Jak často kojíte 3měsíční miminko?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2793
13.10.05 08:55

Jak často kojíte?

Jak často kojíte 3-měsíční mimi?
Moje holčička je líná sát zadní mlíčko,takže má častěji hlad.Přes den kojím stále po 1,5-2 hodinách.Vyjímečně,když mám nalitá prsa,baští po 3 hodinách.V noci baští poprvé po 5 hodinách,potom až do rána většinou po 3 hodinách.Kojím průměrně 9×-10× denně a přesto nepřibývá na váze nijak závratně.O neustálém odstříkávání ani nemluvím,chci si zvýšit tvorbu mléka a nějak to v posledním týdnu nefunguje.
Máte to některá také tak?

Dík Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
596
13.10.05 09:08

Ahoj Hani,
jsem teprve čerstvá maminka,ale pediatrička nám říkala,že přes den nemáme častěji kojit dřív jak po 3hodinách. Kojení častěji,prý dítě vysiluje, a pak nepřibývají na váze. Přes noc budit nemáme,aby si mimi zažilo ten noční-delší cyklus, ale přes den klidně budit a kojit po těch třech hoďkách. Víc asi nepomůžu. Měj se pěkně, zdravíčko celé rodince
Andrea s Vítečkem 8dní :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
13.10.05 09:44

Teda to je prekna kravina. Ze to tak napisu. At se pani doktorka poopta na lize kojeni. To snad rikali nasim maminkam kdysi. Je to nejlepsi cesta k nekojeni. Dite se ma kojit, jak casto si rekne. Ja sveho syna do 4 tydnu kojila po 4 hodinach a byla jsem nervozni, jak mu to muze tak stacit a ze kojime treba jen 7× denne. Pak se to zacalo rozjizdet a ja ve trech mesicich kojila 12×. Fakt. Sotva jsme dokojili, uz jsem zase zacinala kojit a mimco rozhodne nebylo unavene. Ale dokazalo pekne jecet hlady, kdyz jsem se intervaly snazila oddalit.
A nebrala jsem to, jako ze mimco nema silu vypit zadni mleko, ale ze holt ji mene a casteji. Ze mu to tak vic vyhovuje. Jak jsem byla stastna, kdyz jsme se ustalili na kojeni po dvou hodinach. Protze jinak jsem nemohla vubec nic. A tento interval nam zustal dodnes i kdyz ho dokrmuju. Asi to jeho zaludku proste vyhovuje.
Opravdu mimco vubec nepribira? Uvidis, ze to skoci. Ted je v tom spurtu a bude jist casteji. Mas stesti, ze v noci tak krasne spinka. Pet hodin. To jsem v zivote nezazila. Nas interval je dodnes i v noci ve znameni 2h.
A kdy odstrikavas? Radsi bych zavolala na ligu, tam ti poradi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
13.10.05 09:45

Ahoj Hani, já jsem Ondráška kojila po dvou hodinách, někdy i častěji. Rozhodně neměl problémy s přibíráním - v sedmi měsících téměř ztrojnásobil svoji porodní váhu a do šesti měsíců by plně kojen.
Ondra si po dvou hodinách to mléko prostě vyřval. Nic jiného se s tím dělat nedalo. Podle současných laktačních instrukcí je to O.K. Názory některých pediatriček bývají v tomto ohledu zastaralé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
13.10.05 09:51

