Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Janli píše: Více
Přesně, vždyť ty lidi vůbec nezná..
My máme třeba fajn sousedy, ale jejich dítě v první třídě běžně vyžehne alkoholické ovocné pivo. Mají z toho srandu… Lidé jsou opravdu různí a kde komu bych své 14leté dítě nesvěřila.
@kocourGarfield píše: Více
až na to, že do 15 se jedná ze strany toho kluka o pohlavní zneužití podle § 187 odst. 1 trestního zákoníku (byť jde o dobrovolný akt) s trestem pro mladíka 1-8 let (u mladistvých půlka)
už jen proto do 15 taková akce ještě se zcela cizími lidmi prostě NE
@Lucy75 Ano, to vím. A předpokládám, že to ví ten kluk i jeho rodiče. Pokud by to nechtěly ty děti respektovat, nebude to dítě respektovat na výletě ani doma.
Navíc nikde není napsáno že jedou zítra. Klidně mohou jet v srpnu. S rodiči se mohou potkat klidně několikrát. Navíc ani nebylo psáno klam jedou, na jak dlouho, atd…
@Lucy75 píše: Více
S ohledem na výše uvedené mi to právě přijde bezpečnější v kempu pod dozorem rodičů, každý v jiným stanu, než 5hodin bez dozoru kdesi.
@Lama Lama píše: Více
Přespání u kamarádek, které znám, je přece jen trochu nesrovnatelné s tím, že bych nechala na víkend svoji 14-letou dceru někde spát s klukem a jeho rodiči, které vůbec neznám, tudíž se nemůžu spolehnout na to, že je ohlídají… ![]()
Tábor nebo nějaké školní akce, jsou podle mě, přece jen něco úplně jiného, než soukromý víkendový výlet s cizí rodinou a klukem.
Včera tu byla diskuze o tom, co se vašim maminkám ve výchově povedlo. Shodou okolností jsem tam právě psala o její pohostinnosti a o tom jak nebyl problém, aby u nás přespávali kamarádi, jezdili s námi na dovču atd. Pak to stejné i s mým manželem (tehdy přítelem). Bylo mi necelých 16 když jsme se poznali…tohle je jedna z věci za které jsem mamce vděčná a to jsem jinak měla extrémně přísnou a autoritativní výchovu za kterou vděčná zrovna nejsem.
Já bych se určitě chtěla seznámit s rodiči. Chlapce předpokládám, že už znáš. Pokud by se jevili jako slušní lidé, tak bych povolila. Nastavila pravidla, že sex až s občankou, dřív ne. A chtěla po dceři, aby o sobě dávala vědět.
A jak píšeš o tom, že dcera je 4 h venku, tak za to buď vděčná. Dnešní děti jsou akorát zalezlé doma u mobilů a otrávené životem.
@zaludova píše: Více
Tak pro mne je třeba 14 a 16 let dost podstatný rozdíl. U mne dítě na základce X po prváku na gymplu.
Jinak jsem chodila s klukem od 15 (začalo to o prázdninách po skončení devítky). Volnost jsem měla velkou, ale kluka jsem znala od MŠ, taktéž jeho rodiče.
@zaludova taky jsem měla liberální (spíš žádnou) výchovu, a dobře vím, co jsem ve 14/15 dělala a co dělaly mé kámošky, které to měly doma podobně..
já dovoluju hodně, od školky u nás furt někdo spával, nebo holky u někoho, i víkendy na chalupě, i více dní, liberální jsem dodnes, ale odsud potud - a hlavně bych se kvůli trestní odpovědnosti nepodílela na tom, že jsem 14leté holce umožnila spát s jejím klukem- jakkoliv tomu venku zabránit nelze, tak na takový výlet je prostě ještě brzo. Zvláště, když kluka ani rodinu neznám.
@Lojzísek píše: Více
Za nás jsme s klukama randili už od 13. Jako jasný max pusa a nějaký ochmatávačky, vodění se za ruce…Ale byli jsme venku hned po škole a o víkendech do 10 večer v pohodě…
@zaludova, srovnáváš nesrovnatelné - tobě bylo 16, v tom bych také neshledávala problém.
Tady ale jde o čtrnáctiletou dívku, která je pod zákonem, u které je prostě ještě příliš brzo a mohlo by to mít vážné následky… tj. osobně bych toto nikdy neriskovala. Tohle je situace, kde se mladí můžou snadno nechat strhnout - „úlet vlivem okolností“ se často stane i dospělému, zralému člověku, natož dvěma puberťákům lítajícím v hormonální smršti.
Ano, když budou chtít, můžou si najít jinou příležitost - to už je o výchově a vzájemné důvěře. Ale není třeba jim tu příležitost ještě rodiči naservírovat přímo pod nos.
@zaludova píše: Více
Já jsem byla od 14 na intru, takže pohodovou volnost, ale určitě jsem nespala s klukama a rodiče by mě v tom fakt nepodporovali. Za nás bylo spoustu věcí, co teď je scifi
Mám stejně starou dceru, takže asi tak…
@Lucy75 píše: Více
Tak samozřejmě bez seznámení s rodiči by to nešlo…a to umožnění styku, to bych ani nebrala v potaz, tomu se nezabrání. Navíc zakázané ovoce chutná nejvíc…
@zaludova já si pamatuji kamarádku v 6. třídě na SVP
Chodili spolu za ruce, pusa, atd… jasně v noci spolu nebyli. Ale že spolu chodí věděli všichni, včetně ped sboru.