Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, tak jsem zjistila, že jsem z velikosti 40 bot postupně dospěla na 41-42. To by nebylo ještě tak hrozné, ale mám problém na šířku - v největší šířce prstů mám na jedné noze 25 a na druhé obvod 26cm. Všechny boty mě tlačí, hlavně u malíkové hrany. Potřebovala jsem na zimu boty a mám obrovsky široké, ale apsoň pohodlné. Objednám se k ortopedovi, co s tím. Tohle jsem nikdy nemusela řešit. Po porodu jsem už rok a půl…nabrala jsem v těhotenství tedy skoro 20 kg a pak to šlo rychle dolů. Mám podezření na to, že se mi propadla klenba nohy, když déle stojím nebo chodím, nohy mě bolí. Máte s tím někdo zkušenost? Co pomáhá, a dá se to ještě nějak napravit? A jakto že se to projevilo až teď?
jsem z toho zoufalá…
Jo tohle se stalo memu manželovi
ale fakt… Jsem 4 měsíce po porodu a teď mi hlásil že se mu zvětšila noha.. Vždycky nosil 42 a teď ho ty samé boty tlačí…
@Jemako to je ale vtipné, manželovi se také zvětšila noha
jenže on má místo 42 teď 43 a víc neřeší. Ale já mám problém i na šířku ![]()
To mám taky. Ne tedy po porodu, ale věkem. Prostě se nám propadá klenba ![]()
Taky jsem před dětmi nosila č. 38, teď mám 39. Nebude to jen prodělaným těhotenstvím, ale taky věkem. Mojí mámě se taky noha zvětšila kolem věku 60 let (možná už dřív, nevím). Nějak ta noha věkem prostě povoluje a „rozjíždí“ se. Po porodech je to patrnější, protože během těhotenství se uvolňují vazy, aby dítě mohlo projít pánví, takže se celý ten proces urychlí.
Jestli se s tím dá něco dělat? To nevím, ale na ortopedii ti jistě řeknou víc. Aspoň s těmi bolestmi by ti mohli pomoct.
PS: Jestli jste tu někdo doktor a vidíte v mém příspěvku nějakou nepřesnost, klidně mě opravte.
Cviky na ploche nohy - aj take, ktore sa odporucaju detom robia zazraky. Staci par minut denne, kludne aj v sede. Bez toho to asi nepojde. Ortopedicke vlozky do topanok nemaju skutocny efekt.
Taky se mi zvětšila noha po dvou porodech z 37 na 38. Musela jsem vyházet ponožky. Já myslela, že se srazily, ale teď jsem nedávno zjistila, že mi jsou malé zimní boty. Já jsem hodně začala nosit Barefoot obuv, ona je široká a hezky sedne, tak jsem to v ní nevnímala, ale tyhle zimní boty jsou klasické a sotva do noci vlezu
. Klenbu propadlou určitě nemám, Kdysi mě brníval prostředníček na levé noze. Přes léto v bf přestal, teď v těch zimních zas začal
. Asi se budu muset plácnout přes kapsu a pořídit nové zimní boty.
@Mkmkz píše:
Cviky na ploche nohy - aj take, ktore sa odporucaju detom robia zazraky. Staci par minut denne, kludne aj v sede. Bez toho to asi nepojde. Ortopedicke vlozky do topanok nemaju skutocny efekt.
Jo, to cvičení je fajn. Něco se dá cvičit i v posteli - ráno, než člověk vstane, večer, než usne…
@Lajdus píše:
Ahoj, tak jsem zjistila, že jsem z velikosti 40 bot postupně dospěla na 41-42. To by nebylo ještě tak hrozné, ale mám problém na šířku - v největší šířce prstů mám na jedné noze 25 a na druhé obvod 26cm. Všechny boty mě tlačí, hlavně u malíkové hrany. Potřebovala jsem na zimu boty a mám obrovsky široké, ale apsoň pohodlné. Objednám se k ortopedovi, co s tím. Tohle jsem nikdy nemusela řešit. Po porodu jsem už rok a půl…nabrala jsem v těhotenství tedy skoro 20 kg a pak to šlo rychle dolů. Mám podezření na to, že se mi propadla klenba nohy, když déle stojím nebo chodím, nohy mě bolí. Máte s tím někdo zkušenost? Co pomáhá, a dá se to ještě nějak napravit? A jakto že se to projevilo až teď?jsem z toho zoufalá…
Ja mivala vel.38,a ted po 20 letech a dvou detech mam 40. Na sirku se mi taky nohy rozjely paradne, takovy lopaty jsem nikdy nemela. Jo je to i tou nadvahou. Ja si kupuju kozeny a vzdycky na sirku si je vyslapnu a je to ok, nebo pohodlny tenisky..krasne sedej treba New Balance.
