Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@MartinL45 takže je normalní zvýšení o 58% za poslední 3 roky? Já chci vědět jak to opravdu je.
Ty platíš 190,–Kc/m2, takže za 50m2 bytu čistý nájem do 10tis., to mi na dnešní dobu opravdu nepřijde moc ![]()
Záleží jak je nájem psán ve smlouvě. Já mám zvyšování o tržní inflaci a je to určitě jen nájem bez energií, ovšem já to mám rozepsáno i v té smlouvě.
Ta inface je počtaná vždy z nového nájmu, takže zvýšení bylo poslední roky obrovské.
Nájem je stále výhodnější, než kdybych si hledala nový byt.
Začínám být dost rozmrzelá, byt je 1+1, plat mám 35 hrubého, což je jen lehce pod průměrem v této oblasti a pro středoškolačku spíš ten průměru. Myslím si, že mám slušný plat, ke kterému jsem se dopracovala časem a tím, že v práci si mě váží a ne každý na stejné pozici má takto slušný plat.
Nejsem na to sama, ale kdybych byla, nevím jak bych dala dlouhodobě další zvyšování, byl by problém řešit úspory, když se něco většího rozbije.
Jsem taková zmatená a zklamaná z vývoje těchto věcí, připadá mi to špatně, že bych neměla ze svého slušného platu zaplatit 1+1. Mám do konce života bydlet ve spolubydlení, pokud mi nebude fungovat vztah, který zatím funguje, ale pokud se rozrosteme, budeme potřebovat i větší.
Anonym, příjem.
@Anonymní 56188914 [/citac@Anonymní píše: Víceano je to normální. jedná se o tržní nájemné, které není regulované. majitel může učit cenu jakou chce. ty jsi ho návrhem nemusís souhlasit, a můžeš si najít jiné bydlení
Umíte vůbec počítat? Inflace tak vysoká fakt nebyla. Za mě - promluv si s ním a když se nedomluvíte, najdi si prostě něco jiného. Líná huba holý neštěstí. Krom toho nechápu, proč platíš 8000 za energie, v tak malém bytě, jestli tam bydlíš sama.
Může se zvedat o 20%, jestli se dobře dívám. To by vycházelo tak na 10000.
@Anonymní píše: Více
A co budeš dělat, když ti pět lidi řekne tak a osm jinak. Kup si svůj byt a tam si dělej co chceš. Majitel je pán. Dá ti výpověď z bytu a pa pa. Taky se mi to nelibi. Nic menaděláš.
Je to veselý, no. Nám loni o 20 % a letos o inflaci, takže přidal dalších cca 11 %. Však co by to nenapálil, když stát to doplatí na příspěvcích na bydlení. I zálohy na vodu navýšil, protože na baráku záhadně vzrostla spotřeba vody o 200 %. To je tedy ještě v řešení, protože jsme se samozřejmě ozvali, zda si někdo v baráku otevřel veřejnou prádelnu, nebo co to má znamenat. ![]()
Nám se od roku 2021 zvýšil nájem o více než 3000 a už majitel volal, že letos opět bude zdražovat. Když jsme se nastěhovali tak byl happy, že našel slušné lidi, byl zrovna covid a i podle jeho slov bylo „mrtvo“, ale teď už je opět větší poptávka po nájmech tak je mu to už asi jedno pokud odejdeme a prý platíme málo
Takže ano, ceny šly hrozně nahoru všude a taky si všímám, že i mimo Prahu to začíná být mazec, přitom tam jsou jiné platy. Bohužel. Chápu tě, ale právo to není, no, cenu si určují majitelé jakou chtějí. Taky mě to netěší to zdražování (navíc inflace už zase klesla, ale nájem nám zůstal zvýšený), ale už to tady neřeším, už mi tady napsali, že jsem v životě nedokázala nic lepšího než bydlet v nájmu
v nájmu si totiž na nic stěžovat nesmíš, máš si pořídit vlastní jako „všichni ostatní“ jen nevím z čeho by majitelé měli peníze kdyby měl vlastní úplně každý ![]()
@AnoNe mám 2 děti. Platím 6500 teplo a vodu a to dokonce mam i nedoplatky.. a 1500 elektriku. Platila jsem čistý nájem 5700,– a teď 10 000,–.
@Livi92 píše: Více
Loni byla oficiální inflace za předchozí rok 16%, letos za předchozí rok vyhlášená v lednu ČSÚ 10,5 %. Předtím si to již nepamatuji, ale ta inflace šla hrozně nahoru a ovlivňuje nejen výši nájmu, ale i ceny služeb. Když se ti ten byt zdá drahý, tak se poohlídni po jiném. Ale ono to zase tak jednoduché sehnat byt k pronájmu není a ceny budou podobné.
@Vada odejdu sama. A on si pak může nastehovat neplatiče, který mu ten byt zdemolují
zkusím se sním dohodnout, pokud to nepůjde, tak pujdu za tu cenu do bytu, který líp vypadá.
Prosím, potřebovala bych poradit. Květen 2021 jsem se nastěhovala do bytu. 3+1, 50m2, bez balkonu, přízemí. Je tu “nová”linka a lino. Vestavěná skříň a dveře staré, nehezké. Ve 2 místnostech není zavedený světlo, ale musela jsem si koupit lampy, které jdou zapínat jako světlo vypínačem. Majitel mi každý rok zvyšuje nájem o inflaci, ok stim jsem souhlasila, je to ve smlouvě. Ale už to je 58% z původního nájmu a to je podle mě dost. Za pár let budu platit nájem jako v Praze? Jsme město s 20k obyvatel. Teď nově to mám 190,–/m2 čistý nájem. S energiemi to je 18000,–. Do nové ceny čistého nájmu s inflací bere původní cenu nájmu i s energiemi, ale ty nezvýšil, pouze svůj nájem. Neměl by počítat inflaci pouze čistého nájmu? Nebo to teda rozdělit i do energií? Nechci se stěhovat, ale za takový byt mi to přijde prostě dost, když za stejný peníze můžu mít hezký byt v Hradci Králové, metrově stejně. Umíte mi někdo poradit? Nechci si s majitelem dělat problémy, ale zároveň nechci platit tolik, pokud to není právně dobře. Děkuji 🙂