Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, hledala jsem toto téma, ale bohuzel nic, tak třeba budu mít stesti ted. Po akutnim cisari presne před rokem mi zjistili na kontrole po sestinedeli, ze mam ztencenou delozni stěnu v miste jizvy na polovinu, tzn. 6mm. Nyní po roce to vypadá uplne stejne. Jeste jsem nebyla na prohlídce po roce, ale po UTZ kvůli jinému problemu, mi dr. minuly týden řekl, ze se mu jizva „vubec nelibi“. Vic se dozvím na konci srpna. Mam podstoupit vysetreni kamerou pres cipek kvůli presnemu určení tloustky dělohy.
Byla jste na takovém zakroku některá? Mela jste některá stejný problém a byla pak podruhé tehotna? Bylo těhotenství rizikové? Dr. mi řekl, ze se v takovém pripade těhotenství více hlida, od začátku se dava něco na udržení a ukončuje se dříve sekci. Diky za odpovědi, nemůžu najít vůbec nikoho se stejným problémem.
6mm mi namerili ted ve 38tt na kontrole a bylo to dost na to abych „dostala svoleni“ rodit prirozene
Aha koukam ze jsem to spatne pochopila. Ty tehotna nejsi… no mi jizvu po prvnim tehu nikdo nekontroloval…az ted na konci druheho tehitenstvi…takzs asi neporadim..
Nejsem prave a v těhotenství se pry deloha ztencuje na polovinu a já mam 6mm ted :-/
Jinak přímo jizvu mi taky nikdo nekontroloval, je to zřetelně videt na klasickém vnitřním UTZ
Tak ja jsem treba po druhe tehotna (23+3) a jizvu mi taky nikdo nekontroluje a to jsem ted u dr rikala, ze me bohuzel v ni zacina pichat… snad vydrzi az do konce…
a ty uvidis tedy asi az po tom vysetreni… a to se dela s nejakym umrtvenim? ono to pres cipek asi bude bolet, ne? ale mozna se mylim…
Podle me je to ta hysteroskopie, ale nevím…cipek se lokálně umrtvi. No jako bolesti se bojím, od porodu mam z bolesti strach jeste vetsi, než jsem kdy mela. Te ztencene delohy si dr. všiml hned, jak mi po sestinedeli kontroloval delohu vnitřním UTZ. Ze by se nějak přímo zameroval na jizvu, to ne…vim, ze víc budu vedet po tom zákroku, spis jsem chtěla někoho se stejným problémem, abych se zeptala na to druhé těhotenství. Ja vim, ze kazdy to na jinak, ale i tak mě to zajima…mam doma hodně akcniho ročního chlapecka, tak ani nevím, jestli je dobry nápad podruhé otehotnet s takovými vyhlidkami…
@Jarpet píše:
Nejsem prave a v těhotenství se pry deloha ztencuje na polovinu a já mam 6mm ted :-/
no zkušensoti vůbec nemám, ale co jsme tak četla, tak 3mm na konci těhotenství je v pohodě, dokonce snad hraniční hodnota pro možný přirozený porod.. ![]()
No ale na začátku těhotenství je deloha 12mm a při porodu bezne 6mm, ja mam 6mm ted, takže jestli se zuzi o 6, budu na 0…
Moc neporadim jen ze kvuli ztencene delozni stene jsem ja podstupovala pred mesicem cisare ale jeji tloustku nevim :/ vim ze jizva byla u me sily 6mm a nad ni na deloze misto 5×2 cm tenke jako papir. Do onoho mista mi na sale vsivali jakysi ctverecek aby deloha drzwla pohromade.
@nulu86 a před druhym tehotenstvim jsi mela jizvu v pořádku?
Ja jsem puvodne mela rodit normalne az pak mi jeden dr delal utz a na nem se mu nezdalo prave to okoli jizvy takze se narychlo domlouval cisar. Jizva jako takova byla k prirozenemu porodu ok.
Aha, tak to ja ji man blbou uz ted a to jeste ani nejsem tehotna :-
@Jarpet no.. když tak nad tím přemýšlím.. Já si ve 39.tt přikontrole v nemocnici, kam jsem byla předaná gyndařkou do předporodní péče, řekla o proměření jizvy na děloze kvůli přirozenému porodu. Doktorka mně sjela, že to se už nedělá, že je to zbytečné a blablabla.. Týden na to jsem začala spontánně 39+4 rodit..v porodnici vyplesklí, že nemám ani váhový odhad mimina, změřenou pánev, nic.. tak vše honem honem poměřili a začali mi vyjmenovávat 4 důvody proč císaře.. Nechali mně 2 hodiny se snažit a když to nevypadalo na nějak dobře postupující porod, dohodli jsme se na císaři. Když mně otevřeli, zjistili, že mám dělohu v jednom místě strašlivě tenkou, téměř protrhlou. Moc nechybělo a při jakékoli kontrakci mohla rupnout. Já bych přišla minimálně o dělohu, možná i miminko a v nehorším případě i život. Doteď mně z toho mrazí a tý doktorce bych nejradši vylískala.. Zpětně musím říct, že na jednu stranu asi zaplať pámbu, že mi dělohu před těhotenstvím a v jeho průběhu nikdo neměřil..bůhví jak by se jim nezdála, kolik by naměřili a jak moc mně celé těhotenství strašili a dítě nenechali třeba ani donosit.. kdo ví. Nemám odpověď přesně na tvé otázky, nevím kolik mm jsem před těhotenstvím v tom místě jizvu měla. Možná je dobře, že to víš, možná ne.
Ale kdyby to měl být problém, řekli by ti, že další těhotenství nedoporučují. Což není tvůj případ, takže to bude dobré, jen budou víc hlídat.