Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
S desetiměsíčním kojencem k psychologovi??? No to snad nemyslíš vážně!!! Je normální že nechce sedět hodinu u jídla. Když nechce, si ho nenuť. A to, že chce tvou pozornost je také normální. Co se týče kousání a štípání, on neví, že to bolí, jen ví, že tím získá to, co chce, tvou pozornost?
Syn me jednou kousnul. Bylo to nejak okolo roku. Štipla jsem ho a malinko plakal. Od te doby uz to nikdy neudelal. Od te doby jsem ho nemusela nikdy fyzicky trestat. Je mu 4,5. Chce to podchytit to v začátku, aby si uvědomil, že to bolí a ze akce vyvola reakci. Musite mu dat jasně najevo, to to delat nesmí. A hodinu sedet u jidla?? ![]()
Může jít klidně o období separační úzkosti, kdy tě prostě potřebuje víc u sebe a je logické, že když chce tebe, tak hračkou ho neoblbneš. Já v tomto věku děti klidně posadila k sobě na linku a vařili jsme spolu. Třeba mu dej misku se suchýma těstovinama, ať taky míchá, nebo může ochutnávat, co vaříš. Nemůžeš čekat, že kojenec se nějak déle zabaví sám, to by byl spíš rarita. Obědvat hodinu je taky nesmysl, podchyť to včas, jinak bude brzy jídlo velkým tématem a bude ti z toho hrabat. Když nechce jíst a dělá u toho blbiny, tak mu jídlo seber a nedávej. Až bude mít hlad, jistě bude rád sedět a baštit. Co se týče té agrese, to je také celkem normální vymáhání pozornosti, já praktikovala chycení, hodně pevné (té ruky, která chce ublížit, případně celého dítěte, pokud chce kousnout). A dcera měla taky kousavé období kolem roka, té jsem jednou náznakem kousla zpět do ručičky a taky jí to velmi brzy pustilo ![]()
Uprimne vidim spise chybu v Tobe a v tom, ze kdyz chce Tvoji pozornost, tak ho nosis k hrackam a odchazis
ja treba ditko mela casto posazene na lince, dostalo misku, lzicku a „varilo“ taky.. zkus se mu vice venovat, zvlast kdyz to vyzaduje, nebude to vecne a pak na to budes s laskou vzpominat ![]()
Aha aha je to možné že chyba je ve mě. Budu se muset zamyslet. Manžel mě zase na druhou stranu vyčítá že ho rozmazluju ale to si nemyslím. Celý den jsme spolu jenom na to vaření potřebuju čas a bojím se ho k sobě brát abych ho třeba neopařila. Možná nebude od věci koupit učící věž aby mohl vidět co dělám.
Každopádně děkuji za rady a reakce pokusím se najít zlatou střední cestu
Myslim, ze je to uplne normalni. Vice se mu ted venuj a hotovo. U jidla ho hodinu nenechavej. Nase mala ted temer neji, jen pije MM, u jidla se vzteka a proste nechce. Je mozne, ze to jsou zuby. Vsak oni hlady neumrou