Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bibi239 píše:
@joker.l já bych si pro takovou babičku ukousla pravou nohu v kyčli. Nějakej párek a neslušná básnička, pché, mnohem, mnohem důležitější je, že nerozmazluje a chce hlídat a chce hlídat i přes rozpory.
Já momentálně bojuju s tříleťákem ve školce a balím to, začal se počurávat, celé dopoledne prořve, peču na to.
V tvé situaci bych jednoznačně volila babičku
Tak ono to právě není o párku či sprosté básničce, kdyby ano, jsem v klidu. Samozřejmě, že kdyby se mi měl začít počůrávat, či něco podobného, nebudu ho do jeslí nutit za každou cenu. Šlo mi spíš o to, jestli to mám vůbec znovu zkoušet, případně jak dlouho…
Tak pokud je to takto, dítě bych stáhla. Hlavně proto, že máš babičku. Ať je jaká je. Moje malá se do jeslí těší i když je vidět, že to pro ni je těžké. Kdyby nástup do jeslí znamenal zlomit ji, aby si zvykla, tak hledám paní na hlídání neb babičku mám daleko. A takhle by to lámání bylo. Celodenní řev je šílenství. Aby se to zlepsilo, byla by potřeba součinnost s ucitelkami a pokud není, je to nesmysl. Obrn se trpělivosti a nech hlídat babičkou. Do kolektivu dozraje a myslim, že násilím by to bylo na nějakou neurozu či tak. Hodně sil přeju
@zrzana2 píše:
Tak pokud je to takto, dítě bych stáhla. Hlavně proto, že máš babičku. Ať je jaká je. Moje malá se do jeslí těší i když je vidět, že to pro ni je těžké. Kdyby nástup do jeslí znamenal zlomit ji, aby si zvykla, tak hledám paní na hlídání neb babičku mám daleko. A takhle by to lámání bylo. Celodenní řev je šílenství. Aby se to zlepsilo, byla by potřeba součinnost s ucitelkami a pokud není, je to nesmysl. Obrn se trpělivosti a nech hlídat babičkou. Do kolektivu dozraje a myslim, že násilím by to bylo na nějakou neurozu či tak. Hodně sil přeju
Jenže to je právě ono. Jak mám poznat co je ještě normální, co dělá polovina dětí a co už je moc a přes čáru? Okolo sebe mám málo dětí a když, tak mladších, co nikam nechodí ![]()
@joker.l zkusila bych dva týdny. Pokud se to nezlepší, stáhla bych dítě domů. Jako fakt mi zas tak malé nepřijde.
@kacz píše:
@joker.l zkusila bych dva týdny. Pokud se to nezlepší, stáhla bych dítě domů. Jako fakt mi zas tak malé nepřijde.
Já si právě taky říkala, že už není nejmenší… Já ho tam dám, vyzkouším dva týdny určitě a pak uvidím.
Ježíš to si zas od babičky vyslechnu
![]()
Tak ja nevim. Normální je pláč když maminka odchází. Ale u nás se teda nekoná ani ten, ale spatne sny a celodenní řev. Pokud do toho půjdeš. Oznámila bych to malymu jako hotovou věc. Ideálně s uznáním toho že se mu to nelíbí, že je mu smutno, ale čekají ho tam hračky děti. Nijak se v tom nebabrat, ale normálně. Plakal si ve skolce, bylo ti smutno…mámu to mrzí, ale máma musí do práce. Ale vždycky si pro tebe zase přijde. Ona ta hlasitá verbalizace toho jak se věci mají dost často pomůže. Na to být smutný má určite právo. Držím palce.
@zrzana2 ještĕ zkus vydržet..Byl tam opravdu jen týden, teď je nemocný. Ono to chce, aby chodil aspoň dva týdny v kuse..Jako uvidíš, opakuj mu, že půjde za dĕtma, za paní učitelkou atd. Pokud by se to nezlepšovalo, odhlásit ho a nechat ho do konce školního roku s babičkou a jít na zápis do školky. Třeba to bude lepší..
