Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chci se zeptat, kdy jste dětičky začali ukládat do samostatnýho pokoje?
Malýmu jsou sice 4měsíce, ale zatím ho nemůžeme dávat spát samostatně, protože nemáme pokoj. Ten bude až někdy na jaře.
Taky bych ráda věděla, kdy nejpozději naučit malýho spát samotnýho, aby si nezvyknul spávat s náma.
A jak to holky děláte s nočním kojením?Vysílačka a pak se na kojení přesunujete?To si já nedokážu představit, hlavně bych měla asi problém, aby mě ta vysílačka (chůvička) vzbudila, protože od určitý doby spim docela tvrdě a vzbudí mě, až když začně malej kňourat docela nahlas a to ho mam vedle hlavy. A navíc bych se docela probrala u toho přesunu a pak bych znova zabrala až za dost dlouho..
ahoj, malé je 2 1/4 a teprve druhý den spí sama.. do dvou let jsem ji kojila, ne sice pořád v noci, ale zpočátku jsem ji nechtěla odsunout právě kvůli kojení-představa, že za ní v noci běžím, mě děsila. Pak jsme řekli, že až jí doděláme pokojík-příští týden se bude malovat. Včera jsme složili postel a ona se tam sama vnutila. Nebránili jsme jí.
Já bych zvolila tu variantu, která ti bude nejpříjemnější. Když malej pěkně spinká v ložnici, proč ho dávat pryč? Naopak, jestli nespí, třeba mu odsun prospěje. Hlavní pravidlo: můj spánek je svatý. Nevyspalá máma je fakt něco příšerného, takže spánek si hájím.
Nemyslím, že by byl velký problém pokud dítě spí u rodičů. Ale na druhou stranu ne každému je to příjemné.
emitom
Ahoj,
my jsme dceru odstehovali v roce do vedlejsiho pokoje. Nejprve tam spala v postylce a dva mesice na to jsme postylku vymenili za pokoj.
V pohode by zvladla i stehovani drive, ale me se proste nechtelo za ni v noci behat a davat ji do pusy dudlik, kdykoliv ji vypadne (od pul roku se v noci nebudila na jidlo, ale na dudlik). Ten prvni rok jsem mela postylku prirazenou ke sve posteli a stacilo mi vytahnout ruku z pod periny a dat ji do pusy dudlik. Jakmile se kvuli nemu prestala budit, tak jsme ji odstehovali. Ironii bylo, ze prave po odstehovani zacala rano dele spat. Asi jsme ji v loznici zavazeli:-)
Malá začla spávat sama v pokoji od příchodu z porodnice takže od narození. Myslím si že dítě si zvykne hodně brzo spávat s někým takže u Vás už asi zvyklý je. Na kojení sem docházela a vysílačku sem nezapínala mě by budil každý pohyb mimča.
My jsme malýho dali do vlastního pokoje od jeho 10.měsíců a musím říct že to byl uplně nejskvělejší nápad. Ze začátku jsem se sice bála ale musím říct že to prospělo nám oběma -mě i synovi. Já už se tolik v noci nebudila když se jen třeba lehce probudil a něco si brumlal a pak zase usnul, nebo naopak manžel nebudil jeho (trošku chrápe a někdy to syna vzbudilo), trošku nám vrže postel takže jsem se skoro bála na posteli otočit…a po té co spí sám pohoda. V ložnici si můžeme dělat co chceme
a syn?? Taky pohoda. Když se v noci sám probudí jen tak ze spaní a je to takové to lehké probuzení tak si chvilku vyklada ale po chvíli zase usne a spí, nevidí nás takže se nedožaduje pozornosti -což když spal s náma tak nás hned viděl a chtěl jít mezi nás do postele. Je fakt že 2× za noc se budí - pořádně - a chce mlíko ale pokoje jsou vedle sebe takže jen přeběhnu z ložnice do pokojíčku dám mlíčko on ho vypije zase usne a já si jdu lehnout…Takže fakt pohoda. Jo a jak už tu někdo psal…rozhodně spí ráno dýl…nevím čím to je ale funguje to
vstává o pul 9 ![]()
Tak u nás proběhle velké stěhování asi v Pepiho 8 měsících, troufla jsem si až když už spal celou noc. Myslím že je to všude různé, ať už světonázor maminy nevo okolnosti. Náš tatínek špatně spí, máme barák, Pepi byl na UM které jsem musela v noci vařit a sterilizovat lahve. Takže jsme spali dole v obýváku v dosahu kuchyně, tatínek měl samotku v ložnici. Pak tatínek naléhal, že mu je nahoře smutno
, takže jsem chvilku nechávala Pepiho dole a spala nahoře (kupodivu jsem slyšela i tam každé jeho šustnutí) než mě došlo že už vlstně není důvod k takovým krkolomnostem
) a stěhoval se do svého pokojíčku vedle naší ložnice. A vůbec mu to nevadilo… Ale když jsem musela vstávat a vařit UM často jsem si představovala, jaká by to byla paráda, kdybych měla Pepiho u sebe a jen v noci vystrčila mlékárnu a u toho pospávala (asi dost naivní představa, že?)
