Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Slůně 123 píše:
Dobrý den, mám dotaz… Dnes syn v družině při fotbale rozbil spoluzakovi brýle míčem… Jsem povinná brýle zaplatit? Myslím si že při fotbale by mít brýle neměl
Jako, že by neviděl? No, to by si zahrál. Ale pojistku by měla řešit škola.
@Slůně 123 píše:
@Svistice už je to vyřešené… Nic platit nebudeme.. Rodiče chlapce mají mít ve škole papír ohledně brýlí při sportu… To nemají takže si opravu brýlí hradí sami
Mě by hanba fackovala a nabídla bych minimálně finanční spoluúčast.
@Slůně 123 píše:
@Svistice už je to vyřešené… Nic platit nebudeme.. Rodiče chlapce mají mít ve škole papír ohledně brýlí při sportu… To nemají takže si opravu brýlí hradí sami
Brýlatí jsme všichni, obě děti ani ve škole, ani při ligovém sportu, žádný papír neměli. Je otázkou, zda má škola právo vyžadovat něco, co znevýhodňuje dítě a zvyšuje mu riziko úrazu.
@Bubla Bůčková píše:
Jakože když bude mít v penále voskovky Wax tak dostane poznámku a bude klečet v koutě? Ženský nebuďte z toho tak připo…
Tak ono nejde o to, že by to dítě nesmělo mít jiné. Ale třeba rozdíl v barvách mezi levnými vodovkami a anilinovými vodovkami je opravdu veliký. U nás taky chtějí anilinky, a učitelka v červnu řekla „Já to doporučuji, pokud už máte koupené jiné, jen to zvažte, jestli ještě těch pár korun neinvestovat. Jde o to, že děti potom malují stejný obrázek, ale to dítě s levnými vodovkami ho nemá tak pěkný jako jeho soused, a vznikají zbytečně pro to dítě nepříjemné situace.“ Ze stejného důvodu doporučují voskovky Koh-i-Noor, protože mají vyzkoušené, že třeba na některé výtvarné techniky ty jiné voskovky nefungují. Já mám z domova tedy podobnou zkušenost, je to jako s pastelkami, rozdíl v práci s nimi je obrovský. Takže já bych se z tohoto důvodu držela doporučení učitelky, ony většinou opravdu vědí, co dělají. Ale třeba na podzim odmítám kupovat venkovní boty na TV. Děti jsou v teniskách a v den TV si je vezmou z šatny. Syn šel na podzim ven snad 3×, dcera ani to ne. Protože při tom, jak jim roste noha, by buď na podzim musely mít šílený nadměrek, nebo by se nové boty válely ve škole a na jaře už by je neobuly, přijde mi to prostě zbytečné.
@Slůně 123 píše:
A vy nemáte jako rodina pojistku na blbost? Z té by se to uhradilo
Přijde mi, že škola se chce vyhnout papírování, ale nelíbí se mi, že vy se té zodpovědnosti taky zříkáte, já bych se asi zeptala těch rodičů, na kolik odhadují opravu, a nabídla bych nějakou spoluúčast v případě nižší částky, a v případě vyšší částky bych si vyřídila placení z té pojistky na blbost, no.
Ne, cvicky opravdu hrotit nebudu ![]()
Chtela jsem napsat to same, co je shrnuto v prispevku predemnou..
Sama s vytvarnymi potrebami pracuju (konicek) a rozdil v sytosti barev, napriklad, je velky.
