Zvětšené ledviny u miminka

4246
23.9.11 14:53

Zvětšené ledviny u miminka

Ahoj holky, potřebuju poradit, nebo trošku podpořit. Dnes jsme byli na UZ ledvin, kam nás poslali po porodu před sedmi týdny, kvůli malinko zvětšené jedné ledvině. ALe dneska doktor po UZ řekl, že se mu to hrozně zhoršilo, že má už zvětšený obě, říkal něco o ledvinových pánvičkách a že tam nějak neprochází moč… Byla jsem z toho tak vyplesklá, že jsem se ani nestačila pořádně zeptat, co to vlastně pro malýho znamená :oops: Taky nám řekli, že jakmile by měl malej teplotu, máme okamžitě jet s malým do nemocnice. Máme si v pondělí zavolat do nemocnice a objednají nás do nemocnice v Budějovicích.
Chtěla bych se zeptat, jestli máte některá s tím zkušenosti, co budou dělat malýmu za vyšetření a jak se to případně léčí.
Předem děkuji za odpovědi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6634
23.9.11 15:27

Ahojky,
možná je to reflux, malý to má také, začalo to ve 2,5 m zánětem a vysokýma horečkama, byli jsme 5 dní v nemocnici a zjistil se reflux, vracení moči do ledvin. Matýsek bere již rok a měsíc udržovací ATB a jakmile mu teplota překročí 38 st. (po odečtu), letíme s močí na dětskou ambulanci, kde dělají vyšetření na infekci. Nesmíme do bazenu ani nastydnout. Nechci tě děsit, jen hlídej teplotu, já si zvykla měřit několikrát denně při přebalování, prostě pro jistotu. Bohužel u nás se navíc jedna ledvina rozvíjí normálně a druhá je menší a měli jsme v létě infekci takže jsme na čekací listině na endoskopický zákrok, kde by se silikonem uzavřelo to pronikání moči. Ne každému se to ale operuje, samo se to může spravit, nechtějí to dělat malým miminkům pokud není vyhnutí. Doufám, že jsem tě nevystrašila. Já byla zpočátku hodně vystrašená, ale Matýsek je aktivní a úžasný kluk. Takže je vše v pořádku :hug:

Příspěvek upraven 23.09.11 v 15:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4246
23.9.11 15:33

Nám právě taky řekli měřit a při teplotě do nemocnice a vzít sebou moč…
Můžu se ještě zeptat, jak je to s tím odečtem při teplotě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6634
23.9.11 15:35

Když měříš v zadečku odečteš půl stupně. Třeba naměříš 38 st. a odečteš, je to tedy 37,5 st.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6634
23.9.11 15:37

Jéééé, ted koukám, že máš taky Matyáše :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6552
23.9.11 16:39

Ahoj Luci, pracuju na detske urolce uz 16 let, tak snad poradim.
Podle mne se jedna o tzv. hydronefrozu- lidove vodnatou ledvinu. Nekde v ledvine je nejaka prekazka(vychlypka…), ktera brani fyziologickemu odtoku moce z ledviny, tudiz cast se ji tam hromadi, ledvina se zvetsuje a bohuzel se timto i postupne nici. Proto ty obavy lekaru.

Predpokladam, ze jednim z prvnich vysetreni bude Intravenozvi Vylucovaci Urografie/ schvalne zvetsuju ty pismena, budes se setkavat jen se zkratkou IVU).
Malej dostane do zily kontrastni latku a pod RTG se sleduje jeji pruchod ledvinami, odtok pres mocovody az do mocoveho mechyre.

