Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dceři bude skoro pět let. Včera večer těsně před spaním se totálně pozvracela a měla zvýšenou teplotu. V noci párkrát pila, ráno čůrala. Dopoledne nic nejedla, měla jen zvýšenou teplotu, ale byla trochu unavenější. Dostala jsem do ní postupně hrnek čaje a vypadalo to, že je to na dobré cestě. Ale po 12. hodině to začalo - dvakrát zvracela a řekla bych, že množstvím to odpovídalo právě hrnku. Také měla 2× průjem. Pak jsem zkusila čistou vodu a dostala jsem do ní cca 150 ml a něco si ještě upila z lahve, také cca 150 ml. Odpoledne 2× čůrala, ale hodně malinko. Teď měla teplotu 38 a usnula. Ráno samozřejmě naklušeme k doktorce. Ale nevím, jestli to mám řešit už teď večer a jet někam na pohotovost.
Počkala bch do rána, není tak malá a něco přece jenom pije. Ale hlavně bych jí tekutiny podávala hodně vychlazené a pomalu po lžičkách. Vypít naráz 150 ml je pro podrážděný žaludek moc.
Koupit Kuliska (rehydratacni roztok) a davat klidne po lzickach.Je to nic moc, ale uz je velka, tak by to mela dat v pohode…
Pepsi Colu. Výjimečně. Dodá to cukry, energii /kofein/, tekutiny, kupodivu to opravdu zklidňuje žaludek. Dobře to chutná, takže to dítě vypije…
@leonarda Zkus jí dát vyšumělou colu. Tu nám vždy doporučovala dr.
Nám mamka vždy dávala coca colu vyhnanou od bublinek a hodně studenou a taky dala vodu do mrazáku a potom nám dávala polívkosou lžičku této ledové vody. prostě žaludek dostane ledový šok a regeneruje a ta coca cola dodává cukry a uklidnuje rozbouřený žaludek.
myslím si že na nemocnici to není. Ale mudr asi jo. Ale je toho ted hodně tak jak byla před tím chřipková epidemie tak ted je hafo takovýchto prujmových onemocnění. naše malá to měla taky. Ale jsou jí 2 roky. naštěstí jsme to zvládli bez doktoru.
Zrovna jsem tohle resila o vikendu. Stredu mi problila a prokadila, ctvrtek a patek klid a v sobotu to zacalo nanovo. Dostala jsem do ni Kuliska v cernem, studenem, oslazenem caji a od te doby se drzi. Samotneho Kuliska mi vyzvratila.
Jinak ta cola je pry hodne osvedcena, vychladit a po troskach davat.
Drzim palce! ![]()
Asi budu za dost laxní matku, ale mladší (2 roky) v sobotu odpoledne 4× zvracel, v noci pak měl asi horečku (neměřila jsem, ale spí se mnou v posteli a byl dost horký), ale nijak nevrlý nebyl, naopak noc byla možná lepší, než když je zdravý. Včera odpoledne byl taky teplejší, dnes už v pohodě. On normálně pije bídně, ale při této nemoci jsem do něj kromě kojení (které mu teď opravdu dopřeju kdykoli si řekne a říká si často) dostala včera dvě štamprlata vývaru a dnes taky. Jiné tekutiny prostě nic (možná vypil trochu vody ve vaně), odmítá. Dnes už trochu jedl. Včera čůral 2× a dnes zatím taky. Ještě vyčkávám, násilím to do něj nenacpu a vím, že se to během pár dnů zlepší.
Pokud se to ve vašem případě nezhorší (zhoršením myslím nic neudrží v žaludku - průjem i teplota můžou ještě trvat), nejezdila bych nikam ani zítra. Vždyť to nemá ještě ani 24 hodin. Dávala bych skutečně po lžičkách, jak se psalo výše. Je už dost velká a trochu čůrá, k dehydrataci nedojde až tak rychle.
Průser je když dítě nečůrá, to se musí jet. Dala bych studenou kolu po lžičkách jak radí holky.
My si tím prošli se synem před měsícem. Zvracel mi co půl hodinu 12 hodin. Už jsem večer nevydržela a volala na pohotovost. Rada, nemusí jíst, hlavně pít, a to nejlépe chlazenou minerálku, já koupila Magnezii. Má v sobě hodně minerálů, dodá tělu energii a minerály. Syn po ní docela ožil. Dávala jsem tahy po brčkách. Jinak mi MUdr. poradil půlku nebo čtvrku čípku Torecan, co jsem měla ještě z těhu v lekárničce, ten zabral do čtvrt hodiny. Nucení na zvracení sice bylo, ale už se mi nepozvracel. Druhý den jsem podávala jen banán nebo suchý starý rohlík. 3.den slepičí vývar. Drzím palečky. Ted to všude řádí:-(
Já bych počkala do rána a asi radši jela. Takhle se soudevic chlapečkovi projevily rotaviry. Tam čekala maminka, co bud a asi 4. den už nemohl ani stát, jak byl vyřízenej.