Levne voskovky nemaji zadny smysl ![]()
Zatím stačí aktovka, penál doporučuji rozkládací jelikož prvňáčkům dělá problém někdy rychle se zorientovat v jednotlivých patrech(raději zatím nevybavený, protože někde mají speciální požadavky jako trojhranné pastelky apod.), láhev na pití, box na svačinu, sáčky na bačkory a tělocvik, cvičky a bačkory bych raději řešila až koncem prázdnin. Něco na cvičení co se týče oblečení najdete i doma. Jinak můžete koupit desky na sešity ještě a zástěru na výtvarku, ale s ostatním bych počkala. Některé školy dávají prvňáčkům třeba kompletní výtvarku, papírové hodiny, písmenka apod.. A s obaly na sešity bych počkala až bude seznam kolik jakých je potřeba. Ještě berte v potaz jestli bude chodit do jídelny a bude potřebovat třeba klíčenku na čip či něco na kartu(každá jídelna to má jinak, u nás má první stupeň karty a druhý čipy). Taky přemýšlejte jestli bude chodit do družiny a jestli je potřeba něco tam. Nebo jestli bude chodit na kroužek. Syn jde v září do 1. třídy a zároveň chodí do ZUŠ a od září začne hrát už na nástroj. Ten vím, že bude potřebovat už teď. A taky chce začít s basketem, takže bude potřebovat minimálně boty do tělocvičny. Pak je potřeba si říct jak se bude do školy dostávat. Jestli tam dojde nebo bude jezdit třeba autobusem. Kartička na autobus se dá vyřešit taky ke konci prázdnin. S tím souvisí i další věc. Bude potřebovat telefon či chytré hodinky nebo se obejde bez toho? Dítě které někdo vodí a vyzvedává se bez toho asi obejde, ale u dítěte, které třeba chodí samo, tak to musí musí zvážit rodiče. Jinak určitě se bude hodit razítko se jménem či lihovka na podepisování všeho možného.
Neee, rozkladací penál prosím NE! Když ho budou mít obě děti v lavici, tak už se na ni nic nevejde!
@neumisa Syn chodí do školy, mají ho všichni a není problém. Taky na té lavici nesmí být dalších X věcí, což u prvňáčků opravdu není potřeba. V první třídě jde o to, aby když učitelka řekne, ať vytáhnou modrou pastelku, aby neřešili kde jí hledat, ale měli jí na očích. Pokud mají dvě děti před sebou nějaký pracovní sešit a nad ním penál, tak se to tam bez problémů vejde.
@Fiveone píše:
@neumisa Syn chodí do školy, mají ho všichni a není problém. Taky na té lavici nesmí být dalších X věcí, což u prvňáčků opravdu není potřeba. V první třídě jde o to, aby když učitelka řekne, ať vytáhnou modrou pastelku, aby neřešili kde jí hledat, ale měli jí na očích. Pokud mají dvě děti před sebou nějaký pracovní sešit a nad ním penál, tak se to tam bez problémů vejde.
super, že to vaší učitelce nevadí. mně to v 1. třídě vadí moc, proto na to upozorňuji.
U nás jedna učitelka taky na té červnové schůzce doporučuje rodičům rozkládací penál. Že by si moc přála, ať dětem pořídí takové pouzdro. Zas nechce, ať mají patrové. Protože děti pak furt hledají, zapínají, rozepínají, šramotí a ruší ostatní.
Prostě každá učitelka je jiná a má své požadavky, takže si na nich trvá.
Některá nechává šít dětem přes obec závěsné pytlíky na lavici, kde si mohou pak odložit pravítka, nůžky, lepidlo, náhradní pastelky atd. a mít je blízko. Jiná řekne, že pytlík na lavici neexistuje, že to nesnáší. Děti mají každý svůj plastový box v rohu třídy. A neřeší, že v hodině vstane a jde si pro ty nůžky a lepidlo tam.
@Sovička 00 my teď, zakladatelko, pro budoucího prvňáka kupujeme set s taškou, stůl a židli. To kupujeme teď, protože se dítě těší, začalo dělat úkoly pro předškoláky u mého psacího stolu a ten je ergonomicky mimo. Zbytek opravdu až v červnu/srpnu, bude loučení s předškoláky a tam hodně věcí dostanou. Plus co řekne konkrétní učitelka.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.