Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,zajímá mě vaše zkušenost. Stalo se některé z vás, že vám zubař odmítl spravit zubní kazy s tím, že to počká až po porodu? Na preventivní prohlídce mi zjistil 5 (!!!) kazu (to jsem neměla souhrnně za posledních snad 10 let, předchozí prohlídka byla asi před 3/4 rokem, s rentgenem, aby se odhalily i skryté kazy). Jsem z toho úplně v šoku. Prý mi nemůže dát injekci a bez injekce vrtat nebude
Jsem ve II. trimestru, čekat půl roku mi přijde šílené… Prý kdyby mě zub bolel, tak je to něco jiného
Mě ale zuby zatím nikdy nebolely, vždy mi byl kaz odhalen na preventivní prohlídce. Když zub bolí, to už je průšvih, ne?
Co s tím? Čekaly byste? Nebo lhaly, že zuby bolí? Všude čtu, že by plombovani v těhotenství nemělo být nebezpečné, ani ta injekce…
Prosím anonym - řeším to od včerejška s kamarádkami, které sem chodí, a nechci, aby znalý můj nick. Děkuju
to je divnej zubař teda. injekce se v ěthu dává naprosto běžně a neublíží. Mně v těhu zuby vrtali, dokonce mi i u jednoho čistili kanálky
A ne, nečekala bych - pokud to nejsou pidi kazy. Jiný zubař tě nevezme?
Mě včera brala dr ze zubu nerv… problémy se zubem jsem měla asi týden, nedřív to čistila atd. pokaždé mi dala injekci. injekce v těhotenství není problém. naopak mi řekla, že problém je neléčený zub… a po pravdě (v 1. trimestru jsem šla i na rtg zubu, protože to byla šílená bolest a já už chtěla mít klid). mimi je v pohodě…
@Anonymní píše:
Ahoj holky,zajímá mě vaše zkušenost. Stalo se některé z vás, že vám zubař odmítl spravit zubní kazy s tím, že to počká až po porodu? Na preventivní prohlídce mi zjistil 5 (!!!) kazu (to jsem neměla souhrnně za posledních snad 10 let, předchozí prohlídka byla asi před 3/4 rokem, s rentgenem, aby se odhalily i skryté kazy). Jsem z toho úplně v šoku. Prý mi nemůže dát injekci a bez injekce vrtat nebude
Jsem ve II. trimestru, čekat půl roku mi přijde šílené… Prý kdyby mě zub bolel, tak je to něco jiného
Mě ale zuby zatím nikdy nebolely, vždy mi byl kaz odhalen na preventivní prohlídce. Když zub bolí, to už je průšvih, ne?
Co s tím? Čekaly byste? Nebo lhaly, že zuby bolí? Všude čtu, že by plombovani v těhotenství nemělo být nebezpečné, ani ta injekce…
Prosím anonym - řeším to od včerejška s kamarádkami, které sem chodí, a nechci, aby znalý můj nick. Děkuju
Nesmysl, vrtali mi v těhu dva zuby a u jednoho čistil kanálky celkem jsem dostala 3 nebo 4 injekce
Změnila bych zubaře, tento ti ještě v budoucnu udělá nějaký průšvih. Proč asi má mít žena v těhotenství dvě prevence? Právě proto, že se často zuby kazí víc a je potřeba včas zasáhnout.
Pokud nemáš možnost jiného zubaře, trvej na plombách. A upřímně, proč injekci kvůli vrtání? Tu bych já tak jako tak odmítala, kdyby mi ji nabízel.
Můžeš si případně napsat dotaz (nebo stížnost) na Českou stomatologickou komoru, minimálně by ti měli potvrdit, že postup tvého lékaře není správný.
No ty fole
Moje zubařka mi říkala, že se dá klidně v těhu i trhat - klidně i s injekcí, co normálně umrtví půl huby.
Ovšem v těch injekcích taky asi budou rozdíly, buhví co ti tvůj doktor normálně píchá za s. račky.
V životě mi teda nikdo zuby nevrtal, ale to jako nejde bez injekce? Jsem myslela, že se to dává právě až když to bolí.
![]()
Určitě řešit a nenechat to až po porodu. V těhotenství jsem si se zuby užila dost, ale nikdy zubařku nenapadlo čekat a vždy všechno udělala hned včetně čištění kanálků. Dokonce mi trhali i osmičku, protože mě od ní bolela celá pusa i hlava.
Nasla bych si jineho zubare. Injekce v tehotenstvi nevadi. Mam zubare doma a tehotne normalne pod injekci osetruje, dokonce i jednou musel trhat par dni pred TP porodu a dobry. Kdyz je to nutny, dela se i zubni RTG. Vyresila bych to ted uz jen z toho duvodu, ze pet kazu asi nebude na jednu navstevu (ja bych to teda nedala) a kam s mrnetem? Budes toho mit dost a jeste litat k zubari.
Rozhodně bych nečekala. V prvním těhotenství jsem měla dva záněty a to je potom lahůdka
. Teď jsem byla u zubaře v únoru a kaz mi normálně spravil. Jela jsem tam schválně kvůli tomu, nechtěla jsem čekat, až to začne bolet a nebo dokonce aby se z toho vyklubal opět zánět. Dostala jsem normálně injekci a zub mám spravenej.
Hmmm, myslela jsem si, že reakce budou takové…
Včera jsem byla v šoku, že jsem bohužel ani nebyla schopna nějak adekvátně reagovat…
Znovu to s ním proberu a když nezmění názor, bude hledat jiného…
Jestli se ti to zanítí, tak to pro mimi bude nebezpečnější, než jedna injekce. Zašla bych za jiným zubařem, nebo trvala na ošetření, max. ti dají podepsat, že souhlasíš s injekcí. Kdyžtak mě opravte, ale co vím, tak ta injekce akorát člověka obere o pár mozkových buněk ale mimču neublíží. Mě třeba v těhu nechtěli dělat korunku, protože jak mi rýpne do ďásna, tak mi hned teče plno krve, ale to je něco jiného.
Mně v těhotenství ani při kojení nechtěl dávat injekce, takže vrtal vždy bez. Akorát s vyndáním osmičky mi doporučil počkat po, nicméně kdyby to bylo akutní, tak by mi jí vyndal.
@Anonymní píše:
Moje doktorka teda injekci dávat v těhotenství nechtěla ( byla jsem tam v 11tt). Já chodím normálně na kaz bez injekce. Zub mi normálně opravila měla jsem mini kaz. Ale určitě bych si nechala udělat, mohlo by se to nepěkně zvrtnout a to pak mimi škodí víc nějaký zánět atd.
Mě zubař nedával injekci pouze ve dvou obdobích, už si nevzpomenu, o jaké měsíce těhotenství šlo. A pak mi akorát nechtěl trhat zub, protože jsem kardiak a dodržuji prevenci IE, bylo by to zbytečné riziko. Jinak mám většinu plomb právě z těhotenství. A bez injekce bych na sebe nenechala sáhnout.
Ahoj holky,
zajímá mě vaše zkušenost. Stalo se některé z vás, že vám zubař odmítl spravit zubní kazy s tím, že to počká až po porodu? Na preventivní prohlídce mi zjistil 5 (!!!) kazu (to jsem neměla souhrnně za posledních snad 10 let, předchozí prohlídka byla asi před 3/4 rokem, s rentgenem, aby se odhalily i skryté kazy). Jsem z toho úplně v šoku. Prý mi nemůže dát injekci a bez injekce vrtat nebude