Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Máš smlouvu na dobu neurčitou, takže mateřskou dostaneš. Nevyčerpanou část RP ti vyplatí po narození druhého dítěte.
A jinak to bude v pohodě, 2 děti zvládnete ![]()
No, jak postupovat, proste budete mit deti rychleji po sobe
naroka na materskou mas, takže nastupem na ni se ti ukonci stavajici rodicak a po narozeni druhatka si pozadas o doplaceni.
A rozdil bude nejakych 22 měsíců, to uz zas neni tak malo ![]()
Po potvrzení těhotenství si nastav rodicak na maximu. Zbytek ti pak doplati. 6-8 týdnu před termínem porodu nastoupíš znovu na mateřskou.
Taky máme podobný rozdíl mezi druhym a třetím dítětem.
@Eljasa myslím si, že tento komentář není nutný.
Neptala jsem se na NÁZOR OHLEDNĚ CHRÁNĚNÍ SE
Šance na otěhotnění z obou stran byla minimální, řekla bych tak 1%, z toho důvodu jsme v šoku.
Více se k tomu vyjadřovat nebudu.
@JancaS84 mám nastavený rodičák na 2 roky, takže čerpám maximum co jde. Nebo myslíš zkrátit úplně dobu?
@Anonymní píše: Více
Tak je to začátek, muže se stát cokoliv, nic bych neměnila. Už toho nebude tolik, nechala bych si to potom vyplatit naráz.
@vokishka super, děkuji za info. Řeším tuhle situaci poprvé, tak nejsem úplně informovaná 😂
Chtěla jsem si nechat vyplatit zbytek rodičáku jednorázově, ale nakonec mi to přišlo nějaké složité, takže jsem si 4 měsíce před nástupem na novou mateřskou v jendovi navýšila rodičák tak, abych ho stihla dobrat a nemusela žádat o doplacení. Dá se to udělat úplně jednoduše online ![]()
@Anonymní píše: Více
Vzhledem k tomu, že ti doplatí zbytek, bych s výší měsíční výplaty vůbec nehýbala, pokud teda někdy najednou nebudete potřebovat víc peněz.
A my máme mezi dětmi 24 měsíců, 15,5 měsíce a 3 a 1/4 roku a jde to, klidně jsem s nimi 2 týdny sama, i nemoci s nimi zvládám. Teď už máme 3 školačky a 1 školkovou. Takže s nemocnými dělám úkoly, zdravé se musí dostat do institucí. To se pak hodí, když je může rozvážet manžel. Ale dokud byly maličké, případně část z nich zatím školková, tak to bylo úplně na pohodu.
Tehdy se ještě nevyčerpaný RP nevyplácel, takže, přestože jsem od začátku čerpala maximum s tím, že když další nepůjde, tak si měsíční částku snížím, tak jsem z tehdejších 220 tis. Kč u prvního dítěte “přišla” o cca 30 tis. Kč a u druhého o cca 150 tis. Kč. Ale chtěli jsem děti brzo po sobě, tak co se dalo dělat ![]()
No zatím nedělej nic…jsi těhotná ale sama víš že to může v tuhle chvíli dopadnout jakkoli. Každopádně pokud ti trvá smlouva tak budeš mít nárok na čerpání PPM a pak RP. Zbytek RP za první dítko ti dovyplati po předložení RL novorozence. Než budeš nastupovat na PPM (klasický 6-8 týdnů před termínem porodu) tak musíš dát vědět na pracák že od toho a toho data nastupujes na PPM a oni ti pozastaví čerpání RP.
Pokud se bojíš že by mohlo dojít ke změně a RP by ti nedovyplatili můžeš si i navýšit částku čerpání a dávat si to třeba stranou
Jinak já mám mezi dětmi 16m a RP jsem si teda navyšovala. Nicméně ne proto že by mi to nedovyplatili ale proto že měl manžel úraz a neměl nárok na neschopenku (OSVČ, pojištění si neplatil) takže jsme pak půl roku žili jen z mého rodicaku. Vyšlo to naštěstí akorát tak že chlap mohl začít pracovat w měsíce před porodem. Nestihla jsem vyčerpat jen asi 30tis a ty mi pak dovyplatili.
Samozřejmě tohle řešit až budete mít ten identifikátor. Což se dává tak cca 9 - 10 týdnů (nevím přesně) před porodem. Tedy tak jsem to měla já.
Já jsem třeba s výší RP vůbec nehýbala, nechala jsem si to tak, jak jsem to měla. 🙂 Pak když jsem dostala ten identifikátor na novou mateřskou u doktorky, tak jsem to poslala do práce, abychom vyřídily s účetní novou mateřskou. 🙂 Poté jsem poslala i žádost o přerušení RP na příslušný úřad práce (odkud Vám aktuálně RP chodí). Já jsem to měla tak, že do 28. 2. 2025 jsem čerpala RP a od 1. 3. 2025 čerpám PPM. 🙂 Až se za pár dní národí druhé mimčo a budu mít rodný list, opět pošlu žádost na daný úřad práce a ten vyplatí zbytek RP. 🙂 Jinak je to lepší posílat přes datovku, přes Jendu je to na dlouho. ![]()
Ahoj holky.
Jsem zdr. sestra (smlouva na dobu neurčitou) aktuálně na RD a máme doma 13 měsíčního cvrčka. Ve čtvrtek jsem byla na gyndě, kde doktorka neviděla pravý vaječník. Pozvala mě ještě odpoledne, abych přišla na ultrazvuk s plným MM. Odpoledne bylo za lékařku všechno ok, jen viděla v děloze vodu o velikosti 2.5×4×5cm. Pozvala si mě po MS na kontrolní UZ. O možném těhotenství neřekla ani slovo, což vím, že ještě nejde poznat, ale nedala to ani jako možnou variantu.
Včera jsem to měla dostat, to se každopádně nekonalo, tak jsem zkusila test, co se mi válel rok doma a ten vyjel hned pozitivní. Běžela jsem hned do lékárny pro další, ty vyjely také pozitivní vč. digitálu, který mi ukázal 2-3.
Jela jsem se nechat odebrat do práce a mé HGC je 363.
S manželem jsme v těžkém šoku, druhé jsme takto rychle neplánovali, ale říkáme, že každá věc má svůj důvod.
Každopádně.
Jak je to s rodičákem? Vím, že jde vyplatit jednorázově v případě dalšího těhotenství. Co jsem koukala, měla bych mít nárok i na mateřskou.
Vůbec nevím jak aktuálně postupovat, jsem z toho ještě celá v rozpacích.
Děkuji za Vaše názory a rady 😊
Vkládám příspěvek anonymně, jelikož tu mám celé jméno a nikdo o tom zatím neví.