18měsíční batole přestalo jíst
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
18m a batole přestalo jíst
Zdravím maminky,
vím, že těhle témat je tu x všech možných, ale asi každá se potřebujeme vypovídat.
Předem píši, že u nás jídlo nikdy nebylo v normálu a jíme se zabavováním, ale jedlo se..
Poslední měsíc malá začala zlobit s jejími nejoblíbenějšími obědy, u kterých jsem nemusela tolik zabavovat, no a poslední dva týdny jídlo celkově nic.
Ráno si dá, tak čtyři kostičky chleba, plátek sýra a to je vše, jo, když dám šunku, snědla by celé balení, ale chleba, ani náhodou, ve všem se jen rýpe a máslo si cpe do hlavy.
Takže jí momentálně klidně za den stačí ty čtyři kostičky chleba, tři lžičky oběda, pár lžiček JOgurtu, přesnídávky a co celkem sní je večerní kaše, jak, ale dostane jiné jídlo, tak zase pár lžiček, přes den si klidně papá rohlíčky, nějakou tu sušenku a má ráda okurku, ale normální jídlo to ne..
Už bych jí s tím přetrhla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Asi nebudu jediná
je to normální -
,
samozřejmě pokud je jinak ok.
Ty by sis nedala raději jen šunku
, okurčičky pak i kečup.
Nejmladší furt chodí na bobo (bonbonky, sladkosti atd.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás taktéž probíhá rohlíkové a šunkové období
určitě to přejde, aspon, že jí ty rohlíky -sice to není žádná super výživa, ale myslím, že to zvládne. Nebála bych se, zkus se s tím smířit a nabízet třeba víc tý zeleniny k tomu rohlíku, aby aspon něco ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@IvaLe no jo, ale čim jí mám živit? aby byla denně na sušenkách, rohlíku, šunce a okurce?
Začla být hrozně vybíravá, ať uvařím co uvařím je to jedno, zkoušela jsem i buchtu k snídani, obměnit jídla, tvaroh místo jogurtu apod, ale ani náhodou. Navíc nejí čerstvé ovoce, ani do ruky, ani když jsem připravila doma ![]()
Jak jsem psala, jedlo se u nás jedině se zabavením, ale všechny jídla vždy snědla a mezi tím si dávala rohlík, sušenky apod…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@acimedaca no malá se celý den cpe rohlíkem, okurkama, šunkou, sušenkou.
No trvá to přes měsíc, první týdny jsem to neřešila, ale příjde mi to horší, než lepší
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja bych vynechala prave ty veci kolem… jakmile maly dam susenku, rohlik nebo neco mezi jidly tak ta podstatna jidla jsou problem, kdyz jsem pecliva a dodrzuji tech 5 denne je vse OK vcetne obeda. Nekdy je to samozrejme tezsi, ale fakt mi to funguje… a samozrejme rohlik a sunka a tak to je nejlepsi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aktuálně to můžou být třeba zuby, že jí míň, takové období mívají všichni, že jí málo (dospělci, zvířata atp.)
Obecně - z Tvého psaní (fakt se Tě nechci dotknout, třeba to má důvody a vůbec to každá máme trochu jinak) - mám pocit, že to jídlo asi moc řešít už od dřív.
Takže bych se nevnucovala, nesažila trefovat do chutí (pokud dítě není opravdu nemocné víc dní v kuse), nabídneš, co uznáš za vhodné, co třeba jíš Ty 2-3 nebo 4 potraviny a konec. Chce chce, nechce nechce. Když si s ní šunku, nevadí, dál zbývá chleba s máslem. Mám masový dítě, a bys viděla, jak nahltá suchý brambory, když je hlad.
Obecně děti obvykle jedí nejlíp to, co rodiče (nebo další lidi okolo), nejraději od nich z talíře (bych se nebránila, to je přirozené a pomine to).
U nás se dítě tak nějak spíš „smí najíst“ a dle toho to vypadá - neustále si žádá, co vidí, nebo co umí říct/znakovat a všeho se dožaduje.
Obvykle jí hodně, ale někdy třeba k obědu nesní prakticky nic, ač hlad by mít fakt mělo… Neřeším. Nechám na později.
Maso+příloha - obvykle zfutruje prvně maso, příloha co se připlete.
Někdy ale zfutruje přílohu a ještě chce přidat a maso nechá.
Neřeším. V déledobém horizontu jí +- všechno a v přiměřené míře. To, co by futrovalo na kila, ale za tak přínosné to nepokládám, nedostane ani když chce. Obecně, když chce něco přidat, tak dostane, pokud ještě máme.
Mám pocit, že to nějak věcí/cítí, že jim to někdo bude cpát, anebo že prostě nezbyde. To funguje skvěle (zas všechno mu nesníme
, jen nenutíme).
Ještě mě napadá - co vyprazdňování?
Třeba naše dítě nejí, jde od stolu, za chvíli (i delší) bobek.
Když si představím to časté lanaření „za maminku, za tatínka…“, zatímco dítě má plná střeva a chystá se na bobek, přijde mi to jako týrání…
A pak ještě jedna věc k úvaze: jak jíte vy? U nás je to společenská událost, kterou máme rádi, k jídlu máme pozitivní vztah, rádi si u stolu povídáme a tak, prostě celá akce = potěšení. Dost maminek, co si stěžují na stravování svých dětí jí někde mezitím u konferáku v obýváku, nejlíp když dítě spí, tatínek podobně, v kuchyni (či jinde) není žádný jídelák, k jídlu se rodina neschází…
V těchto případech si myslím, že pokud dítě není od přírody hodně žravé, tak jí taky tak nějak mezi tím vším anebo „nemá čas“…
Základní poučka: zdravé dítě se nenechá umřít hlady ![]()
(A nejsem zastáncem, že dítě musí sníst vše - něco mu třeba nedělá dobře, bolí ho pak bříško, je mu z toho těžko, ale neumí to sdělit. Takže určitě nenechávám jen jednu potravinu a "tu musíš sníst, jinak nic dalšího nedostaneš.)
Některé děti jedí dobře, pokud mají jen snídani, oběd, večeři.
Nechápu, proč dáváš sušenky (navíc v tomto věku), když řešíš, že dítě nejí dobře? Sušenky bych dávala „navíc“, ne jako „základní menu“.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, snad Ti pomůže najít něco inspirativního…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dodržovat 5× děnně jídlo a mezi tím nic. Tedy kromě pití (ne džusy nebo něco hodně slazeného). Rozestupy mezi jídly alespoň 3 hodiny. Pokud rohlík a šunku, tak k snídani, svačině, večeři. Ale mezi nic. Chvíli bude loudit a vztekat se a pak si zvykne.
Možná to zní příliš přísně a razantně. Ale režim v jídle dělá divy ![]()
A pokud zrovna nebude chtít. Tak nenabízet nic jiného. A´t si počká do dalšího jídla. Hlady neumře:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jasně, začíná si vybírat, navíc, když se „nacpe“ vším okolo, tak masíčko s mrkvičkou už nechce
Známe svý lidi ![]()
Asi bych řekla, že nezbývá, než se pokusit znovu zabavit. Já si třeba všimla (taky se pokusil odmítat), že náš už chce vlastní lžičku, reje s ní, snaží se nabrat a do pusy SÁM, bordelu kolem toho strašně, rukávy
odpadlé jídlo rozmatlává po stolečku
, ALE JÍ
Jo, taky jsem si všimla, že hlad je nejlepší kuchař, takže jsme posunuli dobu oběda o hodinku a jí líp ![]()
Potom taky - nepedagogicky - když už hodně odmítá, tak ho (výjimečně) sundám ze sesle a on si SÁM přijde pro pár lžiček nášupu, prostě nemá čas SEDĚT U JÍDLA
Kamarádka (bez dětí) to naposledy sledovala celkem nevraživě a kasala se, že JEJÍ POTENCIÁLNÍ dítě bude jíst u stolečku… no přeju jí to ![]()
- Citovat
- Upravit
@Irisska píše:
@acimedaca no malá se celý den cpe rohlíkem, okurkama, šunkou, sušenkou.
