Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Řádí nám tu asi nějaká viroza. Já se nehnu skoro ze záchodu, ale naše malá 2,5 naštěstí,, jenom,, zvrací. Dáváme ji po 10 minutach 2 lžičky Kulíška a to jediný v sobě tedy udrží. Ale pořád brečí, že chce napít, vyzvraci ale i hořkej čaj nebo vodu. Je takhle nemocná poprvé tak nevím jestli ten kulisek opravdu stačí aby nebyla dehydratovaná a za jak dlouho můžeme zas skusit dát napít něčeho jiného? Nebo nějaký nápad co ještě koupit na zvracení? Známý nám teď pojede do lékárny. Pohotovost si necháváme jako poslední možnost pokud by zvracela i toho kuliška nebo se jinak zhoršila. Je nám taky dost zle tak by jsme ji asi museli poslat se sousedem nebo nevím.
Na zvraceni se doporucuje studena coca cola po lzickach, bez bublinek.
@Tejami udělejte sladký černý čaj. Ten jsme měli dávat synovi, radila dr. Na pohotovosti. Buď slazeny glukopurem nebo já dávala aspoň cukrem.
Pri zvraceni mi doktorka doporucila sladky cerny caj po lzickach.
@Sallema Ten mi právě taky zatím vyzvracela, udrží jen toho kuliška. Tak doufám, že to stačí.
Pokud už má pocit žízně, měli byste s ní jet na pohotovost, potřebuje zavodnit. Už v tuhle chvíli je dehydrovaná. Nečekala bych až se zhorší. U malých dětí to je nebezpečný…
@Janli Teď usla tak ji necháme chvíli spát a pak dáme napít. Pokud to zas vyzvraci hned jedem.
@vokishka píše:
Proc? Je to par lzicek
Tady už není problém to zvracení, ale to, že je dítě dehydrovaný. Ta cola by možná pomohla v začátku, teď už jen pohotovost.
Především jí nesmíš dát napít dle její chuti. Oni samozřejmě chtějí vypít naráz hrnek, což nesmíš dovolit. Kávová lžička, pauza, když ji udrží, za pět minut zase. Postupně navyšovat objem, velmi opatrně. Jsou děti, kterým skvěle sedne vychlazený pomerančový džus. Přidaný cukr zatěžuje trávení, čaj bych nesladila. Některým dětem sedne vychlazený heřmánkový čaj, zde opatrně, on je svou povahou trochu „suchý“, nicméně někdy to k očistě žaludku a udržení obsahu pomůže. Pokud toleruje Kulíšek, je to dobrá zpráva.
@JanaDaR Ten Kulisek právě v pohodě udrží tak zkusíme navyšovat dávky a uvidíme. Kdybych byla fit tak už jsem na pohotovosti dávno, ale nechce se mi ji posílat s někým cizím. Zkoušela jsem i test s kužičkou na bříšku a zatahne se hned tak doufám, že to s tou dehydratací není tak strašný, ale samozřejmě mám strach. Přítel už je lepší tak by snad cestu zvládl tak asi pojedou. Kdyby pořád nebrecela ze chce napít tak bych řekla, že to zvládá. Už 3 hodiny nezvracela, teplotu ani průjem nemá… Ještě je pohotovost 20 km a ona v autě vždycky zvrací tak vyhodí asi i toho kuliška ach jo ![]()
@S.maya Teď čurala a už dáváme 5 lžiček po 10 minutách a zatím dobrý tak nevím asi ještě chvíli počkáme.