Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vsem, chtela bych poprosit o vas nazor nebo zkusenost, i kdyz vim, ze kazde dite je jine. Synovi budou pristi rok v dubnu tri roky. Ja se do prace vracim na plny uvazek od brezna. Do statni skolky mi ho prijmou az od zari pristi rok (mam predbezne domluveno). Z toho duvodu jsem nasla soukromou skolku, kam by syn chodil od ledna do cervna - leto nejak poresime. Leden jako zacatek jsem zvolila proto, abych mela dvoumesicni prostor na jeho zvykani ve skolce, nez pujdu v breznu do prace. Syn je zvykly byt jen se mnou nebo s manzelem, hlidani nemame, chodim s nim pouze do bezneho kolektivu deti na hriste atp. Materska centra proste nedavam
Ale manzel mne ted nahlodal, jestli dva mesice zvykacky neni zbytecny luxus. Ze by stacilo, kdyby si zvyknul za unor a od brezna naplno. Mne se to zda moc nahonem. Zvlast, kdyz syn je zvykly jen na nas a veskere zmeny nese tezko. Jak dlouho trvalo vasim detem s podobnou naturou, nez si zvykly? Moc dekuju.
No,co na to říct,dcera je také stále semnou nebo mužem,do školky šla normálně od září,má k tomu zdravotní omezení,ale žádný čas na zvykání neměla.Zvykla si hned.
Já bych určitě začala už v lednu. Už jen proto, že téměř všechny děti v mém okolí, včetně dcery, byli po nástupu do školky neustále nemocné, tak ať hned nemusíš řešit ošetřování a malej si trochu udělá imunitu. Jinak naše dcera nastoupila také pár měsíců před třetími narozeninami do školičky pro 7 dětí a na začátku chodila jen na 2 hodiny, zvykala si dlouho, pak na 4 hodiny…my teda máme školičku jen na 5 hodin, a i to jí trvalo asi 3 měsíce, než tak začala chodit…ale každé dítě je jiné.
Tohle je těžký a z názorů toho, jak to měly ostatní, nic nevyvodíš.
Starší syn byl až do 3 let nonstop se mnou. Babičky máme daleko, takže nějaké občasné hlídání nehrozilo. Tři roky měl v červnu a v září šel do školky. Absolutně v pohodě. Ani jednou nezaplakal. On se do školky těšil, miloval společnost, měsíc jsem ho brala po obědě a pak přišel s tím, že tam chce spávat.
Naopak mladší syn, který býval se starším od 2 let týden na prázdninách, sem tam ho přijela pohlídat babička kvůli mojí praxi a každý týden býval jen s manželem kvůli mojí škole, to nedával. Nástup do školky byl šílený a vlastně tam nechce chodit dodnes. Už bude předškolák.
Je to jejich naprosto rozdílnou povahou. Starší syn je extrovert, co k životu potřebuje společnost jako ryba vodu a naopak mladší syn je totální introvert, kterému je nejlépe samo a lidi ho děsí.
@Jančakecalka píše:
No,co na to říct,dcera je také stále semnou nebo mužem,do školky šla normálně od září,má k tomu zdravotní omezení,ale žádný čas na zvykání neměla.Zvykla si hned.
Dekuju. Dcera byla mozna ale starsi? U syna je znat kazdy mesic. Verim, ze do statni uz to taky da v pohode, to mu budou uz tri a pul. Ale ted mam proste obavy. Asi proto, ze se neda nechat ani s prarodici manzela, bydlime daleko, vidi se malo a stalo se, ze jsem musela na jeden den do nemocnice, manzel neodkladne do prace, tak prijeli hlidat a syn cely den, nez se manzel vratil z prace nejedl, nepil a brecel dokud neusnul…
Pro Tebe bude lepsi zvykacka kratsi, protoze to lepe poneses, kdyz budes v praci nez zavrena doma sama a on treba brecet ve skolce. Brecet muze, ale nemusi. Zvykackou myslis presne co? Ze tam bude kratsi dobu?
