Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojka, zajímalo by mě, jak Vaše nové miminko vychází se starými zvířaty chovanými v bytě. Vyvinula se u Vás alergie nebo tak nějak? Mě všichni straší (nebo varují), že se mi narodí alergik v případě, že chovám zemní veverky. Že dítě bude alergické na seno, na chlupy a kdovíco ještě ![]()
Veronika 16+4
Ahoj Veroniko ![]()
My mame v byte kralika a dva velky psy. Matyskovi je 15 mesicu a je v pohode
Nevim, proc by ses toho mela bat, vy asi zadny alergie na zvirata nemate a diteti jenom prospeje, kdyz s nima bude od zacatku. Uz se vi, ze pro vznik alergii je daleko horsi prilisna cistota
.
kacii&Maty
Ja bych to tahkle dopredu vubec neresila. Naopak. Manzel ma od detstvi zvireciho spolecnika - 27leteho papouska Amazonana oranzovokridleho (dodnes nevime zda je to on nebo ona). Cele tehotenstvi byla u nas a vsechno v pohode. Po narozeni taky - mala byla na jeji rev zvykla z bricha, takze spala treba metr od klece, papouch mel svoje volani divociny (neni to zadne pipani jak od andulky, ale rev jak z dzungle
a v pohode. Samo, ze jsem uklizela vic nez normalne. Bohuzel nase miminko papoucha sneslo, ale amazonak nase mimi ne - zarlil a skubal se az do krve. Bohuzel ji to nepreslo a je u tchanovcu
, kde je rozmazlovan jako vnouce
Ted se s dcerou snese uplne v pohode - sedne si ji na zidli a necha se od ni krmit a hladit, bohuzel jak je u nas doma, tak se opet skube - takze mame vikendoveho papouska. No to jsem ti ale moc neporadial
Ja bych to naopak resila, az by se vyskytla primo alergie a ne si takhle zbytecne predem pridelavat starosti ![]()
Ahoj, my jsme v rod. domku a máme 2 velké psy a 2 kočky, psi jsou samozřejmě venku, ale kočky jsou ( byly ) sice venkovní, ale rády chodily na noc a někdy přes den k mamce do přízemí, ne nahoru ke mně. Ale i to stačilo, protože alergeny se roznosily po celém baráku.
A protože kočičí alergeny jsou hodně agresivní, musely milé kočky přestat s vyspáváním v bytě na mamčině gauči a jsou už jen venku a spát chodí do kotelny.
Jsem opatrná proto, že já sama jsem alergik a astmatik, takže moje malá má bohužel větší pravděpodobnost být alergická taky.
Jinak samozřejmě alergeny se nanosí do bytu tak i tak, stačí když vyjdu na chvíli ven a ten můj gigant pes se o mě otře
, ale to už neřeším, tomu se prostě zabránit nedá.
Pokud vy sami nejste na nic alergičtí, tak malá by být taky nemusela, ale pokud je u vás nějaké riziko, tak bych byla opatrnější.
Děkuju. Ono mi přijde, že mě spíš asi chtějí popíchnout a udělat mi zle. Ovšem pokud si to ověřím u někoho kdo má zkušenost, jsem si jistější. Já žádnou alergii nemám, manžel má na pyl (ale vůbec ne velkou, jenom nesmí proběhnout loukou na jaře, jinak bez potíží). Takže bude lepší, když budu mimčo „otužovat“ již od začátku?
No podle me jo. Lepsi, nez kdyby jsi na zacatku zviraky izolovala a pak to najednou prcek schytal naplno. A kdyz nemate alergie, tak je to v pohode. Ono driv se to radilo, jenze driv se taky u malych mimin nosila rouska
Takze hlavne klid a nenech se otravit ![]()
Taky si myslím, že ASI jo.
Ale stejně nejlíp ti na to odpoví přímo alergolog, tak se zeptej někde na nějakých stránkách, kde má poradnu alergolog ![]()
Ahoj,
taky máme alergii na pyl, alergolog nám řekl, zvířata ano, ale seno, kvetoucí pokojové květiny, bylinné čaje a med ne, přestože ta alergie není zas tak hrozná.
Alergolog to je nápad… pomalu nejjednodušší a mě to netrklo
Radu , dík ![]()
Kacii ono by to izolovat ani nešlo, zvízáky jsou v celém bytě, protože nemám dveře, jen „podloubí“.
Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko ![]()
Verča manžel seno snese, jen nemůže cpát do pytlů. Jinak i nakrmí. Kdyby někdo od nás nesnesl seno, nemohla bych psouny mít vůbec - hlavní složky potravy ![]()
Zalezi na co ta alergie je. Ja mam na kvetouci travu a manza na ruzny pyly. Mam pocit, ze to uz snad maji skoro vsichni
A senem krmime. Kralika mame v obyvaku a psy vsude. Myslim, ze nic se nema prehanet, to ze nebudu mit v byte seno mi moc nepomuze, kdyz pak staci otevrit okno… (ale to samozrejme neplati pro tezky alergie a astma, ze jo) Ale presne, manzovi taky vadi, kdyz s tim senem manipuluje, i kdyz se mi zda, ze cim dal min…ale kdyz je v pytli nebo v boxu, nevadi mu vubec. Kdyz budu mit byt absolutne bez alergenu, nebudu moct vzit ani dite ven, protoze tam se to jima hemzi ![]()
A s tou poradnou…to je tezky, i mezi alergologama casto plati, ze co doktor, to nazor…asi bych se na to uplne nespolehla.
Kacii, , já vím, ale myslím, že nějaký ucelený názor by alergolog měl mít.
Radu, to bude mit docela urcite…ja jen chtela rict, ze jeden alergolog muze rict: pryc se zviraty a druhy, ze to nevadi
A treti muze mit nazor nekde uprostred…no znas to jak to chodi ![]()
Tak nevím nevím alergologa nealergologa? Asi to opravdu budu řešit až bude mimčo s námi. Stejně pokud se mi má narodit alergické dítě, už s tím nehnu. Dá se to vůbec ovlivnit během těhotenství?
Hihi, tak na tuhle otázku ti prostě nejlépe odpoví alergolog
, nemůžu si pomoct. My tady můžeme psát naše názory, ale budou to jen a jen dohady a naše osobní zkušenosti.
Já mám doma někde knížečku o alergiích, ale nemůžu ji najít, abych se podívala, co se tam píše. Úplně ovlivnit to asi nejde, ale pokud je žena alergik, zřejmě by se v těhu měla alergického prostředí vyvarovat, aby si nezhoršovala své potíže.
Ale pokud alergik nejsi, tak ASI ne ![]()