Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme 5-ti týdenní miminko a už asi 14 dnů bojujeme s potničkami na obličeji, nikde jinde to nemá. Pročítala jsem, že některé maminky na to doporučují Holtův krém. Nám Dr. napsala něco podobného (zinkoolejový pudr, který nám připravili v lékárně), což je prý na podobné bázy jako ten Holtův krém, hlavní součástí obojího je zinek. Jenže nejen že ten tekutý pudr mu nejde dobře smít, ale vytvořili se mu na obličeji až takové suché až přesušené šupinky kůže, které jsou od toho pudru bílé. Navíc třeba tvářičky má pořád rudě červené. Takže mi prostě přijde, jakože je to po tom tek.pudru ještě horší. Tvářička je na omak krupičkovatá, drsná. Už nevím co s tím. Když se mi zdá, že se to třeba i drobet zlepšilo, tak pak usne a po probuzení má zase úplně rudou tu tvářičku, na které zrovna spinkal. Ptala jsem se v lékárně a tam mi nedokázala poradit. Chtěla jsem právě koupit ten Holtův krém, ale v lékárně mi řekla, že to co používám je vlastně hodně podobné. Dala mi jen jakýsi vzoreček krému Bioderma - Atoderm po zinc. Je to prý krém na vysušenou až exematickou pleť, tak to od včera zkouším. Jo a ještě na radu Dr. mu tvářičky několikrát denně potírám černým čajem.
Poradíte, jak se těch potniček zbavit? Nebo dělám něco špatně?
měli jsme je taky kolem 1. měsíce.
Nám pomohlo otírat heřmánkem a pytiolem namazat.
když si napíšeš do vyhledavače potničky, vyskočí ti mnoho rad.
Hodně se ještě radí černý čaj. Většinou radí nemazat, ale nám ten pytiol pomohl nejvíc, za 3 dny to bylo fuč.
A taky nenabalovat miminko.
To co pises, ze ma maly supinky drsne cervene, je videt, ze mu to ten zinek moc vysusuje. Proto bych se na to budto vykaslala a sem tam namazla treba Lipobasi repair - stejne s tim nic neudelas a nezmizi to po zadne zazracne masti, mala byla olezla, az jsem se za ni stydela a mazala miliony masti a nic nepomohlo, az casem to zmizelo a nebo abys mela pocit, ze neco delas, muzes zkusit na noc namazat Holtovku a pres den promazavat tou Lipobasi, nebu zkus treba obklady z Jarische. A taky si myslim, ze to nejsou potnicky, ale novorozenecke akne, ci toxoalergicky ekzantem. A to zkratka zmizi samo, nam cca za 3 tydny, nejak to vydrzite. Ale uz mu to nevysusuj tim zinkem, je to spis horsi nez lepsi. tak at to prezijete v pohode…mala mela olezlou pusinku i krcek a ouska a vsechno…
To nebudou potničky, ale novorozenecké akné. A s tím se nedá dělat nic. Musí se počkat, až to odezní. Dělají to hormony, které se dostaly k dítěti přes placentu z matky v době těhotenství a až se z těla vyloučí, odezní to samo.
Ha! ![]()
Náš malej má přesně to stejný!
A nijak se to nelepší, furt čekám, kdy to jako začně odeznívat a spíš je to horší než lepší. Zítra jdem na KO, tak jsem zvědavá, co dr. na to. Otírám černým čajem a občas máznu Bepanthenem a přesně jak píšeš, když už mi to přijde lepší, za chvíli je to zas stejný. Já bych si v našem případě tipovala spíš ten toxoalergický exantém. Jinak…jsem lékárnice…a taky vím prd. Napiš mi pak prosím, jak vám zabrala ta Bioderma, s ní mám nejlepší zkušenosti, tak jsem zvědavá, kdyžtak ji letím objednat…
Kruci, ten náš chlapík vypadá děsně…
A jsou to opravdu potničky? Jak píše Duant, možná je to spíš novorozenecké akné nebo kůži něco drážní, třeba kosmetika…
Natálka měla taky na tvářičkách pupínky, něco mezi potničkou a akné. Doktorka řekla jen že mám ráno a večer obličej omýt kojeneckou vodou a víc nedělat. Do 3 dnů to bylo ok.