Učitelky v jeslích s tebou o tom nemluvily?
@Silwinka87 No, něco málo mi řekly, jako že je kapanek hysterickej, že nechce jíst (doma se cpe jak nezavřenej), že když zrovna neřve, tak jen kouká na děti a moc si nehraje… Ale jinak nic moc, vždycky jen vylítnou s dítkem do šatny, řeknou dneska to bylo stejný/lepší než včera a tím to hasne. Ale vždy když jsem si pro něj přišla, slyšela jsem ho jak brečí ![]()
Jo a doma stále hlásí, že tam nechce papat ![]()
Jinak opakovala jsem, teď jsem toho nechala, protože stačí, že si obléká džíny k doktorce a už natahuje, že do školky neee. Ale až tam zas nastoupí, tak opakovat a vysvětlovat zas budu.
@joker.l divej, hlavně klid..Náš malý taky nechtěl chodit, ráno dĕlal scény, že tam nechce atd.Ale zvykl si. Když začal chodit byli mu necelé tři roky. Teď mu bude pĕt a nastoupil do nové a taky sem tam fňuká, zase si musí zvyknout. Já bych fakt ještĕ chvilku vydržela..Ono se to upraví, neboj..Týden je fakt krátká doba.
@Silwinka87 díky. Přiznám se, že původně jsem byla lehce nakloněna té druhé variantě (dítě dát k babi), ale rozhodla jsme se, že to zkusíme. Min. dva týdny, pak uvidíme. Když se to bude aspoň trochu zlepšovat, jedině dobře a zůstane tam.
Díky všem, co přispěly ![]()
Ono je taky trochu blbý, jestli fakt chodí každý den celý den. My jsme začínali v roce - 2× týdně půl dne, teď už tam i spal a bude chodit asi 1-2× týdně celý den, je mu 20 měsíců. A postupně budeme zvyšovat docházku.
Možná by byla nejlepší kombinace, ale nevím, jestli to vaše jesle umožňují. Můj mladej chodí do soukromých, takže tam není problém nic, děti tam mají dudliky, na spaní svoje oblíbené plyšáky z domova, prostě jedou na co největší pohodu.
@kacz píše:
Ono je taky trochu blbý, jestli fakt chodí každý den celý den. My jsme začínali v roce - 2× týdně půl dne, teď už tam i spal a bude chodit asi 1-2× týdně celý den, je mu 20 měsíců. A postupně budeme zvyšovat docházku.Možná by byla nejlepší kombinace, ale nevím, jestli to vaše jesle umožňují. Můj mladej chodí do soukromých, takže tam není problém nic, děti tam mají dudliky, na spaní svoje oblíbené plyšáky z domova, prostě jedou na co největší pohodu.
Kluk zatím chodil max do oběda (psala jsem na první stránce). Chci začít zas pozvolně, to každopádně. Dudlika přes den nikdy neměl a myslím, že to tam ani nedovolují. Ale svoje plyšany na spaní tam taky mají ![]()
@joker.l píše:
@Silwinka87 díky. Přiznám se, že původně jsem byla lehce nakloněna té druhé variantě (dítě dát k babi), ale rozhodla jsme se, že to zkusíme. Min. dva týdny, pak uvidíme. Když se to bude aspoň trochu zlepšovat, jedině dobře a zůstane tam.Díky všem, co přispěly
Určitě, ještě tomu šanci dej..Já si myslím, že to zvládne
Dej potom vědět, jak to probíhá..A teďka ho máš ještě doma s nemocí?
@Silwinka87 píše:
Určitě, ještě tomu šanci dej..Já si myslím, že to zvládneDej potom vědět, jak to probíhá..A teďka ho máš ještě doma s nemocí?
Ano, teď je se mnou doma. A ještě celý týden bude. Už teď mi říká, že chce být nemocnej, aby nešel do školky ![]()
Ok, dám vědět jak to vypadá. Díky ![]()