Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To je extrem!
Mozna bych mu nechyzela tolik vstric, musi si zvykat, ze ke zmenam proste dochazi.
Ja mam doma 2 protipoly. Dcera zmeny miluje, syn naopak. Ale takto extremni to teda neni, akorat musim obleceni, boty a opravdu velmi poskozene hracky vyhazovat tajne, jinak by byl bengal. Kdyz se pak po necem shani, delam hloupou a netusim, kam se to podelo.
Jedno z mých dětí je docela extrém, ale on není úplně neurotypický, zatím má v papírech jen projevy PAS, ale čeká nás nové posouzení a nevím nevím, jestli nenafasuje plnou diagnózu. Já nedělám nic nasilu, pokud to není nutné, ale na každou předvídatelnou změnu holt děláme přípravu, při nepředvídaných počítám s tím, že to bude chvíli zpracovávat. To jídlo mě třeba dost deptá, ji asi 5 jídel, to je dost na palici.
Sama jsi jako dítě zažila, jak je to nepříjemné, takže snad máš pochopení?
@Beruska999999 pochopení mám, ale je to náročné, jsem opak mámy a nechávám hodně věcí volně plynout, třeba ty talíře.
dcera měla chvíli podobné období. Pokud šlo o oblečení a boty nebo hračky. Tak to jsem nechávala bez vsimnuti tak aby je viděla. Třeba boty. To byl boj ale když jsem je nechala na místě a nevšímala si dcery ani bot. Najednou je obula. Stejně tak šaty, tričko. A taky neměla jinou možnost. Boty byli jediné, oblečení jediné na co dosáhla nebo bylo prostě první co bylo vidět.
Třeba o těch nových věcech potřebuje mluvít. Ty talíře třeba, to je věc co se dá naplánovat, stejně jako koupě nového oblečení. Na to se dá připravit. A využít pár kusů v jiných velikostech by nepomohlo?
@Anonymní píše: Více
O posteli jsme mluvili dlouho, bylo to na vlastní přání, má 130 cm, ještě se vleze a stejně od té doby spí hrozně. Klidně co hodinu vzhůru, místo v osm usne v jedenáct.
Se změnami jsme naprosto v pohodě. Podle mého názoru to trápí jen lidi s nějakým psychickým onemocněním a nebo je to výchovou ( budeš jíst z plastového nádobí a příborem pro děti, né pro dospělé, atd.).
Nové talíře jsme vybírali společně, oblečení vybíráme společně, nové jídlo si nenechá ani dat na talíř.
Protože dítěti podstrkáváš předměty, oblečení, jídlo, na které si zvykne a pak nechce jiné. Nebo př. rodiče nejí kmín/cibuli/papriku a na všechno, kde jsou takové suroviny, tak řeknou fuj, nebo to jíst nebudu a to dítě to od nich odkouká a pak to nechce taky jíst.
Tak s jídle bych to přes koleno nelámala. Nastavit pravidlo.. teď budeme kupovat talíř a jinej nemám. Nebidla bych něco do ruky s tím, že si to sám připraví když nebude jíst s námi
.
@Bytsamsebou jak nepodstrkavat dítěti oblečení, musí chodit oblecene? Ano, zvykne si na talíře, ale to je snad normální. To nevím, jak udělat jinak. S jídlem to je tak, že jí naprosto odlišné věci než já, třeba miluje těstoviny, které nepozřu a hlavně nechce nic nového, i když ostatní to jedí.
@Bytsamsebou píše: Více
Tohle je přesně i se zvířatama. Když ukážu že se tomu bojím bude se bát taky i když nemá důvod. Podívej had fuj ten je hnusnej. Spousta těch rádoby strahu je právě kvůli temhle podnětům.
Oblečení myslím třeba všechno s Mickey mousem a to dítě pak normální tričko nechce, protože tam není Mickey.
No nevím, nekompromisně dávat ochutnávat jiná jídla, ve školce se s ním párat taky nebudou.
Hezké odpoledne. Jak zvládáte změny vy a vaše děti? Kdy u dětí přechází ten největší konzervatismus? Nikdy jsem neměla ráda změny a překvapení, ale naučila jsem se s tím žít, pamatuju, jak ze mě máma šílela, jak mi to vyčítala a teď mám doma taky konzervu. Změnili jsme postel z 180×80 cm na 200×150 a už víc jak 10 dní spaní stojí za nic. Na veškeré nové oblečení si zvyká delší dobu, nové jídlo ani neochutná, když jsem měnila talíře, musela jsem nechat jedny staré…