Ahoj,
Já jsem to měla taky tak: v porodnici jsem kojila po dvou třech hodinách, miminko nepřibývalo, takže mi pak naopak řekli, že mám kojit po dvou hodinách, a pak už nám to zůstalo, časem chtěla pít dokonce po hodině, hodině a půl. Ze začátku taky moc nepřibývala, v poradně mne strašili přikrmováním, dokonce jsem musela do poradny přijít ukázat jak kojím a když se zjistilo, že mlíčka mám pro armádu miminek, doporučili mi kojit až po třech hodinách, aby toho vypila víc najednou. Přiznávám, že to moc nefungovalo, protože mi bylo líto nechat mimi hodinu plakat hlady 8O - tak jsem kojila i nadále, jak chtělo, a váha se stejně upravila sama. Dcera byla ale dost žravá, takže se k zadnímu mlíčku i po té hodince, hodince a půl stihla dostat. Po třech hodinách jsme kojili (a pořád kojíme) jenom v noci.
Jo, ještě pozor, to že chce mimi často pít, může znamenat, že má reflux a pálí ho žáha (to měla dcera taky :( ) , můžeš vyzkoušet zvednout hlavu postýlky asi o 30 stupňů a nechovat mimi tak, aby mělo stlačené bříško. Uvidíš, třeba se to zlepší jenom tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
13.10.05 10:07

No, to o tom nesmyslném časování krmení si myslím taky: porodila jsi přece dítě, ale neporodila jsi k němu hodinky, z čehož soudím, že až bude mít hlad, přihlásí se (tímhle argumentem jsem vytáčela babičku :lol: ).
Ještě mrkni sem:

http://www.unicef.cz/index.php?…

Narozené dítě má malý obsah žaludku, pije často a po malých dávkách. Mělo by mít možnost pít kdykoliv a libovolně dlouho. Při pití nerozlišuje den a noc tak, jak to nerozlišovalo, když bylo v těle matky. Čím častěji a s větší chutí dítě saje, tím více mléka se vytvoří. Toho je možno využít i později, pokud z nějakého důvodu tvorba mléka poklesne. Stačí dítě opět častěji přikládat k prsu a do 2-3 dnů se produkce mléka zvýší. Žádná vnucená omezení nejsou v prvních dnech na místě a dítěti neprospívají. Jeho přirozený instinkt je základním pravidlem, podle kterého se musí počet i délka jednotlivých kojení řídit. Časným, častým a správným přikládáním dítěte předejdete bolestivému nalití prsou mezi 3.-5. dnem. Určitý pocit napětí a tepla je v této době normální a vymizí během několika hodin. Pocit úlevy přináší přiložení studeného až ledového obkladu mezi kojením. Přebytek mléka je někdy nutné odstříkat rukou nebo odsávačkou, po předchozí masáži a uvolnění vlažnou sprchou. Před přiložením dítěte je někdy třeba odstříkat prs v okolí bradavky a dvorce, aby jej dítě mohlo dobře uchopit ústy. Po nakojení se odstříkává jen pokud je nutné, aby se prs vyprázdnil, je-li zpočátku mléka nadbytek. Později se tvorba a spotřeba mléka vyrovnají.

http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?…

http://www.lalecheleague.org/cz/zaklady.htm

Měla byste kojit podle toho, kdy miminko dává najevo, že chce pít: otáčí pusinku, když se něco dotkne jeho tváře, neklidně spí, cucá si ručičku, pláče … Každé dítě má jiný vzorec kojení. Některé děti chtějí pít několikrát za hodinu, jiné každé tři hodiny. Některé během jednoho kojení dělají četné přestávky, další pijí velmi dlouze. Nedívejte se na hodinky, ale na své dítě. Miminko potřebuje být kojeno alespoň 10 až 12krát za 24 hodin.
Děti chtějí pít častěji v obdobích prudkého růstu: kolem 2-3 týdnů, 6 a 12 týdnů. Budete-li kojit často, bude se vám tvořit dostatek mléka potřebného pro rychlý růst dítěte. Miminka také mohou chtít pít častěji v období nemoci nebo prořezávání zoubků, při stresu a za teplého počasí. Důvěřujte svému dítěti: samo ví, kdy potřebuje nakojit, a udělá všechno, aby vám to dalo najevo! (Jen výjimečně hodně spavá miminka musíme ke kojení budit, viz dále.)

