Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
máme možnost jet poslední týden v září na dovolenou do Chorvatska a naše dcerka bude mít tou dobou 10 měsíců. Jeli bychom autem, cca 12 hodin, s jedním noclehem po cestě a samozřejmě přestávkami. Zajímaly by mě vaše zkušenosti s podobně malými dětmi a cestováním. Je to pro tak malé dítě ok, nebo máte zkušenost spíš negativní..? Díky za vaše reakce..
Cesta celkem ok. Ale víckrát už bych asi nejela. Mala osm měsíců. Připadala sem si že ji tim jen zatěžujeme a otravujeme. Nemyslela bych si ze zrovna Já dovolenkařka to napíšu. Ale takhle malým dětem je nejlíp doma.
@8356 Přenocování je dobrá volba, pokud máte vyzkoušeno, že delší cesta dítě extrémně nezatěžuje, tak není důvod, proč nejet.
Doporučuji dobře vybavit dětskou lékárničku s sebou, v cizině například nemají volně prodejné domácí CRP testy, zavodňovací roztoky apod.
Určitě jeďte, pokud je malá cestovatelka. Byli jsme s ročním dítkem, loni půlročním, letos je té mladší rok a půl a nebýt zubů, tak to byla paráda. Cestujeme vždy přes noc - holky to celé prospí. Zpět vyjíždíme v poledne. Letos cesty ukázkové. Ale každé dítko je jiné. Ale na druhou stranu, pokud jste nikde nebyli - třeba po Čr, tak dokud to sami nezkusíte, nezjistíte, zda máte cestovatele
Ale za mě ano, jeďte, snad nebudete mít zimu.
Já byla s jedenácti měsíčním, úplně v pohodě, jeli jsme na noc, celou dobu prospal, pobyt v pořádku, moc jsme si to užily, určitě jedte ![]()
..díky všem za rady, asi tedy pojedem
dcerka je na cestování po ČR zvyklá a snáší dobře i tříhodinové štreky autem… jednou zvládla i šestihodinovou dardu, byla zácpa na dálnici, my šíleli a dcerka naprosto v klidu ![]()
Tam s prespanim ve Slovinsku bez problemi. Zpet si tatinek nedal rict, nechtelo se mu to prodluzovat prespavanim a jeli jsme pres den = dve chyby v jednom rozhodnuti. 10 mesicni se proste blbe zanavuje, kdyz je krize, pohadky ani knizky nezabiraji. Ale s prespanim a stanovenim si, ze i cesta je cast dovolene a muze byt zabavna diky pauzam, proc ne ![]()
Jeli jsme letos s devitimesicni a triletou. Tam 14 hodin, zpátky 17 jen s malymi pauzami a zvladly to obe skvěle ![]()
@8356 ja preferuju letadlo. Cesta delsi jak 6 hodin autem je pro syna utrpeni. Na jare s nami pretrpel ve 13 mesicich cestu do Italie a po navratu nechtel auto tyden ani videt. Ale my nejezdime na noc.
My jsme byli u moře s 11 měsíční, 20 hodin cesty nonstop a bylo to úplně v pohodě
V podstatě celou dobu buď spala, nebo jedla (nebo kakala
)
Se synem jsme byli poprve v 5ti mesicich a v naprostem poradku. zitra odjizdime s 6letym a 4 mesicnim a nebojim se. jedeme bez prespani na jeden zatah.
..děkuju za všechny rady, ještě by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy, co nezapomenout pro tak malé dítě (díky Premek_Orac za radu ohledně léků!), co se vám osvědčilo a jestli je pro dítě ok např. dopoledne nebo kvečeru na kamínkové pláži pod slunečníkem
na chvíli samozřejmě, ne péct se tam hodiny… vím, že je to individuální, ale stejně by mě zajímaly vaše zkušenosti… případně tipy… spoléháme taky na to, že na konci září už to nebude tak drastické s teplem. Díky všem…
Dneska v Chorvatsku seženeš vše. Vždy beru ale léky, protože se domlouvat v nějaké lékárně, tak raději vše s sebou a ještě něco navíc. Nevím, co mimi baští, ale pokud skleničky, tak s sebou. Masozeleninové tam totiž skoro nevedou ani ve velkých obchodech. Jinak nevím, kam jedete, ale poslední týden v září už nebudou taková vedra, takže nebála bych se pobytu na pláži. My nejsme příznivci těch uv oblečků, mažeme, nepečeme se, nejsme na pláži přes poledne, ale sluníčku se úplně nevyhýbáme. Pro holky jsem měla ještě po mně takové plátěné košilky. Vždy, když vylezly z vody, tak jsme je oblékly. Jsou lehoučké, chladí. Jinak mě snad nic nenapadá, co bych pro holky měla extra.
Dobré je vzít s sebou malý nafukovací bazének, některé děti se zpočátku moře bojí, a taky je dobrá ta zástěna proti větru
Možná to všichni moc řeší ![]()
naši jezdili se třemi dětmi do bulharska - starou škodovkou a taky jsme to přežili
.
já byla loni s naším malým - 8 měsíců v chorvatsku - cesta 12 hodin. vyrazili jsme kolem druhé ráno. pokud je váš prcek zvyklí jezdit v autě, pak nevidím problém. pokud spal, jelo se, když byl vzhuru, dělali jsme přestávky dle potřeby. jak jsem viděla, že je nevrlí, zasetavili jsme, dala jsem ho prolézt na deku, nakrmila, dostal napít (přikojovala jsem), přebalila a frčelo se dál
. Možná jsme působili jako pankáči, ale dlabanec jsem v mističce na odpočívadle (kde nebyla vbenzinka) ohřáli na motoru
DOPORUČUJI
.
Bála jsem se, jak to s ním bude pak spíš u moře. pohoda jazz
slaná voda žádné dítě ještě nezabila, jen jsem sebou měla mokrou žínku a lahev s vodou kdyby si hodně dal slané vody do očí. spal v kočárku - vzdy jsme s nim po obede vyrazili na prochajdu ![]()
dovča byla pohoda. a v pohodě bude i vaše dítě, pokud budou oba rodičče v pohodě ![]()
toť muj názor.
za 14 dní jedu na měsíc do chorvatska, prckovi je přes rok a půl a vím, že si to tam užije. bude házet šutry do vody, cákat, a když nebude maminka s tatinkem stresovat a utírat ho pokaždý, když na něco sáhne (to myslím ironicky
) tak bude vylazené i vaše bejby ![]()