Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Setkali jste se s tím někdo?
A víte proč se to stalo?
2měsíce má zvýšené želez v krvi a netuším proč. Tento měsíc se mi zvedlo ještě o něco více než minulý..
Já celý život bojují z nízkým zelezom. Beru na to doplňky ale i tak to nepomáhá. Mírně zvýšene železa nevadí. Jaké jsou hodnoty???
Má mírně zvýšené železo v krvi snad 20 let a na nic to nemá vliv. Můj lékař mi říkal, že to není třeba řešit, že je to jen mírně zvýšené.
@Anonymní píše:
A víte proč se to stalo?
2měsíce má zvýšené želez v krvi a netuším proč. Tento měsíc se mi zvedlo ještě o něco více než minulý..
Volné železo? Nebo ferritin? Máš nějaké konkrétní hodnoty? Příčin může být spousta. Dědičná porucha, chronický zánět…
Jaké jsou ostatní hodnoty - krevní obraz, transferin, ferritin, Fe, CRP…
Mám, zjistili mi před pár lety. Zatím jsem jen hlídaná, že je to pořád hraniční,,,dokud mám ehm měsíční potíže, tak se to prej řeší samo, posléze by mi pak museli „pouštět žilou“. Hrozí odrovnání jater… to byla odpověď lékaře, když jsem se ptala, co nejhoršího mi z toho hrozí.
A mám přísný zákaz paracetamolu, tak jsem přešla na ibalgin ![]()
Hodnotu mám 39,6.. pak už jen snížené trombocyty, ale to jen o trochu jinak vše ok.. Minulý měsíc jsem měla 34 a ted to šlo ještě více nahoru..
@Lama Lama píše:
Volné železo? Nebo ferritin? Máš nějaké konkrétní hodnoty? Příčin může být spousta. Dědičná porucha, chronický zánět…
Jaké jsou ostatní hodnoty - krevní obraz, transferin, ferritin, Fe, CRP…
fe 39,6.. zbytek dobrý až ta krevní destičky. Ty jsou trošku snížené a MPV trochu zvýšené
Ano, taky jsem to řešila. Je důležité nechat si udělat testy celého metabolismu železa, tj. hodnoty feritinu (to je zásobní železo - a zvýšené hodnoty feritinu už jsou problém), pak hodnoty transferinu atd.
Já měla vše v pořádku kromě zvýšených hodnot železa v krvi (sérové železo). To samo o sobě prý problém nemusí být.
Na hematologii mi udělali nějaké speciální testy na dědičnou chorobu, která teď si nevzpomenu, jak se jmenuje, asi hemochromatoza. Jeden gen mi tam vyšel vadný, druhý v pořádku. Mám tam prý chodit na kontroly co půl roku na sono jater.
A doplňky železa prý můžu užívat (měla jsem snížený hemoglobin před porodem a po porodu, tak teď v šestinedělí užívám železo).
@Anonymní píše:
fe 39,6.. zbytek dobrý až ta krevní destičky. Ty jsou trošku snížené a MPV trochu zvýšené
A kolik máš feritin?
@Lama Lama píše:
A kolik máš feritin?
ten jsem měla v normě kolem 20, jako spíš spodní hranice
@Anonymní píše:
Ano, taky jsem to řešila. Je důležité nechat si udělat testy celého metabolismu železa, tj. hodnoty feritinu (to je zásobní železo - a zvýšené hodnoty feritinu už jsou problém), pak hodnoty transferinu atd.
Já měla vše v pořádku kromě zvýšených hodnot železa v krvi (sérové železo). To samo o sobě prý problém nemusí být.
Na hematologii mi udělali nějaké speciální testy na dědičnou chorobu, která teď si nevzpomenu, jak se jmenuje, asi hemochromatoza. Jeden gen mi tam vyšel vadný, druhý v pořádku. Mám tam prý chodit na kontroly co půl roku na sono jater.
A doplňky železa prý můžu užívat (měla jsem snížený hemoglobin před porodem a po porodu, tak teď v šestinedělí užívám železo).
moc děkuji ![]()
@Anonymní píše:
ten jsem měla v normě kolem 20, jako spíš spodní hranice
No, tak pak nemá smysl cokoli řešit.
@Lama Lama píše:
No, tak pak nemá smysl cokoli řešit.
takže je to dobré?
a proč je vyšší se asi nedá zjistit že?
@Anonymní píše:
takže je to dobré?a proč je vyšší se asi nedá zjistit že?
Nevim, na volné žlezo v podstatě nekoukám, nemá výpovědní hodnotu. Zásadní je ferritin, případně jiné parametry.
@Lama Lama Na jedné straně těla mám více hmatatelné uzliny, najdu je v podstatě všude na jedné straně těla, na druhé ne. Tak mě zajímaly lymfocyty a zbytek hodnot až na to železo mám právě dobré. Sice nevím jestli by se to projevilo i na těch lymfocytech no, kdyby ty uzliny takhle nebyly normální.
A víte proč se to stalo?