Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chci se zeptat zda nektera nema stejny problem a jak se to da resit.Mame 10 mes. holcicku, posledni dobou se v noci budi a breci, hlad nema, zkousela jsem utisit mlikem ale nechce, zizen taky ne..jedine co ji utisi je ze si ji vezmu sebou do postele.Ale moc to nechci praktikovat aby si nezvykla spat s nami..Je nejaka rada jak to zvladnout jinak? dekuju za kazdou radu…
Přirazit si postýlku k vlastní posteli - je to separační úzkost. Můžeš zkusit navykat spát s nějakou plínkou v ruce nebo s usínáčkem, někde jsem četla i přehodit přes dítě svoje nošené tričko.
Je to naprosto přirozené. V tomto věku je citlivé obboí kdy se formuje tzv. připoutání/attachement, zejména k matce - respektive k hlavní pečující osobě. No a bez ní je dítě zaplavené strachem.
Období trvá tak 3-4 měsíce, pokud se jím projde bez toho, aby se úzkost zesilovala, tak získáte samostatnější, sebejstější dítě.
Dopřejte mu alespoń následující týdny větší a bližší fyzický kontakt s vámi a nechte ho spát u vás v pokoji. Pomůže to právě tomu, aby v budoucnu nebyla na vás závislá a rozhodně nejde o rozmazlování.
Příspěvek upraven 11.06.17 v 16:39
Vim, ze na to se neptate, ale vzala bych ho k sobe. Je normalni, ze mimco chce byt u mamy, vsak do puberty s vami spat nebude, uzivej si, dokud je malej.
@Ou píše:
Je to naprosto přirozené. V tomto věku je citlivé obboí kdy se formuje tzv. připoutání/attachement, zejména k matce - respektive k hlavní pečující osobě. No a bez ní je dítě zaplavené strachem.Období trvá tak 3-4 měsíce, pokud se jím projde bez toho, aby se úzkost zesilovala, tak získáte samostatnější, sebejstější dítě.
Dopřejte mu alespoń následující týdny větší a bližší fyzický kontakt s vámi a nechte ho spát u vás v pokoji. Pomůže to právě tomu, aby v budoucnu nebyla na vás závislá a rozhodně nejde o rozmazlování.
Příspěvek upraven 11.06.17 v 16:39
Takze neudelam zadnou chybu kdyz spi semnou v posteli? zkousela jsem dat i postylku k nasi ale nejak to nepomahalo. stoupla a natahovala ruce a je mi ji lito kdyz breci vic jak 20 minut.na to uz nemam zaludek.
@Pidulka81 píše:
Takze neudelam zadnou chybu kdyz spi semnou v posteli? zkousela jsem dat i postylku k nasi ale nejak to nepomahalo. stoupla a natahovala ruce a je mi ji lito kdyz breci vic jak 20 minut.na to uz nemam zaludek.
Nenechávejte ho plakat a vemte ho k sobě. Starší syn spal s námi do cca 20m, pak se mu narodil brácha a sám chtěl jít do vlastního pokoje.
@Maiiia píše:
Nenechávejte ho plakat a vemte ho k sobě. Starší syn spal s námi do cca 20m, pak se mu narodil brácha a sám chtěl jít do vlastního pokoje.
Nenecham ![]()
Proč jste si miminko pořizovala, když nechcete si ho vzít do postele, v čem vám tam vadí?..pardoon, ale tohle já proste nepochopím, malej 15M spí s námi v posteli a i tatínek sám řekl, že mu bude smutno až jednou bude spát ve vlastním..není nic krásnějšího něž si lehnout vedle malýho miminka. Takový malý tvoreček a vy ho „odhodíte do postýlky“ potřebuje cítit vás..
A nebojte do 18 s vámi v posteli spát nebude..jeste na ty krásný mazlící chvíle budete vzpomínat..
a neberte to zle ![]()
@donutka píše:
Proč jste si miminko pořizovala, když nechcete si ho vzít do postele, v čem vám tam vadí?..pardoon, ale tohle já proste nepochopím, malej 15M spí s námi v posteli a i tatínek sám řekl, že mu bude smutno až jednou bude spát ve vlastním..není nic krásnějšího něž si lehnout vedle malýho miminka. Takový malý tvoreček a vy ho „odhodíte do postýlky“ potřebuje cítit vás..
Co to je za hloupost? To je nejaky novy fenomen emimina, ze kazdy, kdo nechce ve vsem vyhovet diteti si ho nemel porizovat? Sama dite v posteli mam, ale ne kazdemu to musi vyhovovat.
@Pidulka81 neuděláte chybu. Osobně si myslím, že způsob jaký se prosazoval v 80. letech na naši výchovu - tedy krmit v předem určený čas, ne podle potřeby dítěte, nechat dítě vykřičet a „hlavně nerozmazlit“ vedlo k výchově spousty nedomazlených deprivantů.
http://www.prosimspinkej.cz/…neho-spanku/
Ideální mi přijde taková ta dětská postýlka, co se přidá k velké posteli. Jste nadosah, jste slyšet a cítit a zároveň tedy nepřekáží při spaní dospělým. Sex dospělých mimino zaspí. A rozhodně nepíšu, že má s vámi spát v posteli až do té doby, kdy si tam bude chtít přivést vlastního kluka ![]()

@donutka píše:
Docela drsna reakce…jen jsem se ptala na nazor a nemyslim si ze jsem spatna mamina kdyz chci aby mininko spalo v klidu v postylce…koukam ze sem neco napsat je jako fakt ze jsem hned spatna mama a proc jsem si vubec porizovala mimco…nekdy fakt nechapu a radsi asi dam na svuj zdravej rozum a ptat se nebudu… ![]()
@donutka píše:
Miminko si lidi neporizuji, aby s nimi spalo v posteli. Ja sve mimco hodne miluju a dopravam ji kontaktni rodicovstvi v te mire, ze ji hodne nosim na rukou. Neco jako nechat vyrvat pro mne neexistuje.
Prozatim ale spi u sebe v postylce. Paklize bude behem separacni uzkosti vyzadovat spat u nas, nejspis se podvolim, ale urcite to bude na dobu urcitou a hned jak to pujde, bude zase spat u sebe. Ja a manzel se taky potrebujeme vyspat.
Nechapu, proc svuj prispevek schvalne formulujete tak, aby zakladatelka mela spatne svedomi, jako by byla nejaka krkavci matka jenom proto, ze ma miminko vlastni postylku. Vy to u vas doma praktikujete jinak, na to mate plne pravo, to ale neznamena, ze to je jediny spravny zpusob.
@Cuddy píše:
Co to je za hloupost? To je nejaky novy fenomen emimina, ze kazdy, kdo nechce ve vsem vyhovet diteti si ho nemel porizovat? Sama dite v posteli mam, ale ne kazdemu to musi vyhovovat.
dekuju za zastani..nektere maminy to hned resi tim ze jsem si asi mimco radsi nemela porizovat kdyz chci aby spalo v postylce kde ma sve pohodli.