stránky Laktační ligy: www.kojeni.cz

Hlavní zá:,–(y
podporovat kojení bez omezování délky a frekvence,
zpočátku dítě pije velmi často (12 - 15× za den), zhruba po 6ti týdnech se v kojení dostaví určitá pravidelnost,
platí zá:,–(a - kojit tak často a tak dlouho, jak si dítě žádá,
nejčastější příčinou odstavení dítěte je nedostatečná sebedůvěra matky, obavy z nedostatku mléka a předčasné zavedení umělé výživy,
aby dítě vypilo dostatek zadního tučného mléka, doporučuje se po propuštění z porodnice kojit v průběhu jednoho kojení jen z jednoho prsu, dítě si samo určí zda to bude jeden či prsy dva,
po kojení není nutné pravidelně odstříkávat, jen v případě přebytku mléka v prsou je odstříkávání dočasně na místě,
odstříkání mléka musí být prováděno správnou technikou, kterou by matka měla znát již z porodnice, dává se přednost odstříkávání rukou před odsávačkou,
znalosti o váhové křivce a růstových spurtech kojeného dítěte (kolem 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce dítě rychleji roste ,což se projeví spíše na jeho délce než váze),
váhová křivka kojeného dítěte nemusí mít trvale stoupající trend a váhový přírůstek není jediným ukazatelem prospívání dítěte, není také dobré srovnávat váhu nebo váhové přírůstky dětí mezi sebou, protože se liší,
kojené dítě dosahuje někdy porodní váhy až ve 3 týdnech, ne do 8. dne, jak se traduje,
dobře kojené dítě má 6-8 pomočených plen, první čtyři týdny 2-4 stolice denně s pozdější možnou několika denní absencí,
méně pomočených plen, hnědá páchnoucí stolice s hlenem spolu s plochou váhovou křivkou a neklidem dítěte svědčí pro nedostatek mléka,
tak často tradovaná zelená stolice sama o sobě není známkou nedostatku mléka,
nesprávným a zbytečným postupem při řešení nedostatku mléka je podání umělé výživy jako prvního opatření,
bezpečným způsobem jak tvorbu mléka opět zvýšit je častější přikládání k oběma prsům v průběhu jednoho kojení a zvláště časté kojení v noci, kdy sekrece hormonu prolaktinu je největší,
nesledovat jen váhové přírůstky, ale i růst dítěte, řídit se růstovými percentilovými grafy (hmotnostně-výškový a délkový),
odstranit staré praktiky nepříznivě zasahující do kojení (časové omezení délky kojení, časné zavádění příkrmu, dodržování Finkelsteinovy formule, kontrolní kojení, odstříkávání když to není nutné, dezinfekce bradavek)

http://www.porodnice.cz/default.asp?…

//Jak často kojence přikládat k prsu

Dnes je obecně doporučováno "krmení podle požadavků dítěte”, tzn. přiložit dítě, kdykoliv se hlásí pláčem. Od prvních dnů se má nedělka snažit sladit potřebu s nabídkou. Čím více dítě pije, tím více mléka se tvoří! Dítě dokáže strávit plnou dávku mateřského mléka za 60 až 90 minut, což je polovina doby, kterou potřebuje dítě krmené z láhve, aby strávilo plnou dávku umělé výživy. Kojení podle požadavků dítěte tedy znamená častější krmení, asi 10krát denně. Kojení v dříve doporučovaných pravidelných 3 až 4hodinových intervalech je 7 až 8krát denně.

Výzkum ukázal, že děti kojené "podle požadavku” sály více než kojené v intervalech a že přibraly po dvou týdnech na hmotnosti více (průměrně 560 g), v porovnání s 347 gramy u dětí krmených z láhve.//

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
13.10.05 10:36

Dík za reakce.

taky si myslím,že je hloupost chtít po týdenním miminku,aby mělo 3-hodinové intervaly,takhle malé mimi může pít klidně po hodině,apoň tak nám to říkali v porodnici.

