IUI a o pokus míň na IVF

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19026
18.7.12 09:54
@Bananas píše:
@Schnapi viz můj příspěvek výše, čím to vzniklo

Ano já vím, četla jsem diskuzi i ten článek :P o to víc mě to asi vytočí, že někajý úředník něco špatně napíše a vznikne z toho tohle.. :cert: ok, ještě beru, každý dělá chybu, ale když už o tom ví a co z toho vzniklo a že je to nesmysl, tak to mají změnit :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
18.7.12 09:54

@ugluk Naprostý souhlas, jen by mě ještě zajímalo, když jsem ty IUI jen s clostilem měla loni, tudíž před tím zákonem a IVF letos v dubnu, jak to budou brát, už jsem jim psala dotaz, ale zatím mi nikdo neodpověděl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
18.7.12 09:56

@Schnapi včera jsem právě kvůli toho psala na Min. zdravotnictví, co s tím udělají, tak čekám na odpověď. Pak ji tady dám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19026
18.7.12 09:56
@Bananas píše:
@ugluk Naprostý souhlas, jen by mě ještě zajímalo, když jsem ty IUI jen s clostilem měla loni, tudíž před tím zákonem a IVF letos v dubnu, jak to budou brát, už jsem jim psala dotaz, ale zatím mi nikdo neodpověděl

Tak v tom případě se tě to určitě netýká, IUI jsi měla ještě podle starého zákona, tenhle platí od dubna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
18.7.12 10:02

@Schnapi Taky si to tak myslím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
18.7.12 13:28

Šéfka Legislativního odboru Ministerstva zdravotnictví jedné holčině z koníka (právnička) včera večer odpověděla, že se o tomhle problému čerstvě dozvěděli a hodlají to urychleně řešit. Do 14dní bych měla jít na IUI, tak jsem zvědavá, jestli do té doby něco vyřešijou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
18.7.12 13:45

@JayLee no však já vím, že to nevěděli - proto taky píšu, že už se to na MZ snad začíná prokousávat k lidem, kteří mají možnost vydat rozhodnutí „takhle to bude“ a pojišťovny se tím budou muset řídit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
18.7.12 14:09

Prostě v tom má prsty VZP, která to začala jako první počítat a jak se holky lekly, tak psaly na pojišťovny a ty v tom začaly vrtat a bylo hned po srandě. Z VZP ještě nic dobrého nevzešlo, hlavně, že mají paláce a odměny :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
18.7.12 14:15

No já to říkala hned od začátku, jak jsme se o tom s holkama začaly bavit na jiné diskuzi, že jak se budeme ptát na svých pojišťovnách, tak do toho začnou koukat, protože nikdo nic nevěděl. Ale zase na druhou stranu dobře, protože se to aspoň začne řešit a holky si teď dají pozor co a jak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
18.7.12 14:18

Tohle jsem včera napsala na to Ministerstvo zdravotnictví:

Dobrý den,

obracím se na vás s žádostí o vysvětlení problému, který vznikl při změně zákona 373/2011, z 6.11.2011,a to Hlava II, Díl I – Asistovaná reprodukce. Jak je možné, že nějaký „skvělý“ úředník místo slova mimotělní použil umělé oplodnění a pojišťovna VZP se toho chytla a místo toho aby do hrazených pokusů počítala pouze IVF, tam počítá i inseminaci, která je podstatně levnější a úspěšnost této metody je podstatně nižší? Nikdo nás na to neupozornil, ani Centra asistované reprodukce o tom nevěděla. Já vím, že neznalost zákona neomlouvá, ale zrovna tenhle případ je vysloveně slovíčkaření, kdy někdo si to vyloží po svém a nás se to potom citelně dotýká. Navíc v CARech nejdříve nabízejí inseminaci jako levnější a do organismu méně zasahující možnost, tudíž většina žen, pokud nemá nějaký závažnější problém, kdy je jedinou možností IVF, podstoupí nejdříve inseminaci, tudíž si už vyčerpá možnost na hrazený cyklus IVF. Jak je možné, že jedna pojišťovna to chápe tak a ostatní jinak? V této době má čím dál více párů problémy s přirozeným oplodněním a jsou tudíž odkázány na „pomoc“ CARu.
Závěrem bych se chtěla zeptat, zda, popřípadě kdy bude vydáno nějaké upřesnění k tomuto zákonu nebo necháte „ostatní“ rozhodovat za nás?

Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
olouch
18.7.12 14:46

Primární problém je v zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, kde v § 15/3 došlo k nahrazení výrazu „mimotělní oplodění“ výrazem „umělé oplodnění“.

Na tom teď VZP bazíruje, viz její vyjádření ve Zdravotnických novinách:

"Zákon č. 48/1997 Sb. uvádí v § 15 odst. 3 mezi hrazenými službami v oboru gynekologie a porodnictví zdravotní péči poskytnutou v souvislosti s umělým oplodněním, a to nejvíce třikrát za život, nebo (v souvislosti s novelizací zákona od 1. 4. 2012) bylo-li v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy pouze 1 lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy, čtyřikrát za život.

Zdravotní péče poskytovaná v souvislosti s umělým oplodněnímje potom podle § 3 odst. 3 zákona č. 373/2011 Sb. definována jako:

1. zavedení spermií do pohlavních orgánů ženy (IUI),

b) přenos lidského embrya vzniklého oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy do pohlavních orgánů ženy (IVF).

V obou případech se tedy z pohledu zákona jedná o rovnocennou zdravotní péči v rámci umělého oplodnění. To v praxi znamená úhradu umělého oplodnění 3× (respektive 4×) za život, a to v součtu IUI + IVF.

VZP si zjevně nevšímá, že § 15/3 hovoří o „přenosu embrya“ při pokusech umělého oplodnění, takže o IUI jít nemůže.

• Citovat
  • Upravit
rifi
18.7.12 17:00

jo jo

Jo jsou to hajzlové s nelidským přístupem, VZP se snaží zneužít mezery v zákoně aby ušetřila pár kaček, zákonodárci mají ted čas rekreací za nezasloužené odměny za lajdáckou práci, takže se nápravy hned tak nedočkáme, nejdřív v září… v CAR neví co se děje a klidně tvrdí že po 3 inseminacích nemám nárok na IVF… a ja jako snažilka přitom potřebuju být hlavně v psychické pohodě…

• Citovat
  • Upravit
ish
5353
23.7.12 15:49

Tak že by snad vítězství zdravého rozumu? http://www.tribune.cz/clanek/27353 :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
23.7.12 18:59
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1431
23.7.12 20:38

No hurá… :potlesk:

• načítám...