Operativne se -aspon u nas- resi az kolem 3 mesicu, pokud by hrozilo nebezpeci poskozeni ledvin, picha se nefrostomie-pres kuzi na boku se do ledviny vpichne hadicka, kterra moc odvadi. Tim se zamezi poskozeni ledviny, nez miminko aspon trochu odroste.

im , ze se bojis a mas strach, co bude, ale bud rada, ze se na to prislo takto brzo

Mejte se krasne a at dopadnete co nejlepe Lenka

Apropo, i ja mam Matyase :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
23.9.11 17:07

Ahoj Lucie,byli jsme na tom úplně stejně,a jelikož jestli si mě pamatuješ z diskuzí o porodnici v Písku tak jsme byli u stejnýho Dr.s ledvinami.Tky nás poslali do Budějovic k primáři Smrčkovi.Byli jsme tam 3 dny.Dělali mu mikci.Tj. naplnili mu močový měchýř a sledovali jak teče.Nás primář objednal nevím ja se to přesně jmenuje, izotopy,to mu vstříkli kanylkou svítící tekutinu a pak ležel půl hoďky pod rentgenem a sledovali,jak to postupuje. už malýmu budou za týden 3 roky a na kontrolu tam jedeme až za rok.V Písku nás vždycky vylekali jak je to špatný,běhali se tam na to koukat všichni dr.A v Budějkách vždycky,že to je normální.Asi tam prostě vidí víc případů mnohem horších než v Písku.Ale jinak Dr. v Písku byl taky hodný a velice mě potěšil,když mi volal do Budějovic,jak to s malým vypadá.Když budeš mít ještě nějaké otázky tak napiš.V Budějkách jsou moc hodní.Už jsem na dětským ležela 3×.Staršího tam 2× operovali.Můžem se sejít i v Blatný.Omluv chyby,blbne mi klávesnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4246
23.9.11 17:33
kikina2004 píše:
Ahoj Luci, pracuju na detske urolce uz 16 let, tak snad poradim.
Podle mne se jedna o tzv. hydronefrozu- lidove vodnatou ledvinu. Nekde v ledvine je nejaka prekazka(vychlypka…), ktera brani fyziologickemu odtoku moce z ledviny, tudiz cast se ji tam hromadi, ledvina se zvetsuje a bohuzel se timto i postupne nici. Proto ty obavy lekaru.

Predpokladam, ze jednim z prvnich vysetreni bude Intravenozvi Vylucovaci Urografie/ schvalne zvetsuju ty pismena, budes se setkavat jen se zkratkou IVU).
Malej dostane do zily kontrastni latku a pod RTG se sleduje jeji pruchod ledvinami, odtok pres mocovody az do mocoveho mechyre.

Operativne se -aspon u nas- resi az kolem 3 mesicu, pokud by hrozilo nebezpeci poskozeni ledvin, picha se nefrostomie-pres kuzi na boku se do ledviny vpichne hadicka, kterra moc odvadi. Tim se zamezi poskozeni ledviny, nez miminko aspon trochu odroste.

im , ze se bojis a mas strach, co bude, ale bud rada, ze se na to prislo takto brzo

Mejte se krasne a at dopadnete co nejlepe Lenka

Apropo, i ja mam Matyase :mrgreen:

Ahoj, moc děkuji za konkrétní informace, snad to dopadne dobře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4246
23.9.11 17:37
blanka111 píše:
Ahoj Lucie,byli jsme na tom úplně stejně,a jelikož jestli si mě pamatuješ z diskuzí o porodnici v Písku tak jsme byli u stejnýho Dr.s ledvinami.Tky nás poslali do Budějovic k primáři Smrčkovi.Byli jsme tam 3 dny.Dělali mu mikci.Tj. naplnili mu močový měchýř a sledovali jak teče.Nás primář objednal nevím ja se to přesně jmenuje, izotopy,to mu vstříkli kanylkou svítící tekutinu a pak ležel půl hoďky pod rentgenem a sledovali,jak to postupuje. už malýmu budou za týden 3 roky a na kontrolu tam jedeme až za rok.V Písku nás vždycky vylekali jak je to špatný,běhali se tam na to koukat všichni dr.A v Budějkách vždycky,že to je normální.Asi tam prostě vidí víc případů mnohem horších než v Písku.Ale jinak Dr. v Písku byl taky hodný a velice mě potěšil,když mi volal do Budějovic,jak to s malým vypadá.Když budeš mít ještě nějaké otázky tak napiš.V Budějkách jsou moc hodní.Už jsem na dětským ležela 3×.Staršího tam 2× operovali.Můžem se sejít i v Blatný.Omluv chyby,blbne mi klávesnice.

