Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sofi183 Děkuji třeba je to jen období uvidím zítra jak bude chtít nebudu nutit a když bude mít hlad řekne si takže děkuji can za rady ale určitě půjdu pomalu aby se rozjedla
@Narcis22 pochopila, že kapsicky a ovoce je dobre a sladke, proto ji klasické jidlo jako obědy moc nejedou
Davej furt stejně „normální“ obedy, prikrmy jak ma, byt by to byly 3 lžíce a zkus u toho delat letadylko nebo tak a když už nebude chtít, tak to sni zase jindy.
Možná prehodit pořadí jídel? Třeba prohodit obed a večeři? Nebo v poledne jen polévku a hlavní k večeři?
Ale přikláním se k tomu, ze to nejen období. Čím víc na to budeš poukazovat (ze něco nejí), tím déle se tomu bude vyhýbat.
Třeba je prostě polévková. Dcera v tomto věku dostala k obědu taky jen polévku. Hustou zeleninovou s kousky, vločky místo mouky. Nenapadlo mě, že bych na tom měla něco řešit. První dítě mi v tomto věku ještě nevzalo ani jídlo na milost, jela jen na mateřském mléku, chlebu a jablku.
@Sofi183 Já spíš si myslím že když nechce ani kaší tak to tím že to mixují nebude ale klidně zkusím rozmixovat oběd a třeba bude něco chtít když polévky papá všelijaké a normální oběd nechce… Děkuji moc
To má hodně dětí, malý mi taky krásně papal. Snědl úplně všechno. Přišla jsem na to, že když už to prostě nechce, tak to drží v puse. Dlouho měl jen kašovitu stravu (kvůli zdravotním problémům). Trénovali jsme hodně kousání a miluje už měkké kousky (nanán, měkký piškot, palačinky, lívance) a dětské křupky.
Každopádně, když mi oběd nechce, třeba brečí a otáčí hlavu, chvíli počkám. Když ani po 5-10 min. nechce, dám prostě pauzu, je asi unavený.
Pokud to vyplivuje, drží v puse, tak mu to prostě nechutná.
Děti jsou někdy gurmáni, no ![]()
Určitě nenutit za každou cenu, jinak to akorát vyzvrací.
@Narcis22 tyhle „sladkosti“ davej třeba 2hodiny před dalším „opravdovým“ jidlem, aby drobet vyhladovela, ale stejně. Ja bych kapsinu davala třeba až odpo. A asi nepočítej s tim, že sni polevku i prikrm a pak ideálně ještě mléko
To bych nesnedla ani ja. Ja bych dala prostě drobet, co sni to sni, stejně jako spanek se mění i to jidlo, to bude ještě kolikrát nahoru a dolů. Jen bych doporučila být opravdu důsledná, aby se ti nestalo, že denně bude mít 10 kapsicek, protože jinak nic neji, to to ty deti na ty rodiče jen zkouší a ty v zapálu paniky se opravdu vyprdnou na „opravdové“ jidlo, aby dítě neumrelo hlady a zadelaji si na velký prusvih.