Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré odpoledne maminky,
potřebuji radu, možná i povzbuzení na duši, že se to vašim miminkám spravilo.
Máme od narození problém se zvětšenou ledvinnou pánvičkou, norma je do 5mm my máme 10mm (měřeno dnes-9.měsíců) a stoupá-ve 2.měsících měl cca.6mm. Máme jít do nefrologické poradny a na kontrolní ultrazvuk v listopadu a budou se zjišťovat příčiny proč se zvětšuje.
Pokud bude nadále pokračovat zvětšování, jak se to lečí, operace? Jak tomu předcházet-lze vůbec? Proč tomu tak je? Jaké jsou příčiny? Prosím o vaše zkušenosti, rady, poznatky, jsem z toho zdrcená, doufám, že se to zlepší.
Děkuji a přeji hezký prázdninový a slunečný den!
@sweetpretty Náš prcek to má od porodnice, drží se mezi 10 - 15 mm. Rozenej je v září loni, v listopadu to měl teda najednou 40 mm, tak jsem byli na scintigrafii ledvin, pomaleji mu to z té levé ledviny odtýkalo. Takže další UZ v prosinci, tam to bylo zase těch 15 mm, další UZ v únoru, stejný, teď v červnu UZ (stejný) a scinti (lepší, líp to odtýká). Prcka sleduje urolog a nefroložka. Asi by stačila ta nefroložka, ale jak to šlo k těm 40 mm, tak prcka poslala k tomu urologovi, kdyby byla potřeba operativa. Té se naštěstí vyhýbáme a já plně doufám, že vyhneme úúúúplně. Předcházet tomu moc nemůžeš, prostě má ten kalichopelvický systém povolenější, většina z toho vyroste.
Naše holka měla neco podobného a nakonec zjistili, že tam má ložisko bakterii, čae a lečbou se toupravili a ložisko se posunulo a ted má vše v normě.
Jinak bych počkala na lekaře až se vyádří, protože to fakt mžue byt cokoli od meně žávžanych věci, kamínku až po hydronefrozu…
nelašte na nefru vám určo řeknou co a jak dál:)
Ahoj, dilatace pánvičky se sleduje, event se bere chemoprofylaxe, operace až u těžších stavů. Snaha je o konzervat. postup, většinou úspěšný. Uvidíš na nefru.
Děkuji za příspěvky mamky, je to strašně, uplně mě to vyděsilo, musí se hlídat horečky z neznámých příčin, kvůli infekci právě…jen jsem se nezeptala, zda můžeme na bazén v těchto parnech…může se chodit s prckem na bazén?
Ahoj nam budou 2rocky v porodnici jsme meli nalez na leve ledvine dilatce a chodime na nefrologii a od 1roku uz mame bez dilatace a za 14dni jdeme na nefrologii snad naposledy…drzim vam palecky ![]()
Já u horečky bez jiných příznaků (kašel, pšikání), automaticky odchytnu moč a pošlu do laboratoře na mikrobiologii a biochemii. Mám do zásoby žádanky a zkumavky od doktora.
Bazénovat se smí, nesmí prochladnout. Minule měl nález v moči, horečku 40 °C a netuším, kde k tomu přišel.
@Ivunka87 píše:
Ahoj nam budou 2rocky v porodnici jsme meli nalez na leve ledvine dilatce a chodime na nefrologii a od 1roku uz mame bez dilatace a za 14dni jdeme na nefrologii snad naposledy…drzim vam palecky
Děkuji
no mě to tak štve, že člověk by tak rád pomohl a vzal na sebe a nemůže :/ každý trápení mě bolí trojnásob…
danyk děkuji za informaci, jistě jen svlažit, miluje vodičku, tak by mě to mrzelo, že bychom nemohly
Sweetpretty neni zaco taky jsem ze zacatku byla vystrasena a hledala na netu informace a jeste ktomu byl v porodnici takovy doktor ktery mi ktomu odmital cokoliv rict nemohla jsem dospat az pujdem na nefrologii mame bajecnou doktorku ktery mi vse vysvetlila a uklidnila, to chytani moci nam do dnes nejde a mala nastesti neni nijak moc nemocna jen semtam ryma
kolik skumavek musite nosit? mi 3plne ale jeste ani jednou nam to nevyslo
plne
Ahojky můžu se přidat? Malý ma hydronefrózu(zvět. ledvinová pánvička) už od doby co byl ještě v bříšku na levé ledvině, to se mu spravilo, ale zato se mu to udělalo na pravé, dost se to zvětšuje, prcek podstoupil už vyšetření MAG3 nebo jak se to jmenovalo a nakonec nas odeslali do Olomouce na dětskou kliniku, a v srpnu ho čeká operace
tak se modlím ať už je to za náma ![]()
Od kamarádky malé to zjistili už v bříšku, malou sledují, pánvička se nezvětšuje, ale malá trpí na záněty a celkově má nižší imunitu. Co do budoucna se moc neví, jen ji budou sledovat.
@Ewule0712 píše:
Od kamarádky malé to zjistili už v bříšku, malou sledují, pánvička se nezvětšuje, ale malá trpí na záněty a celkově má nižší imunitu. Co do budoucna se moc neví, jen ji budou sledovat.
Malý právě na to aby nedostal záněty bere Sumetrolim, at se kamarádka zeptá dr. jestli by to nebylo možno předepsat ![]()
Náš bral Sumetrolim jen při známkách infekce a nálezu, zatím 2×. Nefroložka má právě rozhodnout o nějaký zajišťovacé léčbě. Ale to by mě hráblo, protože u Sumetrolimu se nesmí na slunko.
@danyk píše:
Náš bral Sumetrolim jen při známkách infekce a nálezu, zatím 2×. Nefroložka má právě rozhodnout o nějaký zajišťovacé léčbě. Ale to by mě hráblo, protože u Sumetrolimu se nesmí na slunko.Jo to se nesmí no, malej bere každej večer 2ml jako udržovací látku, aby se mu nerozjela infekce, a na slunko nesmí ani tak, je ještě moc malej, ale když se tomu slunku vyhnout nedá, tak s tím člověk nic neudělá…
Pěkný den, dcera (7měsíců) má od narození zvětšenou ledvinovou pánvičku…byli jsme s tím na kontrole asi ve 3-4 měsících a dr říkala, že to není moc zvětšené, takže na ko až v roce..V nemocnici při propouštění mi říkali, že když bude mít teplotu mám jet s močí do nemocnice…když měla malá minulý týden teplotu volala jsem dr. a ta řekla, že ji samozřejmě mám teplotu zkusit srazit a počkat 24 hodin..kdyby měla i potom, tak musí být ranní moč…dcerka na druhý den teplotu neměla atak jsem nikde nejela…a dnes ( po cca týdnu ) má teplotu zase..nepoznám jestli to jsou zoubky ( dva zuby, co má byly bez teploty) a nebo mám vzít moč a jet do nemocnice??? Děkuji za každou radu.. ![]()