Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám problém s 14 denním miminkem. Pořád brečí, nechce vůbec spát. Když usne tak max. na půl hodiny. Dudlá si ruku, ale kojit nechce. Když už jí kojím, tak jen tak deset minut. Trvá to už několik dní, s manželem už jsme z toho zoufalí. Nepomáhá sabík, kočárek, drndání, nic. Prosím poraďte.
No jestli si strká prsty do pusy, tak to bude nejspíš z hladu. Zkusila bych si nechat převážit u doktorky před a po kojení. Malej mě to dělal podobně, nakojila jsem a za chvilku řval. Musela jsem začít dokrmovat. Kdyby to byly větry tak by se podle mě kroutil. Zkus mu udělat UM a uvidíš jestli to pomůže.
Ahoj,
byt tebou, tak bych vyzkousela Karpa a pevne zabalit. Nebo poridit satek, ci babyvak…a prevazit, pokud breci po jidle, tak ma hlad. Meli jsme to same, v okamziku, kdy jsem mu dala flasku, tak byl zlaty.
Hodne stesti.
jana
Na spinkání ji zabal pevně do zavinovačky i s ručičkama - bude mítt pocit bezpečí a bude si připadat jako v bříšku! Na spinkání by jí to mělo pomoci a snad bude i dýl spinkat!
S tou ručičkou v pusince si myslím, že má taky hlad! Třeba vypije jen to přední mléko a k tomu hutnějšímu se už nedostane a proto má pořád hlad - zkus co nejdýl kojit nebo si pořiď odsávačku a dávej jí mlíčko z prsu a z flaštičky, třeba na střídačku a uvidíš!
Přesně vím jak vám je, protože toto jsem měla s malým a když kukneš na metřík jak je to dlouho a pořád to mám v živé paměti - byla to hrůza!!!
Chtěla jsem se ještě zeptat - v porodnici holkám teklo mléko z prsou, musely si neustále měnit vložky v podprsenkách, ale mě neteče vůbec. Je to problém? Nemám ho málo? Třeba proto malá brečí hlady. Ale přitom pokaká tak 10 plínek denně.
Víš co mě ještě napadlo - před kojením si udělej teplý zábal prsa a trošku ho promasíruj, mělo by to taky trošičku pomoct!
V lékárně si kup čajík pro kojící maminky a taky na tvorbu mléka je prý dobré pít bílou kávu (meltu)!
Malá je ještě maličká, musíš vydržet, určitě se to brzo spraví!
Jak ti malá prospívá, myslím jak přibývá na váze?
Ellie - me taky neteklo a bohuzel nestacilo, maly nepribiral, takze jsem musela zacit prikrmovat…zkus tu odsavacku…a nebo si pozvi laktacni poradkyni, tak zkoukne jak kojis, jestli nedelas nejakou chybu, ktera tohle zpusobuje…
j
Já být tebou tak vydržím a hlavně malé pořád přikládej k prsu. My jsme měli asi ve 4.týdnu taky krizi a malý spal max půl hod. a pořád řval, nechtěla jsem ho přikrmovat a všeci mi radily ať to zkusím vydržet, že se to za pár dnů srovná a mlíko se začne zas víc tvořit. Po 3 dnech řvaní a nespaní byl najednou klid, mlíko se začalo asi víc tvořit a plně jsem kojila 7měsíců.
Jo a taky do mě furt cpali pořádně zahuštěné polívky a to mlíko mi taky neteklo, vložky do podprsenky jsem vůbec nepotřebovala.
Tak teda Jonáš si cucal a cucá ruce a hlady to nebylo. Není dudlíkový a prostě používá ruce. To být hlady nemusí.
Vydržet, vydržet. Je to hrozné, ale změní se to.
Za Vítka mi teklo mlíko proudem a teď vložky do podprsenky nepoužívám. Nějak mám mlíka prostě akorát. Ani nic navíc neodstříkám. Podle vážení Jonášovi stačí vypít 70ml. Teda stačilo. Ale pil častěji - po hodině nebo po dvou. Přiládala jsem při každé nespokojenosti. Takže ze začčátku skoro pořád.
Ještě k tomu mléku - mně neteklo samovolně nikdy, ani u prvního dítěte, ani u druhého. A mléka jsem měla dostatek, obě děti přibíraly (přibírají) při kojení nadprůměrně (350-400 g týdně). Syna jsem kojila do 20m, dceři je zatím jen měsíc a taky kojím.
To, co popisuješ, mi dělaly obě děti. U obou to byly prdíky
Dcera mi to teď dělá taky, trápí ji bříško. Cucání ručiček může souviset s hladem, nebo taky ne - třeba chce prostě jen dudat a být u mámy. Když už si ale moje mimi cucá ruce, tak je to hlady.
ahojky, pokud si strká prstíky do pusinky, tak má zřejmě hlad, tedy alespon u nás to tak funguje (mám 4nedělní mimioko) a prstíky v puse, odmítání dudlíka(jelikož z něho nic neteče
) a pak děsný řev je znamení hladu a nutnost ho nakojit
.
Nejhorší je, když malého trápí prdíky, tak u prsa vydrží ze začátku a pak už se mrská, sice je přisátý,ale více se soustředí na to dostat prdíka ven a kojení tzv. „fláká“ a pro mě je to znamení, že do hodiny zase bude chtít jíst.Když nejsou prdíky, tak se plně soustředí na kojení a pak hezky vklidu spí.
Také jsem si párkrát myslela, že nemám mléko, když už pak malej nechce nebo se různě ošívá a tak to zkusím tak, že udělám rukou odstřik, jestli mléko je. Zatím je ![]()
Neboj, časem se to srovná, u každého miminka je to různé, nežli si zvyknou na nové podmínky života mimo dělohu. U nás třebas se to ustálilo kolem 3 nedělí.
mě říkala laktační poradkyně, že si děti strkají ručičky do pusy, když si potřebují odříhnout. Zkus mrňouska dát brknout a pak určitě doporučuji „nejšťastnější miminko v okolí“ od Karpa, jak už tady kdosi psal, kde se dovíš jak uklidnit uplakané miminko. U nás to u Honzíka alepsoň částečně fungovalo, jinak sme chovali a chovali a chovali… hrozná vzpomínka
Tak ručičky v pusince určitě nemusejí znamenat jenom hlad, náš cvalík si ručičky cucá snad nonstop
, nemá ani tři měsíce a dnes jsem navážila 7750 g
To, že neteče mlíko proudem, taky nevadí, kamarádce nikdy samovolně neukápla ani troška mléka a kojila bez problémů (kojí dodnes - dceři budou v únoru dva roky).
lacenka: Tak to je pro mě úplná novinka, možná by to vážně mohlo být tím, protože Dino je chronicky neříhací miminko, nebo si odříhne až po půl hodině, když ho třeba zvednu…no a pak má nadýmání ![]()