nepřihlášená VeruskaK
My od 4m, začala se nám nějak moc budit, tak jsme to chtěli na víkend zkusit a už tam zůstala
Nekojili jsme od 6ti nedělí, u nás se v noci spí
Doufám že mi to druhé dítko nevrátí i za to první. Já doporučuju, nerušíme se navzájem, usíná sama, ráno ji manža nebudí když vstává do práce. . .
JA si teda neumim predstavit to nocni prebihani na kojeni, to by mi asi vadilo. Kdyz jsme meli Lenku, tak jsme nemeli prostory, takze s nama spala az do 2,5roku, kdy jsme se prestehovali do vetsiho. Navic se az do 1,5 v noci tak 3× vzbudila (ne na kojeni, to uz jsme ukoncily v roce), ale doktorka rikala, ze ma asi aktivnejsi mozek a mozna i divoke sny. Takze kdyby bylo kam, tak bych ji dala do samostatneho pokoje od toho roku a pul, kdy jsme uz nemuseli v noci vstavat. MAtej se ted budi jednou za noc, takze s jeho odsunem do pokojicku k Lence pockam, aby ji v noci nebudil. JInak si myslim, ze je to hrozne individualni. Nektere deti jsou naprosto v pohode e prizpusobive, jine potrebuji cas. JEdna moje znama presunula holcicku v necelem roce do pokojicku a mala z toho mela desne trauma, hrozne se jim zacala budit a v noci treba i pul hodiny plakala, takze s ni musel nekdo v pokojicku zustat.
Musim s vetsinou souhlasit. My jsme malou prestehovali pred tydnem, je ji pul roku a prestala jsem ted kojit. Vicemene jsme to chteli vyzkouset, protoze mala byla spokojena, ale v noci si casto jen broukala a my diky tomu nespali. Monitor dechu mam, takze jsem byla klidnejsi. No a taky se priklanim k nazoru, ze lepsi vec jsme nemohli udelat! Mala je tam spokojenejsi - v pokojicku ma spoutu obrazku a zajimavych objektu, takze kdyz se rano vzbudi, tak si je prohlizi a taky nevim, jak je to mozny, ale opravdu tam spi dele.
Ahoj.
S novým bytem byl i samostatný pokoj - 5. měsíců. Jako nekojící jsem vstávání neřešila - hold je člověk zvyklý, že vstávat musí a hejbnout při přípravě UM kostrou, aby mu dítě nevzbudilo celý barák
![]()
Pokojík je vedle obývákoložnice, takže jsem měla otevřené dveře a dobře vzbuzené dítko slyšela (jinak bych to asi vyřešila chůvičkou).
Teď plánuji HAničku také kolem půl roku přestěhovat k RAdimovi. Přece jen se manžel se směnným provozem také musí vyspat. ![]()
Beruška ![]()
Ahoj holky, ráda bych znala Váš názor ![]()
S přítelem se stěhujeme z bytu 2+kk do velkého domečku. Přízemí, 1. patro, 2. patro. A ted k věci. Malá spinká s námi v ložnici. V novém by měla spinkat ve svém vlastním, no ale já pořád nevím. Spala by v 1 patře a my v 2 patře. Sice tam vedou jen pár schodů ale nevím zda není malá na to spinkat takhle sama i když má Nanny a chůvičku
Normálně bych to neřešila ale přítel dělá i noční a potřebuje klid takže vlastní pokojíček spíš prosazuje on
Další postýlku kupovat nechci. Původně jsem malou chtěla dávat v roce do vlastího pokojíčku, ale zas na druhou stranu si říkám, že čím dřív tím líp.
co myslíte přestěhovat ji tam, nebo ji nechat spinkat s námi v ložnici. Malé bude v té době 9 měsíců.
Děkuji ![]()
Zkus a uvidis. mojemu je 16 m a uz jsme presouvali 3×. V loznici jw to pro vsechny nejpohodlnejsi, takze dalsi presun zas az me fakt naprdne ![]()