne příznaky, tak byla pozitivní, takže nechápu vůbec
![]()
@Anonymní píše:
aha, a oni pak už nebyli? U nás ti, co byli negativní, šli po 10 dnech od negativního testu ještě jednou. Starší dítko bylo pak po dalších 10 dnech znovu, protože mělo jít na brigádu do nemocnice a opět vyšlo negativně.
Nicméně, okolo nás je hodně lidí, co už covidem prošli ať bezpříznakově nebo s horším průběhem, a všichni se postupně vrací zpátky do školek, škol, práce a nikdo z nich nebyl po prodělání na kontrolním testu, zda je opravdu už negativní…a i mě doktorka řekla, že na kontrolní mě nepošle a jestli na tom zaměstnavatel trvá, tak ať to platí…takže on to vyžaduje, platí, já jsem pozitivní a fakt už začínám bejt psychicky vydeptaná.
U nás byl pozitivní přítel, syn, tchyně, tchán.. Já stejné příznaky jako oni všichni, včetně ztráty čichu a chuti, a byla jsem jediná negativní. Po týdnu jsem šla na další test a opět negativní. Takže ty opakované testy taky nejsou k ničemu.
Zakladatelko zkus zavolat obvodakovi nebo rovnou na hygienu a poraď se, co máš dělat. Každopádně pokud máš příznaky, tak ti stejne řeknou, že máš být ty určitě doma. V tom případě ale je dost zavádějící ta informace o tom, že pokud to člověk jednou prodělá, tak následující 3 měsíce nemusí do karantény. To je super no… Teď můžeš tedy při případném dalším testu vyjít ještě pozitivní z minula nebo pozitivní teď aktuálně. A nebo i přes aktuální příznaky být negativní jako já. To je blázinec fakt. Ať už jde celý covid do háje.
@Joyeee píše:
Zakladatelko zkus zavolat obvodakovi nebo rovnou na hygienu a poraď se, co máš dělat. Každopádně pokud máš příznaky, tak ti stejne řeknou, že máš být ty určitě doma. V tom případě ale je dost zavádějící ta informace o tom, že pokud to člověk jednou prodělá, tak následující 3 měsíce nemusí do karantény. To je super no… Teď můžeš tedy při případném dalším testu vyjít ještě pozitivní z minula nebo pozitivní teď aktuálně. A nebo i přes aktuální příznaky být negativní jako já. To je blázinec fakt. Ať už jde celý covid do háje.
Kéž by… Teď ztrácím naději. ![]()
No právě že můžu být pozitivní pořád a jestli jsem infekční to se nikdo nedozví