@Blahuše spis bych trenovala to vase odlouceni, at je treba pul dne jen s manzelem a ne s Tebou, at si zvykne aspon na to
@iveta34 Diky moc za prispevek, s nemocemi mas pravdu, taky na to myslim.
Náš prcek je únorový, takže ho vzali do státní školky od února, ale já už do práce nastupovala od září a tak syn nastoupil na to přechodné období do soukromé školky. Měl tedy 2,5 roku a žádný čas na zvykání jsem mu nedala, šla jsem prostě do práce a syn do školky. Taky byl spíše zvyklý na nás jako rodiče, plus maximálně babička s dědou. Sem tam s dětmi od kamarádek, mateřská centra taky moc nemusím
Asi bych využila těch dvou měsíců a s prckem bych si to užila ještě doma společně ( přeci jen čas nikdo nevrátí ) a do školky bych ho dala až v době nástupu do práce. A co se týče nemocí, tak to je psycho
, ale já tvrdím, že od března do září je období bez nemocí
( aspoň u nás ) Zvykne si - všechno chce svůj čas ![]()
Příspěvek upraven 06.08.18 v 12:12
@blumen píše:
@Blahuše spis bych trenovala to vase odlouceni, at je treba pul dne jen s manzelem a ne s Tebou, at si zvykne aspon na to
Manzel ho hlida jednou tydne cely rok uz od prvnich narozenin, chodim do prace jednou tydne, spolu to zvladaji uplne v pohode, dokonce kdyz je manzel v praci, syn fnuka po nem a naopak na mne si ani nevzpomene ![]()
Klidně začněte od ledna, stejně první měsíce dost promarodí. Může tam chodit nejdřív třeba jeden dva dny v týdnu na dopoledne, postupně dát celý týden a koncem února začít se spaním.
@blumen píše:
Pro Tebe bude lepsi zvykacka kratsi, protoze to lepe poneses, kdyz budes v praci nez zavrena doma sama a on treba brecet ve skolce. Brecet muze, ale nemusi. Zvykackou myslis presne co? Ze tam bude kratsi dobu?
Presne tak, myslela jsem v lednu prvnich 14 dni jen dvakrat tydne na dopo, dalsi dva tydny k tomu pridat jedno spani. Od unora 2× tydne pulden plus 2× tydne spani a od brezna 4×tydne cely den (jeden den bude s manzelem, ma moznost prace z domova).
@Karleon píše:
Klidně začněte od ledna, stejně první měsíce dost promarodí. Může tam chodit nejdřív třeba jeden dva dny v týdnu na dopoledne, postupně dát celý týden a koncem února začít se spaním.
@lucielorenc píše:
Náš prcek je únorový, takže ho vzali do státní školky od února, ale já už do práce nastupovala od září a tak syn nastoupil na to přechodné období do soukromé školky. Měl tedy 2,5 roku a žádný čas na zvykání jsem mu nedala, šla jsem prostě do práce a syn do školky. Taky byl spíše zvyklý na nás jako rodiče, plus maximálně babička s dědou. Sem tam s dětmi od kamarádek, mateřská centra taky moc nemusímAsi bych využila těch dvou měsíců a s prckem bych si to užila ještě doma společně ( přeci jen čas nikdo nevrátí ) a do školky bych ho dala až v době nástupu do práce. A co se týče nemocí, tak to je psycho
, ale já tvrdím, že od března do září je období bez nemocí
( aspoň u nás ) Zvykne si - všechno chce svůj čas
Příspěvek upraven 06.08.18 v 12:12
Dekuju moc. S tim casem mas pravdu, ale uprimne, dopoledne my to obvykle mame tak, ze varim, uklizim, nakupuju a spolu si hrajeme az odpo, takze se utesuju, ze v te skolce bude v tomhle mit lepsi program …
Pokud na to máte, dejte od ledna. Ale začala bych trénovat už teď. Hlídání manželem, babičkami, někým známým.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.