K ortopedovi si zajdi, ja teda nebyla a resit to uz nebudu. Ale v praci nosim pantofle Legwood a doma taky, a jsou skvely, na podporu klenby podelny i pricny, takze ty bych si, byt tebou, poridila klidne hned, me i prestaly bolet paty…
Příspěvek upraven 29.11.22 v 00:02
To ani nemusí být klenba, prostě jen ten tuk. Se celý život pohybuju mezi dvěma velikostma - podle toho, kolik zrovna vážím.
V létě v sandalich pohoda, na podzim plné boty a vše mě tlačí a musela jsem taky koupit větší boty. Boty zimní, tvrdé, už nevím kde koupit dobrou a hlavně pohodlnou obuv.
Na bolavé nohy jsou super boty Joya nebo Kybun, já jsem měla potíže s chodidly po druhem porodu, koupila jsme si na doma jejich pantofle a do par dni bylo po problémech (po probuzení jsem nemohla ani poradne doslapnout, jak to zespoda bolelo). Ty boty nějak aktivizuji svaly v noze a simuluji chuzi po měkkém nestabilnim přírodním povrchu. Sice stojí moc, ale vydrží fakt dlouho a porad jsou jako nové - dite už má dva roky, já v nich beham denně skoro všude klidne i ven a porad jsou stejne, nejsou odrene ani proslapnute a nic jim není
plánuji pořídit ještě jejich celorocky. ![]()
Mně se noha zvětšila (rozšířila) ještě před těhotenstvím (během něj ne). Nebylo to spadlou klenbou, ale změnou stereotypu chůze, kdy jsem začala používat konečně i prsty. Na čísla bot nehraju, orientuji se podle délky a šířky a v běžném obchodě si už nenakoupim.
Ale samozřejmě, že se noha zvětšuje, resp. rozšiřuje, skrz spadlou příčnou klenbu. Doporučuji aktivní přístup - cvičení (nejlépe zajít k osvicenemu podologovi či fyzioterapeutovi), správný stereotyp chůze, pokud je potřeba, a boty, které respektují prostor pro prsty (šířka i délka). Barefoot mají největší nabídku (mohou působit ošklivě, ale jde o zvyk, navíc teď je opravdu pestrá nabídka pro všechny příležitosti), ale každému nesedí tenká podrážka, dají se sehnat tzv. kompromisní, kdy je podrážka tlustší, nebo/a koupit netvarovane vložkym.
@Lajdus píše:
Ahoj, tak jsem zjistila, že jsem z velikosti 40 bot postupně dospěla na 41-42. To by nebylo ještě tak hrozné, ale mám problém na šířku - v největší šířce prstů mám na jedné noze 25 a na druhé obvod 26cm. Všechny boty mě tlačí, hlavně u malíkové hrany. Potřebovala jsem na zimu boty a mám obrovsky široké, ale apsoň pohodlné. Objednám se k ortopedovi, co s tím. Tohle jsem nikdy nemusela řešit. Po porodu jsem už rok a půl…nabrala jsem v těhotenství tedy skoro 20 kg a pak to šlo rychle dolů. Mám podezření na to, že se mi propadla klenba nohy, když déle stojím nebo chodím, nohy mě bolí. Máte s tím někdo zkušenost? Co pomáhá, a dá se to ještě nějak napravit? A jakto že se to projevilo až teď?jsem z toho zoufalá…
Lol něco pro foot fetišisty bud ráda ![]()