Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky (budoucí i stávající), mohly byste mi prosím napsat, v jakém týdnu už u vašich miminek byla vidět nosní kůstka? Bylo to u některé dříve než ve 12 tt? Potřebovala bych to vědět, zřejmě se u nás z genetických důvodů bude rozhodovat, zda ukončit těhu ve 12tt a v případě, že by kůstka byla vidět, mohlo by to ovlivnit výsledek…jenže já všude četla, že se to vyšetření dělá většinou až 12-13tt společně s NT a to už je pozdě…Tak mě právě zajímá, jaká je šance, že by byla kůstka vidět dříve… Díky moc za odpovědi..
Já byla na prvním ultrazvuku až ve 12 tt, a to na NT. Takže moc neporadím. Ale asi bych si zkusila zavolat na nějaké specializované pracoviště, ať mi poradí
. Držím pěsti ![]()
Děkuji za odpovědi, právě že 12+0 je nejzažší termín ukončení těhotenství, takže by to chtělo vědět dřív…zítra se budu objednávat na genetiku, tak snad mě ve vezmou brzo a dozvím se víc informací..
@cheri Nejzažší možný termín pro ukončení těhotenství ze zdravotních důvodů je 24. tt
@cheri Ale pokud se tedy jedná o ČR, tak to je termín pro ukončení na vlastní žádost, termín pro ukončení ze z důvodů nějaké vady plodu je až do 24tt a jinak tedy pokud se ti jedná o některou z chromozomálních vad, když zjišťuješ kůstku, tak tam se dá udělat někdy ve 13 tt odběr chloriových klků či jak se to píše a z nich je potvrdit / vyloučit.
@kerrankin píše:
@cheri Jako nechci se ti v tom šťourat, ale proč je krajní termín zrovna 12+0? To nemá žádné opodstatnění…
No, v určitém pohledu má, to je termín pro potrat na přání.
Jak píšou holky výše, žádný termín neplatí, pokud jde o vývojovou vadu. Nejčastější tři odchylky se dají zjistit i jen z krve matky vyšetřením Prenascan (ale platí se), jinak je možný ten odběr klků, je tam riziko potratu cca 1-2%, později se vývojové vady potvrzují odběrem plodové vody, tam je riziko potratu 0,5-1%. Na specializovaném pracovišti vše vysvětlí. Nosní kůstka je pouze jeden z ukazatelů, na základě její přítomnosti nebo nepřítomnosti nikdo pokyn k ukončení bez dalšího vyšetření nedá.
@cheri Co jsem cetla, tak se ten screening dela nejdriv v 10+1 az max 13+6, ale treba ja v papirech ze screeningu vubec nemela napsany, zda je kustka pritomna nebo ne, pac ikdyz treba neni videt, jeste to nemusi znamenat nic spatnyho, nevim teda zda ji tam doktor videl nebo ne, to nerikal, uz je to tri roky a malej je v poradku, jen ma malej nosik po me
hodne zalezi i na NT -sijovem projasneni ![]()
Má to opodstatnění, je to složité na vysvětlení - je u nás genetická vada kostnatění a pokud by díté byl chlapec a měl tu vadu, tak bude mít mimo jiné vzrůst ca 150cm! Ale to není vada neslučitelná se životem ani duševní porucha, takže proto ukočení do 12 týdnu „na přání“
V dnešním neúprosném světě by to byl dost velký handicap. Bojím se trápení..holka si může vzít podpatky, ale u kluka je to o dost horší. I moje malá dcerka už chodí ze školky s tím, že se jí děti smějí, že je malá…
Pro doplnění- chybějící kůstka by právě mohla signalizovat poruchu toho kostnatění..proto kdyby byla zjevná, bylo by to dobré znamení a naděje…
@cheri píše:
Má to opodstatnění, je to složité na vysvětlení - je u nás genetická vada kostnatění a pokud by díté byl chlapec a měl tu vadu, tak bude mít mimo jiné vzrůst ca 150cm! Ale to není vada neslučitelná se životem ani duševní porucha, takže proto ukočení do 12 týdnu „na přání“V dnešním neúprosném světě by to byl dost velký handicap. Bojím se trápení..holka si může vzít podpatky, ale u kluka je to o dost horší. I moje malá dcerka už chodí ze školky s tím, že se jí děti smějí, že je malá…
Jenže do 12. týdne dost težko poznáš, jestli je to kluk a už vůbec nepoznáš, zda tu vadu podědil (pokud tedy není geneticky jistý 100% přenos). Navíc jen na základě nosní kůstky, na kterou se ptáš.
A jelikož se dělají potraty i pro vady zcela slučitelné se životem po 20.tt (rozštěpy patra, srdeční vady, podezření na postižení ledvin), tak bych si zas tak úplně jistá nebyla tím, že by v tomhle státě nebyla tebou popsaná genetická vada na seznamu chorob s dovolujících ukončení těhotenství po 12. tt.
Edit: Teď dočítám, že kůstka by znamenala naději…
Ve dvanáctém týdnu ti ale přece nikdo s určitostí pohlaví nepotvrdí, ne?
@Svistice @Ema1984 Půjdu na odběr choriových klků a ten se prý provádí od 10tt…takže pohlaví by mělo být známé…většina markerů pro to špatné kostnatění je bohužel prokazatelná až po 13tt..ta kůstka je jeden z těch, které jsou vidět nejdřív..Jinak jsem nevěděla o seznamu vad dovolujícím ukončení po 12tt, vycházela jsem z toho, co mi řeklmůj gynekolog…ale ten náš syndrom je tak ojedinělý, že pochybuju, že na nějaké listině bude…je o něm i hrozně málo literatury..
Já teda všude to kostnatění nacházím jen u koní, ale pokud tam je jen riziko malého vzrůstu, pak je přeci nelogické dítě zabít! Můj manžel má 148cm a co jako? Je sice menšího vzrůstu, ale má velké srdce, v mnoha směrech je mnohem větší muž než ostatní nad 180cm ![]()