Ahoj, jj, pamatuju si tě. Dr. Žaba byl na malýho moc hodnej, je to velice příjemnej doktor. To tedy znamená, že tam budu moct s malým zůstat? Já jen, jestli si sebou mám vzít nějaký věci, páč samotnýho ho tam nenechám. On nám totiž doktor neřekl, jestli tam malej zůstane…
To by bylo fajn se sejít, třeba jen tak zajít na kafčo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
23.9.11 18:04

já nevím jak vás objednají.Nás právě objednal Žaba hned v pátek,jak jsme tam byli na kontrole a v neděli jsme nastupovali.Byl to hrozný víkend tenkrát.Já právě myslela,že dojedem na vyšetření a hned domů.A oni nás takhle hospitalizovali.Jestli je to kvůli tý dálce.Těm větším dětem dávali narkozu,ale mému Vítkovi ne,prý to zvládne.Byli mu 3 měsíce.A opravdu,ani nebrečel,jen jak mu zaváděli do pindíka cévku.Byl tam právě nejmenší.Ty větší pak odvezla sanita na dospávací pokoj,a šli domů.My jsme se vrátil na pokoj a čekali jsme do středy než nás vzali na ty izotopy.S malm tě tam určitě nechají.Měli tam kočárky,takjsme pořád jezdili po venku.Malej byl zvyklý spát v kočárku odpoledne třeba 3 - 4 hod,a i mi dovolili zajet s kočárkem až před pokoj a to byli kolečka od sněhu.A kam máš volat,přímo primáři?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4246
23.9.11 18:09

Mám v pondělí zavolat Dr. Žabovi a on nám řekne, na kdy nás objednal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
23.9.11 20:08

Tak pak napiš.A na to kafčo se můžem domluvit.tak hezký víkend.Když tě něco napadne tak napiš.ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaela Rauchova
23.9.11 22:35

Ahoj holky,mam skoro dvouletou holcicku a ma Hydronefrozu a Hydrokolikozu.Zjistili ji to ihned v porodnici.Byla na vysetreni pod kamerou kde ji podali ty izotopy,to nam dopadlo dobre.V 8 mesicich mela aktni zanet ledvin a mocovych cest,CRP mela 186.ATB jsme brali 3 mesice.Byla i na rentgenu ale reflux nema.My jezdime na kontroly kazde 3 mesice a jednou za rok do Motola.Nesmi nastydnout.Pokazde kdyz ma horecku chodime na krev,jestli to zase neni zanet.Ty vysetreni nejsou prijemny ale da se to vydrzet.Delali nam je ambulatne.Preji at to dobre dopadne. :-D

• Citovat
  • Upravit
Michaela Rauchova
23.9.11 22:36
N
Michaela Rauchova píše:
Ahoj holky,mam skoro dvouletou holcicku a ma Hydronefrozu a Hydrokolikozu.Zjistili ji to ihned v porodnici.Byla na vysetreni pod kamerou kde ji podali ty izotopy,to nam dopadlo dobre.V 8 mesicich mela aktni zanet ledvin a mocovych cest,CRP mela 186.ATB jsme brali 3 mesice.Byla i na rentgenu ale reflux nema.My jezdime na kontroly kazde 3 mesice a jednou za rok do Motola.Nesmi nastydnout.Pokazde kdyz ma horecku chodime na krev,jestli to zase neni zanet.Ty vysetreni nejsou prijemny ale da se to vydrzet.Delali nam je ambulatne.Preji at to dobre dopadne. :-D
  • Citovat
  • Upravit
144
27.9.11 18:59

ahoj Lucie, tak jak jste na tom? Kdy pojedete do Budějek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí