Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky, chci se zeptat, jak poznám, nebo spočítám jak je velké 15% těla? ![]()
vím zní to asi divně, chci to kvůli trvalým následkům ![]()
Ono se to nepočítá přesně na objem, jde o jakési vyjádření postižení životně důležitých funkcí.. Pro příklad, když jsi pravačka a usekneš si levou ruku, tak to bude procentuálně menší zranění, než kdyby sis usekla pravou.
Jdu pohrabat, jestli ještě někde takhle nahonem vylovím oceňovací tabulky, abych ti napsala, co vše odpovídá cca 15%
Rozděl si tělo na 100 stejně velkých kousků a 15 těch kousků (pozor, musí být stejně velké!) je výsledek ![]()
Mělo to být pro zlehčení situace, já bych si pod tím představila např. celou končetinu…
Doufám, že následky nejsou nijak závažné ![]()
Vygůglila jsem
Podle pravidla devíti. To znamená, každá horní končetina 9%, hlava+krk 9%, každá dolní končetina má 18%, přední strana trupu 18 %, zadní strana trupu 18% a genitál 1%.
Nebo dlaň člověka je cca 1% plochy jeho těla…
Matně si vybavuju, že dlaň je jedno %, učili jsme se to k určení závažnosti popálenin.
@Stokova ahoj,
možná myslíš pravidlo devíti. Užívá se u popálenin. Každá noha zaujímá 18%, ruka a hlava 9%, tělo a záda 18% z celkové plochy povrchu těla. Snad ti to pomůže ![]()
Takže jsem nenašla, ale orientačně, většina úrazů, které proděláš, jsou pod hranicí 3%, většina těch závažných, které proděláš a nějak s nimi skončíc v nemocnici, je pod hranicí 5%. Na deseti se bavíme o poúrazových komplikacích a na čtyřicítce se bavíme cca o invaliďáku. Co si hrubě pamatuji..
Ta desítka má smysl - pokud se chceš krýt proti výpadku příjmů v zaměstnání a tak.. Jinak pravidlo je, že primárně je pojištěn živitel rodiny, dále méně přispívající „spoluživitel“ - a to právě proto, kdyby se stal mega průser.. (stačí půl roku doma s komplikacemi - a rodina může být finančně nahraná).
No jedná se mi o jízvu syn má velkou jízvu na stehně, a řekli nám že máme zažádat o trvalé následky, no a na stránkách pojištovny jsem zjistila jen toto :
OSTATNÍ TRVALÉ NÁSLEDKY
Rozsáhlé plošné jizvy (bez přihlédnutí k poruše funkce kloubu)
957 od 0,5 % do 15 % tělesného povrchu do 10 %
958 nad 15 % tělesného povrchu do 40 %
Jedno procento tělesného povrchu u dospělé osoby o výšce 180 cm představuje 180 cm².
U dětí do 15 let včetně se hodnocení jizev zvyšuje o polovinu.
Při hodnocení keloidních jizev podle rozsahu se pojistné plnění zvyšuje na dvojnásobek.
No a jsem z toho kapánek jelen ![]()
@eviku-miluna píše:
@Stokova ahoj,
možná myslíš pravidlo devíti. Užívá se u popálenin. Každá noha zaujímá 18%, ruka a hlava 9%, tělo a záda 18% z celkové plochy povrchu těla. Snad ti to pomůže
V pojistné matematice toto nepomůže, protože se bere závažnost zranění s ohledem na možnost fungovat v životě - takže např. popálené celé tělo, ale pouze povrchově kůže, bude (teď si vymýšlím) méně než vydloubnuté oko..
@Stokova píše:
No jedná se mi o jízvu syn má velkou jízvu na stehně, a řekli nám že máme zažádat o trvalé následky, no a na stránkách pojištovny jsem zjistila jen toto :
OSTATNÍ TRVALÉ NÁSLEDKY
Rozsáhlé plošné jizvy (bez přihlédnutí k poruše funkce kloubu)
957 od 0,5 % do 15 % tělesného povrchu do 10 %
958 nad 15 % tělesného povrchu do 40 %
Jedno procento tělesného povrchu u dospělé osoby o výšce 180 cm představuje 180 cm².
U dětí do 15 let včetně se hodnocení jizev zvyšuje o polovinu.
Při hodnocení keloidních jizev podle rozsahu se pojistné plnění zvyšuje na dvojnásobek.No a jsem z toho kapánek jelen
To je do 15% povrchu těla, takže jsi v tom prvním řádku, ale opravdu to nahlaš na pojišťovně a uvidíš, kolik vám vyplatí.
Tak se necháme překvapit, kolik pojištovna ohodnotí ![]()
Jen pro představu, tady je fotka, jízvu má cca 10×10 cm ![]()
Taky záleží na věku, já jsem někde četla, že u novorozenců a malých kojenců je dlaň až 5 procent, u dospělého člověka je to jedno procento..
@Damael Co se týče té laterality, o tom jsem slyšela, že se to vyplňuje jen proto, aby se vyvrátilo podezření, že si postižený mohl způsobit zranění sám - pro pojišťovnu. Jinak to význam nemá, každá končetina má procentuálně stejnou hodnotu. Je to docela logické, je dost lidí s lateralitou nevyhraněnou, dělají různé činnosti různou rukou. Já taky pár takových znám - např. osoba jí a píše levou, ale stříhá nůžkami a krájí nožem zásadně pravou. Už taky měla úraz, kdy pojišťovna vyplatila plnění, lateralitu prý uvedla, ale nikdo to neověřoval a nepátral po tom.