Holčička něco málo přibírá,kolem 100-150 g týdně.Bohužel pediatr je ze staré školy a má raději tabulkové děti na UM.No,nechci mu křivdit,zatím mě do dokrmů nehoní,ale podporu kojení moc očekávat nemůžu.
Hodně jste mě potěšily,že také kojíte často,na dětském mi pořád říkají,že bych měla kojit max. 8× denně a snažit se zvětšit intervaly na aspoň 2,5 hodiny.
Takže budu kojit,jak si kočka řekne,těch pár měsíců to holt vydržím.

Čau Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
13.10.05 10:50

Ahoj,
pokud hodne trvas na tom, ze chces dlouho plne kojit, pak prikrm ve forme UM radeji odmitej. Hlavni ale je, aby miminko pribiralo. Nas kluk pribiral moc malo i kdyz toho vypil dost (mozna se taky dost vysiloval), mnohdy jsem musela kojit 45min az hodinu -on by rval, kdybych mu to zkratila. Takze my jsme zacali prikrmovat Nutrilonem a ted mam mlika tak malo, ze nam to vyjde tak na 3 kojeni denne, pricemz nejlepsi je to rano. Sestra musela zacit dokrmovat, kdyz ji mimco vubec nepribralo a bylo fakt hubeny. On totiz byl desne linej sat a nenasal tolik, aby vubec mohl pribrat. V tomhle pripade byl prikrm nevyhnutelnej,protoze byl malej fakt ohrozenej a navic mel prujem.
Jestli je miminko zdrave a pribira, pak se to da zvladnout i plnym kojenim i kdyz castejsim.
Kojeni zdar, Marki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
843
13.10.05 11:24

Súhlasím s vyššie popísaným - kojiť, ekď si dieťatko povie… ja som len v porodnici dodržiavala „predpísaný“ režim, kojiť po 3 hodinách - to som malú vlastne musela budiť, inak spinkala ako anjelik. Keby plačkala odhladu, dala by som jej papať aj skor :) no a dom a sme prešli potom na jej režim, ktorý sa jej upravil na 2 hodinky cez deň, a cez noc asi podla nálady - niekedy vydržala aj 5-6 hodín, niekedy stále po dve… :wink: :roll:
teraz intervaly predĺžila aj cez deň, ale velmi na nás pozerá, keď niečo jeme my rodičové - asi sa už nevie dočkať príkrmu :wink: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
13.10.05 13:16

Ahoj Hanko,
tak jak je psáno už výše - tak jak si mimísek řekne!!!Je kravina dělat nějaké intervaly a je kravina od pediatra, pokud chce mít přesně tabulkové dítě!!!! 150 g přírůstek za týden je naprosto OK. Každé mimčo je jiné, je nás v květňátkách přes 40 a některé děti plně kojené přibírají ještě míň a pediatři jsou v pohodě. V žádném případě se nenech vmanévrovat do UM!!!
frekvence- můj Víteček bude mít 5 měsíců a jedem furt co dvě hodiny, někdy po hodině a půl, někdy i po půlhodině. Cucne si minutku a má dost, pak chce zase. Do toho občas zaspí 3 hodiny v kuse, ale jak se vzbudí, má hlad, že mi div prso neurve:-)))Každé miminko je jiné a nech to své, ať si řekne, co chce. Kristýna a Vítek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
13.10.05 13:24

My jsme první dva měsíce kojili po hodině, max hodině a půl. Tak si představíte, kolik toho mrňous naspal, když prakticky pořád chtěl jíst. Taky jsem si dělala starosti, jestli nejí moc často, ale pak jsem to přestala řešit. Když jsem to zkusila trochu protáhnout, tak jsem docílila akorát toho, že brečel a brečel. Ale když se potom začal zajímat víc o okolí, tak se ty intervaly protáhly na 2 - 2,5 hodiny, ovšem ve dne v noci. Andrýsek přibíral dost a dr. nějak moc kojení neřeší, spíš tomu nechává volný průběh.