No trvá to přes měsíc, první týdny jsem to neřešila, ale příjde mi to horší, než lepší
no u nás to trvalo tak od září do listopadu
akorát, že teda nejedla sušenky ani nic sladkýho (to jí zatím nedávám), někdy snědla oběd, někdy prostě ne, většinou večer kaši, úplně odmítala jogurty a lipánka (do té doby oblíbené), nechtěla ani chleba jen rohlík
Tedka je to lepší, ale rohlík ted nechce skoro vůbec, chce jen chleba a už obědvá normálně. Zkusila bych případně vyřadit ty sušenky a mlsky - třeba to zabere, jak píšou holky. Jinak bych se fakt netrápila a nechala jí na těch rohlíkách
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně jak píše @Petra8a souhlas. A celkem se vyplatilo, jasně že taky vymýšlí, ale ví, že maminka tolik nepovolí. Pokud nejí v daný čas, to co maj, nic jiného nedostanou. Když byli kluci menší, tak na mne každý koukal divně, že jim nic nedopřeju, ale já věděla, že jakmile dostanou neco mimo hl. jídla, tak pak nejí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@acimedaca ty sušenky jsou myšleny spíš, tak, že si dá jeden kousek, nebo půlku většího, víc ani sladkého nesní a ten rohlík vždy jí po přesnídávce, dojídá se tím.
Co celý den zobe je okurka, tu má opravdu ráda, jinak mezi jídli nic nedostává, asi jsem to blbě napsala..
Dnes k obědu snědla po delší době celou misku jejího oblíbeného květáku s vejcem a bramborem, tak jsem byla ráda.
U nás bohužel to nezávisí na tom, jestli něco sní mezi jídli, nebo ne, spíš naopak, když jí méně, tak pak už si vůbec nedá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlásím se do klubu, jsem ze syna (16m) nešťastná. Do roka byl obrovský jedlík, snědl všechno a v neuvěřitelném množství. Po roce začal jíst míň a poslední čtyři měsíce nejí skoro vůbec a je to čím dál horší. On není vybíravý, sní všechno, jen strašně málo. K snídani tak čtyři kostičky housky se sýrem nebo šunkou, dopoledne svačinu většinou nechce nebo jen kousek jablíčka. Pak jde na hoďku spát, oběd sní pár lžic, pak trochu ovoce na svačinu (třeba půlku mandarinky) a v kočáru tak půlku rohlíku. Večeřet vůbec nechce. Jogurty naprosto odmítá (např. Hollandia), občas dá pár lžic lipánka. Sladkosti mu skoro vůbec nedávám, nabídla jsem mu domácí bábovku, ale zase si dvakrát kousl a tvářil se, že má dost. Sušenky nebo kaše nemá vůbec. Občas si cucne MM, ale spíš se s prsem mazlí, než aby pil. Tekutin taky moc nedá, tak 300 ml - neslazené čajíky nebo vodu.
Zkoušela jsem všechno možné, jím s ním, zabavovala jsem pohádkami, nechala jsem ho s jídlem chodit, při jídle má lžičku, případně ho krmí někdo jiný než já, prostě vždy stejný výsledek - čtyři lžíce a dost. Pusu zavře a odstrkuje mi ruku s jídlem.
Pochopila bych, kdyby byl klidné dítě, které má malý výdej energie, ale on je hyperaktivní a navíc nespavec. Nechápu, z čeho žije. Jinak jsme byli pro jistotu u zubaře, pusinku má v pořádku. Zuby mu rostly průběžně, ale tím to není.
Nevíte některá, kolik by dítě v tomto věku mělo ideálně přibrat za měsíc? Každopádně díky, potřebovala jsem se vypovídat. Pomůže, že v tom nejsem sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Manticora
Ahoj, tak to je jak kopie od nás, akorát jsme o trošinku starší (19m) a začalo to až teď. Malý dokonce nechtěl ani ranní a večerní mlíko (máme povinnně, protože má HA a jiný mléčný výrobky nemůže).
U mlíka to spravila nová lahvička.
Ale s masem si nevím rady.
Vždycky se na něj vrhal jako první a teď ho normálně vybírá z talíře (jí sám) nebo plive (když někdy krmím). Takže frčíme na polívkách (vývar jo, ale běda jak tam plave kus masa) a zelenině (brokolice, kterou baštil první rok horem spodem je tabu, kukuřice a červený řepy by snědl i kamion) s přílohou.
Jo a jak už tady někdo psal, tak nejlíp baští, když máme všichni stejné jídlo na víkendový oběd dohromady celá rodina i s tatínkem. Chudák chlap tak dostává rizoto, nebo těstoviny co sobotu.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit