Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Poslední 3 dny mi dcera večer nemůže usnout.. byla zvykla se nakojit.. otočit na bok a spala..
ale v těch posledních dnech.. všemožně vstava.. jakoby nebyla dost unavena..
spi mi 2× denně 11-11:45 a pak 15-15:30.. je to samozřejmě orientační +-15 minut.. ale většinou mi dopoledne spí 45 minut a odpoledne 30 minut.. a chodi spat +-19:45.
Myslite, že je malo unavena? že by měla vydržet déle vzhuru? nevím co s tím večerem..
My jsme zhruba tak od toho 11. mesice zacali spat jenom jednou denne po obede… ale vecer teda chodi az po devate.
@veruka85 v nás to bylo v tomhle věku to samy, spala fakt málo.. Klidně jen dvakrát třikrát dvacet minut. Teď ji bude sedmnáct měsíců a spi po o i přes dvě hodiny.. Ono se to fakt dost mění samo..
Musíš to vyzkoušet, každé dítko je jiné. Můj 11m syn spí stále 2× denně (pokaždé asi hodinu) a spát chodí v 19-20,30h. Neumím si představit, že ho spát nedám, jakmile si mne oči a začne kňourat… to by mi pak i brečel, že je unavený, nemá pak na nic náladu a já bych se zbláznila ![]()
A hlavně jsem chtěla napsat, že dřív usinala až kolem desátý, teď před osmou. Proste spi najednou daleko lépe a déle!
Kazde ditko je jine. My spime taky od toho 11mesic jen jednou denne, ale nenucene. Prosre jednoho dne zacal byt unavenej az kolem jedne a spi az do 3 nekdy ale treba jen 45 minut.Ale treba od kamosky holcicka tak ta spi porad dvakrat cca stejnej cas jak vy. Ale reknu ti ze jit spat po o je lepsi nez takhle po pul hodinkach. To bych nic neudelala a jako tehotna bych si ani nezdrimla. Takhle chodim spat s prckem a vecer tolik nepadam na hubu jak kdyz spal rozkouskovane po pul hodinkach.
Mě nejvíc štve to, že večer nemůže ustnout.. a musím ji uhopavat na rukach… ![]()
U nás změna ve spaní přišla taky v 11 měs. Spí už jen po obědě, a to hodinku. Večer chodí spát v 7.
Tak me mala spi jednou denne od 13 mes. Do te doby spala dvakrat denne asi 45 minut. Ted uz spí jen po obede 1-2 hodiny. Kdyz spala dvakrat, usinala vecer taky hur. Pak to chvili celkem slo, ale postupne zacala vecer zase usinat pozdeji, pritom spi jen jednou, ale uplne bez spani pres den mi jeste nevydrzi. Takze si nevyberes. Jinak pres den usina na kocaru a pak prenesu do postylky a vecer usina se mnou v posteli pak prenesu do postylky. Jsou ji dva roky. Moje zkusenost je takova, ze cim starsi, tim je usinani vecer horsi, zkratka uz dyl vydrzi, navic nase se neutaha a nepadne ani po narocnejsim dni ![]()
To strasne zalezi, pokud je pres den viditelne unavena a chce spat, tak bych ji umoznila spat 2× a holt to kdyztak vecer posunout o neco, zkus a uvidis.. u nas se spi 2× denne (taky 11m), pokazde +/- hodinu, dopoledne a kolem 13h a pak jde spat az 19:30-20:00 a mame spis opacny problem, kolem sedme vecer uz pada na hubu, jak cele odpoledne lita a ja ho nechci davat spat driv, aby mi v 5 rano nestrasil v postylce ![]()
@veruka85 píše:
Mě nejvíc štve to, že večer nemůže ustnout.. a musím ji uhopavat na rukach…
ajaj, to nic moc teda.. nezkousela sis najit a vyzkouset metody, jak to odnaucit? to ja nastesti neznam, vetsinou vypije mliko a je tuhy ![]()
Tak u nás se spí i nadále 2× denně
!Dopoledne 1hodinu a odpo venku i 1,5hod.!Vstává kolem 7,takže hajandos je v 10 dopo, ve 14.30- 15 odpo a večer jde ve 20hod.,usne do 20min.
!
Zkoušela jsem 1× denně, ale úplně to rozhodilo na měsíc režim, který si držíme už od září, kdy jsme zrušily třetí spaní denně (chodila spát ale pak až po 21hodině),tak jsme se opět pokorně vrátily k dvěma spaní a je to super, doufám, že to ještě dlouuuuho vydrží
!
Mame 11mesicu a jednou denne nestaci. Vstavame 7-7:30 spat jdeme 11-11:30. Spime tak do pul jedne jedne a ve ctyri znovu.. Vetsinou veku v kocarku. Kdyz odpo neusne tak od pate pul seste mam doma otravneho unaveneho a urvaneho syna.. Tesim se na jednodenni spanek snad se do leta dockam ![]()
Spat chodime 7:30-8 a usne do peti minut. Nekdy spi drive nez sthnu odejit z pokoje ![]()
Malej mi taky v jedenacti mesicich zacal obcas vynechavat odpoledni spani. Respektive vydrzel dyl dopoledne, tak uz se nam tam obcas to odpoledni spani neveslo, pak by prave nechtel jit spat vecer. Tak jsem v jeho roce proste odpoledne utla a zacala davat spat jenom 1× denne. Ma to tak do ted (je mu 18 mesicu). Jo a casy jsme meli zhruba stejne, co vy.