Z předepsaného množství uděláte 2 chlebíčky - jeden do velké formy na biskupský chlebíček a jeden menší do formy o rozměrech cca 23×12 cm.
Postup
1. Troubu předehřejeme na 160°C. Formy vymažeme máslem (příp. vysypeme hrubou moukou).
2. Do mísy prosejeme mouku a promícháme s práškem do pečiva, kořením a solí.
3. Máslo našleháme s cukrem – cca 8 minut.
4. Vejce - přidáváme ve 4 dávkách, pokaždé dobře zašleháme.
5. Mouku vmícháme opět postupně, ve 4 dávkách – šleháme při nejnižších obrátkách – pozor, nepřešleháme!
6. Už jen ručně vpravíme do těsta ořechy.
7. Těsto rozdělíme do forem a pečeme cca 65-80 minut – propečení vyzkoušíme špejlí.
8. Po vytažení z trouby necháme ještě asi 30 minut chladnout přímo ve formě, pak vyklopíme a necháme zcela zchladnout.
Podáváme s karamelovou omáčkou a jablky – 250 g medu, 225 g hnědého cukru, 115 g másla, 2 jablka nakrájené na měsíčky – ingredience smícháme v nádobě se silným dnem a zahříváme, až se cukr rozpustí. Pak sejmeme z ohně, vmícháme jablka, necháme asi 5 minut odstát a můžeme podávat.
Autor: admin
Ingredience
- 450g hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 450 g změklého másla
- 450 g hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička perníkového koření
- 9 velkých vajec pokojové teploty
- 2 hrnky nahrubo nasekaných ořechů
Doporučená příloha
karamelová omáčka s jablky
Chutnalo vám? Okomentujte recept Špaldový ořechový chlebíček
Váš příspěvekPřečtěte si recept na Špaldový ořechový chlebíček
Test