Jinak už ho to trápí víc jak týden. Podle toho, jak pořád študuju na netu různý vyrážky jsem mu zdiagnostikovala už asi milion věcí
, takže má jak akné, tak exantém a seborrhoickou dermatitidu dohromady
Doufám jen, že ho to nesvědí, asi snad ne…
Já souhlasím s Duant. Měli jsme to taky - potírala jsem čajem. Holtův krém jsem dala jednou a o 100% se to zhoršilo, takže jsem ho zase vypustila a po3 nedělích to zmizlo samo a úplně.
Ahojky,nedavno jsem sem psala,protoze jsem byla zoufala s potcnickama u me dcery.Mela uplne slitou tvar,krk…Hruza.Pomohla Holtrova mast,ta to strasne vysusila,takze pak jsem hned zacala mazat Adermou-mam ji sama na ekzem.Ta to krasne promastila.Takto jsem to delala tyden a mala ma po......Ale je pravda,ze ji byl mesic,nyni ji budou tri mes,takze je to take mozna vekem.....Hodne stesti
Dokud to mokvá tak sušit (čajem, heřnámnkem…nám kožařka nechala namíchat Septonex s vodou a trochou glycerínu) až zaschne tak promazávat (čímkoli mastným s regeneračním účinkem).
Měly to obě holky po celém těle, osypaly se přesně měsíc po porodu, u starší to trvalo měsíc (zkoušela jsem kde co tak asi proto), u mladší dva týdny (nejdřív Septonex pak Bepanthen).
Vypadá to ukrutně, ale pokud si to neškrábe tak o nic nejde.
Bára
Taky se pridam nase mala ma sedm tydnu..cca tyden se trapime s vyrazkou na pusince. Schvalne uz nerikam ze to jsou potnicky, ikdyz jsem si do ted myslela ze ano.. Po precteni vasi diskuze je zrejme ze zinek to hodne vysusuje. Ja asi dva dny mazu mastickou na opruzeniny (bubchen) je bez zinku s hermankem.. a treba ouska jsou vysusena.. tak ty mazu novorozeneckou masti udelanou v lekarne v porubske nemocnici.. je to hodne mastne.. od rana dvakrat.. a zdaji se mi byt uz o mnoho lepsi..ale tak jak tu nekdo psal jeden den supr.. druhy opet na guvno.. pusinka uz neni tak zarudla.. a tak i to povazuji za uspech..jeste zkusim tu kojeneckou vodu..
Můj syn měl také novorozenecké akné, měl toho plné tvářičky, vypadalo to dost hrozně. Doktorka nám napsala slunečnicový olej se zinkem, ale žádný účinek to nemělo, tak jsem to přestala mazat a za měsíc to zmizelo samo. Chce to opravdu trpělivost, jsou to hormonální změny.
Co se týče potniček, jednou když bylo horko, se mu udělaly pod krkem, měl to hrozně zarudlé. Tak jsem mu to večer umyla vodou, pořádně osušila a snažila se, aby mu šel na krček vzduch, i když to šlo těžko, protože ještě nedrží sám hlavičku. Nemazala jsem ničím až do doby, kdy to zarudnutí trochu opadlo a objevila se suchá místa. Pak jsem to promázla olivovým olejem a za tři dny to bylo v pořádku.
Na potničky je super zinková mast. Hodně nám pomohla. Jen se musí vtírat opravdu tenkou vrstvou. Doporučila nám kožní lékařka.
Ahojky.. tak my uz jsme po novorozeneckem akne.. nevim jestli to je casem.. jako ze to preslo samo nebo nam pomohla bephanten.
Manzel zasel do lekarny. Rekl ze jeho dite ma nov. akne lekarnik na nej cucel jak na osla.. a vrazil mu bephanten. Ja malou dva dny mazala tenkou vrstvou a po dvou dnech akne je fuc.. ale tak jak rikam nevim jestli nam pomohl cas mela to docela uz dlouho a cim dal tim horsi..nebo jestli zabrala masticka.. ale za vyzkouseni to stoji..
ahojky, naše Kačenka měla úplně to samé, od 6tt., doktorka nám dala recept na novorozeneckou mast - míchají ji v lékárně a dá se koupit i bez lékařského předpisu. Je to takové mastnější, chvíli trvá, než se to vstřebá. kůže se začla v šupinkách odlupovat, ale za 2 dny měla Kačenka tvářičky čisté. Mazaly jsme asi 5×denně. Jinak to prý máme střídat s bepanthenem, ten taky docela zabral.