Ulrika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
868
13.10.05 14:53

...

Ahojky,

já jsem Pavlíka kojila od narození, když měl hlad… Což bylo na začátku cca po 3hod, pak od 6ti týdnů do 4 měsíců po 2 hodinách s jedním vynecháním kojení kolem 23hod…

Teď od 4.měsíce už opět nevynechá kojení žádné a jí přes den po 1,5 - 3hod (netuším, podle čeho se řídí…) a v noci přesně na minutu po 2hodinách… :roll: 8O :roll:

Narodil se s mírami 2,8kg a 48cm, nyní ve 4 měsících má 69cm a 7,3kg :lol:

Musíme holt vydržet :wink: :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
596
13.10.05 15:23

No teda holky! Děkuji také za poučení :roll: nám v porodnici říkali že máme dítě naučit na určitý rytmus, ale jak vidím je to pěkná blbost! Dokonce nás hlídaly abychom malé nerozmazlovaly a přikládaly v určitou hodinu. :?
Jak je možné,že v tak zá:,–(ních věcech se názory starších rozchází :?: :?: :?: Čemu pak má mladá mamka věřit :?:
Každopádně se tedy budu řídit miminkem !

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.10.05 15:40

ahoj,
mám téměř 6 měsíčního syna. V porodnici (rodili jsme v Havl. Brodě) nám sestřičky říkali, že naše miminko sice neumí mluvit, ale umí se vyjadřovat jiným způsobem a stačí ho naslouchat a sledovat a poznáme, cože to po nás chce. Je pravda, že když mi toto říkali druhý den po porodu, nevěřila jsem jim, že náš malý drobeček by si uměl o všechno říct a že já mu budu rozumět. Ale co se týče jídla, rozuměla jsem téměř vždy a jasně. Když bylo malému 4-8 týdnů, kojila jsem po cca 1,5 hodině denně, večer od 6 do 9 téměř v tahu (jedno prso, cca 5 minut pauza, druhé prso a tak pořád dokola až jsem si říkala, že už tam nemůže nic mít a zkoušela jsem odstříknout a vždycky se mi kapka mlíka objevila, takže opravdu měl co pít) a v noci tak dvakrát. Novopečené babičky nedokázali pochopit, proč malého kojím téměř 3 hodiny v tahu a i přes den tak často a v noci mi radili ho na kojení budit. Neposlechla jsem je a odměnou mi bylo 6 cm délky a 1,35 kg váhy našeho drobečka. Po těch večerních třech hodinách pak lehl a spinkal jako andílek asi 6 - 7 hodin.
Plně kojíme do teď - ve 3 měsících se to upravilo,papká tak po 2-3 hodinách, v noci se budí zpravidla 2×.
Takže moje rada je pokud chceš kojit, tak koj, kdy si o to mimčo řekne a ne kdy chtějí doktoři nebo babičky. Jen ono samo ví, kdy má hlad. Babičkám by se taky asi moc nelíbilo, kdyby jim někdo řekl, tak teď jsi jedla a další jídlo budeš mít až za x hodin.
Jana a Víteček

• Citovat
  • Upravit
860
13.10.05 16:28

Ahoj, já malou kojím už od narození 5- 8× denně, po 6nedělí se to upravilo na každé 3 hodinky denně (někdy 4) a v noci - v 8 hodin večer kojení, potom spí a papá až kolem 2. - 3. hodiny ranní a pak kolem 6. (+- hodina, jak kdy), teď poslední dobou papá cca 6 - 7× denně. Ale teď měla spurt, tak jsem kojila v noci 3×.
Nyní má 63 cm a 5170g, není žádná tlusťoška, ale je spokojená, roste hlvně do délky.

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna