Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc vám gratuluji k miminkům
! Dvojčátka nemám, tak s krmením neporadím. Mám dvě děti 15 měs od sebe. Na začátku nějak moc žárlení nebylo, spíš od doby, co se malá začala více pohybovat a brát hračky, tak starší jí všechno rve z ruky a řve moje moje. Teď je malé 20 měs a začínají si spolu hrát, ale i tak je tu furt řev. Ale možná je i rozdíl, když je starší holčička a jak je divoká nebo klidná, syn je dost temperamentní a hlučný.
A ještě jsem chtěla dodat, jaké krásné váhy miminka měla a že jste šikovní, že jste to i s malým batoletem a dvojčátky v bříšku dotáhli do 39tt
!
@Leona5 gratuluji k dvojčátkům, super porodní váhy!
Popíši jak jsem krmila dvočátka já, když jsem byla sama, přikládám i fotky.
Neboj se nic zachvilku to máš v paži a půjde to samo
Starší děti nijak nežárlili. Dcera je od přírody pečovatelka, ta by je nejraději samou láskou snědla. Syn se jich nejdříve bál, nyní se s nimi pere o hračky, ale neubližuje jim - zatím ![]()
Ahoj holky,
po delší době se zase ozývám. Moc vám všem děkuju za rady a tipy.
Kočárek jsme nakonec vyřešili tak, že máme Peg Perego duette a Buggypod k tomu. Je to fajn, starší dcerka chce běhat, tak je to jen na takový popojížďky. Na delší cestu to ale moc není. Ještě dodám, že bydlíme na vesnici, tak nemusím řešit žádné chodníky a tak. Je to celkem souprava a nevím, jak by to šlo ve městě.
Našim dvojčatům už byly čtyři měsíce, konečně začaly spát celou noc. Kdyby se nebudila starší několikrát za noc, byla by to pohoda. Jinak krmíme už taky najednou v sedátkách a dá se to. Dvojky už mají 7,5 a 6,5 kg.
Dvojky přes den docela pláčou a starší je z toho pěkně nervózní. Ona je taková citlivka. Doufám, že si zvykne, občas je to fakt děs. Jenže běhat jen kolem nich, člověk by neměl čas ani na starší ani na věci kolem domácnosti. Doufám, že si to všechno nějak sedne. Máte někdo zkušenost? Zlepší se to???
Díky ![]()
@Leona5 Ahoj, tak jsem pročetla diskusi a jsi ÚŽASNÁ!!! Já mám jen jednoho výtržníka, takže proti tobě zelenáč
. Myslím, že se to zlepší určitě a budeš nejšťastnější a nejspokojenější člověk pod sluncem
![]()
@Leona5 Ahojky, já mám teda jen dvojčátka - 9 měsíců, ale chtěla bych tě uklidnit, že se za chvíli budou více vnímat a třebas si i spolu trošku vyhrají. Naše děti to tak mají cca od toho 5. měsíce. Já mám dvojvajky - kluk-holka, tak jsou docela rozdílné povahy. Každého baví trochu něco jiného a každý je na tom vývojově jinak. Teď už je sice musím hlídat, aby si něco navzájem nevyvedli, ale jinak si dokážou pěkně hrát. Nevýhodou dvojčat je to, že někdy když brečí jedno, druhé se ze solidárnosti přidá taky, nebo prostě soutěží o pozoronost. Ten dvojitý řev je nářez, že? Drž se - já si říkám, že bude líp a taky že některé nešvary snad v dohledné době odezní.
Ahoj holky,
tak jsem po dloouhé době znovu zavítala na emimino. Dvojčátkům bude rok a starší dcerce dva a čtvrt. A já? Stále žiju
Myslela jsem si, že nejhorší bude ten první půlrok a pak už se to začne jen a jen lepšit. Noooo… Dvojčátka si teď ke všemu stoupají a starší se dožaduje pozornosti, žárlí a zlobí. Nějak je nechce přijmout. Snažím se, jak můžu, ale ona si k nim od mala nějak nemůže najít cestu. Když slyším o tom, jak jiné děti své malinké sourozence pusinkují, tak je mi líto, že ta naše treperenda se jich straní. Je to normální? Máte to tak někdo taky tak? Doufám, že čím budou větší, bude to lepší a jednou se dočkám toho, že budou jedna správná velká parta ![]()
Jinak mám pocit, že od narození dvojčátek žijeme v nouzovém režimu. Doslova. Málo spánku (starší se budí i pětkrát za noc a pláče, ač vlastně nikdo neví proč), moc práce, oči všude. Před dětmi jsem si myslela, kdoví co nemám za hektický život. S dcerkou jsem nechápala, jak někdo může říkat „Jedno dítě, žádné dítě“. S touhle trojkou už si něříkám a nemyslím nic. Jen funguju ![]()
@Leona5 Plače a nelze ji utešit? To by mohly být noční děsy. JInak na ni samozřejmě může působit celá situace, žárlení atd.
No přeji pevné nervy, mě by asi odvezli.
@Leona5 Ahoj, věříš, že jsem si na vás už mockrát vzpomněla, jak se asi máte? ![]()
Moc neporadím, žárlení jako takové jsme s dětmi nezažili. 14m dcerka po porodu dvojčat začala žárlit na všechny starší sourozence, jediná dvojčata u mě snesla, ostatní děti odháněla
Tak držím pěsti, ať se to brzo zlepší, fakt nevím, co bych poradila ![]()
U nás je to se spaním na houby díky dvojčatům. Zatím jsme těch prospaných nocí moc neměli a když to konečně vypadá slibně, přijde nemoc a je to v kelu
Ale nezoufám si, dospím se v důchodu ![]()
Posílám hodně sil. Držte se, je to náročné ![]()
@Leona5 vydrž!!! Bojuješ dobře a statečně, jen ještě vydrž. Fakt se to začne zlepšovat. Mým starším dvojčatům byly necelé 3 roky, když se mi narodila druhá dvojčata. Větší věkový rozdíl než jste měli by, ale zase 2× dvojčata. Ten první rok byl mazec. Podle mě se to u vás ale začne v tomto roce zlepšovat. U obou párů dvojčat mi to začalo připadat lepší cca. od roka a půl, od druhých narozenin už určitě. Jak se s nimi domluvíš. A že se ti starší dcera budí, to mi taky děti dělaly, časem to přejde, naučí se spát líp. Jen se to musí přežít, no…
Taky doufám, že se to brzo zlepší. Ona je dcerka hodně vnímavé dítě a když se přes den stane něco pro ni „velkého“, noc potom stojí za to. Možná to opravdu budou ty noční děsy. Dvojčata jsou, co se týče spaní, celkem v pohodě. Chlapeček úplně, ten prostě spí celou noc a nezbudí ho ani ječící ségra. A holčička se budí tak jednou dvakrát na mléko.
Mimochodem, jak máte vyřešený spaní dětí? Starší spí sama v pokoji a dvojčata jsou v pokoji spolu.
@fragola Já upřímně nechápu, jak to zvládáš ty. Jak máš děti po sobě? Máš někoho k ruce nebo jsi na ně sama? Klobouk dolů, fakt.
@Leona5 Ahojky, mám tři malé děti, jsou od sebe vždy o dva roky a zažila jsem také žárlení, první syn hodně žárlil na sestřičku. Bohužel ho to drží dodnes, je to prostě v jeho povaze, i když si spolu hrají a vztah se zlepšuje, tak tu podstatu má nějak v sobě. Do toho vztahu přišel poslední bráška, toho syn nemusel nikdy, kolikrát nám říkal, že on ho už nechtěl a proč ho máme
. Teď, když jsou ve věku 6,5 a 4,5 a 2,5 let, tak konečně začínají fungovat všichni spolu. Občas jim to ještě nejmladší narušuje, ale povahou se nedá zastrašit a rozhodně nezůstane stranou, tudíž mám doma furt hlučno. Seč se snažím, aby k žárlení neměli důvod a snažím se vše dělat spravedlivě pro všechny, tak si myslím, že nejlepší, co jsem pro ně mohla udělat, jim bylo pořídit sourozence. Všechny tři děti jsou dost výrazné osobnosti. Neboj se, utřepe se to, ale hned tak brzy to nebude. Nejmladší si poprvé stoupnul ke gauči, když měl 6měsíců a tři týdny, jsem šla do mdlob, tak jsem si říkala, jak budu mít ještě klid a zcela mě přesvědčil o opaku. Pamatuji si to, jak jsem měla fičák doma, všechno obložené a ani vteřinu jsem nemohla pustit děti z dohledu. No, mít do doma dvakrát, tak jsem opravdu už někde na léčení. Protože vyčerpání z nedostatku spánku jsem ještě nedohnala doteď, jelikož jsem kojila všechny tři děti v kuse 5 let i v noci po dvou hodinách. Takže s tebou upřímně soucítím a jen ti přeji, abys měla funkčního manžela a dostatečně ho zapojila do fungování celé rodiny
![]()
@Leona5 Kluci spí spolu, dcerka sama ![]()
Děti jsou po sobě následovně únor 2004, září 2005, prosinec 06, květen 08, leden 10, leden 11, květen 13, dvojky červenec 14 a poslední mrně bude leden 16 ![]()
Na děti jsem přes den sama (do 17-18hod), večer přichází pomoc ve formě manžela. Jinak nic
Netvrdím, že toho občas nemám plný zuby, to hlavně, když jsou děti nemocné a rozmáhá se nám tu ponorka. To pak není nic moc, ale jinak se nedám a jsem celkem odolný jedinec ![]()
Ahoj Leonko.
Ja mám 6.měsíční jednovajky. Mám naprostou pohodicku. Holky jsou zlatý!!! Vyhrajou si na dece, pohoupaji se v houpatku.No akorát mi ještě nespinkaji celou noc. Teď tedy jen jednou.Tak uvidím jestli jim to zůstane. Jdou spinkat po 7 a ve 4 se vzbudí na mlicko. No a vstávají kolem 8,ale z postele vylezeme kolem 9.Doufám že jim to vydrží a budou hodný pořád. Ptz jinak bych se taky asi zbláznila…Tak držím palecky. A ať se vám daří. ☺
@Leona5 takže ke starší vstáváš a chodíš k ní do pokoje ji uklidnit? To je strašně náročný.
Jedna z mých starších holek měla noční děsy od půl roku do cca dvou let. Buzení 10-15 za noc s řevem. Nastěhovala jsem si ji do postele, abych k ní nemusela chodit. Když začala plakat, chytla jsem ji za ruku a zpívala jí. Aspoň jsem nemusela vstávat. Pak začala spávat ve své posteli v pokojíčku s druhou a teď spí krásně celou noc. Je to naše nejspavější dítě.
Druhý dvojky jsem si nechala v posteli rovnou. Vyhovuje mi, že nemusím v noci nikam chodit. Je přítomnost mámy taky uklidňuje a spí dobře.