Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucy75 píše: Více
Nic z toho nebylo přes školu.
Srovnávat můžu, dítko je už rok na zahraničním intru, teď je na měsíc ve Státech, loni bylo v Kanadě, maturovat bude za rok. Bez důvěry a předchozích zkušeností, by nic z toho nešlo.
@Černá Madonna píše: Více
no, já ti nevim, právě.
Já bych se spíš bála o bezpečnost dítěte jako takovou.
Co se týká vztah holka -kluk, sex a tak - tak tam je to prostě na pikačku tak jako tak. A myslím, že je to hlavně o důvěře. Protože 14tileté prostě stejně nemáš šanci uhlídat, ani kdyby jsi se na hlavu stavěla. A i čistě jen pocitově - měla bych větší klid na víkendu s rodiči kluka, než bez odhledu celé odpoledne kdesi. Klidná bych nebyla ani z jednoho
@Lucy75 píše: Vícečistě z hlediska právní odpovědnosti je to pak spíš o tom klukovi a jeho rodičích. Ale rodiče toho kluka se tu neptaj. Já bych víc měla strach o své dítě.
@Janli píše: Více
Nezodpovědnost v jakém slova smyslu. Sexu nebo obecné odpovědnosti za dítě?
Myslim ze som tu nevidel dalsie reakcie, pripadne doplnenie zakladatelky, ale velmi rad by som sa dozvedel co presne znamena „hodne mlada“. Posudzujete rozumovu vyspelost? Pravne nasledky? Je to na weekend, alebo na cele prazdniny? Ako je samostatna?
Ja by som sa rozhodoval hlavne podla dcery, co si o tom mysli ona (okrem toho ze je zamilovana), dokaze sa o seba postarat? Je dostatocne vzdelana v oblasti lasky, sexu, alkoholu, drog? Vie odmietnut keby pripadne na nu niekto nieco skusal? Je stan pre nu prijatelne riesenie (vela dievcat v jej veku by do stanu nevliezlo)?
Ak je to typ ktory potrebuje dozor, ma panicky zachvat ked zbada vcelu a obe ruky ma lave tak by som ju rozhodne nepustil. Ak je schopna a samostatna a je to na max tyzden tak preco nie.
Ist si s rodicmi sadnut na 30min na kavu je podla mna uplne bezpredmetne, ale nerozumiem preco by ste spolu nemohli ist napriklad jeden vecer opekat, to by uz povedalo trochu viac.
Ak to otocim pri predstave ze mam doma 15r chlapca a ten chce na dovolenku pribrat svoju 14r frajerku tak by som sa velmi dlho s nim rozpraval a potom rovnako dlho premyslal, pretoze si myslim ze je to dost riskantny podnik pre neho aj pre mna, takze by som to danej slecne ponukol az ked by som si bol maximalne isty ako viem ze to zvladneme.
Niektore deti su ako stlp, kam postavis tam stoja a niektore su tak mudre a uvazujuce ze aj dospelich predcia. Fyzicky vek nieje pre taketo rozhodnutie relevantny (aspon podla mna).
Za mna mozem povedat ze nedavno som mal vedla seba 2 dievcata, jedna 13 a druha 16. Boli rovnako vysoke, vazili rovnako a aj ked kazda mala inych rodicov a nevedeli o sebe velmi sa na seba podobali z vonku vekovy rozdiel nebol vobec poznat. Mentalne bola ta 16r niekde na veku 10r a ta 13r by som povedal ze bola mentalne niekde okolo 15r.
Ak sa bojis ze pride domov tehotna, tak to moze kludne prist aj ked bude 4h vonku, na to staci 15min nepozornosti ![]()
K tomu flame tabor vs rodicia co sa tu strhol, tak z vlastnej skusenosti viem ze ked sa chcem stat „kvalifikovanym taborovym veducim“ staci povedat „ano“ organizatorovy taboru. V oddieloch (aspon co ja poznam) veducich z „vonku“ neberu, tam to vznika tak ze niekto zo starsich „zostane“ ako veduci.
Kazdopadne ani v jednom pripade nemas zaruku bezpecnosti, pripady obtazovania, zneuzivania, nevhodneho spravania atd… boli registrovane vo vsetkych troch moznostiach. Vzdy je to o ludoch!
@IcePlanet7 zakladatelka psala, že dceři je 14.
Tím je dané všechno, rodič je plně odpovědný za 3-leté dítě stejně jako za 14-ti leté.
Tábory a školní akce jsou jiná situace, tam tu odpovědnost přebírá organizátor.
Ne. Právně jste za ní zodpovědní vy. A ve 14 letech je to spis odrostle dítě. Když počká do 18 let, až bude plnoleta, nic ji neuteče.
@evi3 Ale to som ja nikde nerozporoval. Akurat by ma zaujimalo co to meni (okrem papierovania a pravnych zalezitosti a potencialu vytrieskat z toho nejake peniaze).
Bola by si ako rodic spokojnejsia ked 14r dieta otehotnie/zlomi si nohu/chyti zltacku/strati sa… ked ho mal na zodpovednosti niekto iny? Nejako som nepochopil ten smer uvazovania. Stale je to predsa tvoje dieta.
Vzdy ma ucili ze ked mam v aute prednost tak aj tak sa musim pozerat a sledovat co sa deje okolo, pretoze napis na nahrobku „mal som prednost“ je dost trapny. Doporucoval by som zapamatat si to ako dobry priklad.
@evi3 píše: Více
Hele, zcela uprime, to, že za moje dítě je zodpovedne nejake osmnactilete jelito na primestskem táboře je mi fakticky úplně u zadele v momentě, kdy se mu realne neco stane.
Jde spis to to, jak muzu reálne ovlivnit riziko ( jakekoli), bez ohledu na to, zda za něj budu mit v tu chvili primo odpovědnost.
Kdyz si odmyslime sex, tak budu zcela jiste vic v klidu u 14tileteho dítě, které bude pod dohledem 2 cizich rodičů, než u petiletaka, ktereho bude hlida 18tilety " provereny" tele na tabore.
Pokud resime sex, tak samozrejme, když si predstavim sve dítě, tak z toho radost nemam. Otazka je, zda jsem to jeste schopna nejak ovlivnit. A zda jsem to schopna ovlivnit tim, ze tomu 14tiletemu dítěti neco zakazu.
Takze bych to asi nepausalizovala. Podle mě zalezi na vztahu s dítětem, povaze, na tom, zda znam kluka, rodiče, na jak dlouho by to bylo, jak by spali,…
Příspěvek upraven 19.06.24 v 15:29
@Lama Lama Diky, toto som sa snazil tym prikladom s autom vysvetlit, ale ty si to urobila 100× lepsie.
@IcePlanet7 píše: Více
Zrovna jsem chtela reagovat na tvuj prispevek, že naprosto souhlasím
Tady vubec nejde o nejakou formalni zodpovědnost pred zakonem.
@Lama Lama @IcePlanet7 já mám zkušenost, kdy jsem vzala s dcerou na hory na chatu s mými kamarády i její kamarádku.
Dceři bylo ještě 14, kámošce už bylo 15.
A jako nikdy víc.
Nedržela se skupiny, jako nejrychlejší běžela popředu, nevšímala si značení a neznala to tam. Když jsem ji říkala ať nejde na okraj rokle, jak bych hrách na zeď házela, no oddechla jsem si když jsem ji vyložila u nich před domem.
A to jsem ji znala, předtím už spala u nás, dcera u nich, a myslela jsem si jaká to bude pohoda
.
Ale těch 14-15 letech jsou všichni nejchytřejší a největší frajeři, to 5-ti leté dítě poslechne.
Za mě ve 14 spíš ne. Trochu jiné by bylo, kdyby se znali třeba 10 měsíců a i rodiče mezi sebou. Co dcera vypráví o tom možném pobytu je jistě vhodné brát s jistou rezervou, skepsí…
I když tam „možná“ budou ti rodiče, když bych je neznal líp, než z rodičovských schůzek…tak vůbec nebudu tušit, jaký mají oni přístup k výchově.