Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Strach ze tmy? Nebo prostě jen ze samoty? Aby jsi ty nebo partner spal s ním jste nezkoušeli?
@Popokatepetla strach ze tmy mít nemůže. To by vlastně ani neusl když má v pokojíčku tmu. Samota taky ne, protože tohle dřív nedělal. ![]()
@Mia97 to že to dřív nedělal, neznamená, že se mu v hlavičce „neurodil“ nějaký důvod, proč teď ten strach má. Třeba to může být z důvodu očekávání nového sourozence?
@Popokatepetla to těžko říct. :/ mazlí se s bříškem a když byl u své matky, tak měla taky další mimino :/ ale to nevím jak reagoval
@Mia97 úplně normální, syn 31 měsíců. Spal od 18m sám, zhruba ve 2letech (cca 2m před porodem) nechtěl usínat sám, takže jsme tam s ním byli a teď zhruba od soboty se vždy vzbudí, vzbudí manžela a ten s ním musí jít spát do obýváku, protože v pokojíčku ani v ložnici být nechce. Neřeším, prostě to tak má, šla bych si k němu lehnout nebo si ho vzala k sobě. Vždyť je to ještě malej tvoreček s potřebuje jistotu..
No, jestli byl u své matky a teď je u nevlastní tak už má na 2 roky asi letos za sebou. Nemůže to mít původ v té změně?
Mam tri deti, vsechny mely obdobi, ze se budily s revem, ta nejstarsi navic dlouho (treba do 5r) vstavala zadkem napred. Nervova soustava dozrava, dite zacina uvazovat sloziteji… Ta nejmladsi si myslim, ze mozna ji budilo ze spani curani a brecela… Ted je bez plen a kdyz se ji chce v noci curat, tak rev, ale uz rekne, ze chce curat
. ![]()
Bohužel neporadím ale zahackuju se tady
dcera dva roky se mi tak taky budí, úplně ve tmě není svitime vedle v místnosti
zkoušeli jsme teda i být jinde aby se nesvitilo jestli jí třeba neruší světlo ale tím to taky není. Sice nebehame každou chvilku většinou naštěstí jen jednou ale prostě mezi 22-0:00 se minimálně jednou vzbudí s hysterickym pláčem ![]()
@Mia97 a jaká je jeho minulost, kde je jeho vlastní máma? Nemůže mít v duši trauma z odloučení? Moje batole by se uřvalo, spát mimo domov a bez mámy ![]()
@Ravedd S prvnim jsem vsechno strasne resila a chtela odstranit, abych mela idealni nervouci spokojene spici dite. Porad jsem mela pocit, ze to snad musi delat jen moje dite. S dalsimi dvema jsem uz najela na pristup - neresim, ono to prejde (samozrejme nelze aplikovat uplne na vse
) - dost se mi ulevilo. Dite proste jednoho krasneho dne celou noc spat zacne, i kdyz sestrenka u jedne z dcer na to cekala asi az do 4.5r.
No ty kráso, sotva už bylo nebozatku rok, rodiče začali piglovat jinde a pořizujou nevlastní sourozence jak na běžícím páse. Vlastní matka ho dala z domu, 20 leta macecha nechává vyřvat. Hodně smutný start do života. Myslím, že bude hůř, dítěte je mi líto, vám, co vaše jest.
@Hobitka no já právě zase první měla zlatou tohle od ní neznám
ta spala od půl roku celou noc a tohle nikdy nepřišlo
v osm večer zalehla a spala do rána
![]()
@Ravedd píše:
Bohužel neporadím ale zahackuju se tadydcera dva roky se mi tak taky budí, úplně ve tmě není svitime vedle v místnosti
zkoušeli jsme teda i být jinde aby se nesvitilo jestli jí třeba neruší světlo ale tím to taky není. Sice nebehame každou chvilku většinou naštěstí jen jednou ale prostě mezi 22-0:00 se minimálně jednou vzbudí s hysterickym pláčem
Mně tohle dělal kojenec, když se vzbudí, ale nechtěl a je to ve špatné fázi spánku, bývá to kolem 11, už jsme vychytali, že dávat mlíčko v půl jedenácté a všechno zaspi. Dvakrát mě vzbudil takhle sirénou ráno… Dudlík, pochovat a za chvíli je po.
@Bubla Bůčková no já si myslela že to je prostě budíček na mlíko ale mlíko nemá už půl roku od toho se sama odstavila a pití většinou nechce, chvíli si k ní vlezu a ona zase usne. Holt to asi budeme muset nějak přežít a snad to přejde samo ![]()
Kdyz bylo moji male pul roku az 9m, smala se ze spani. Bylo to takove mile. Pak zacala pobrekavat ze spani, ale nebudila se vyslovene. Naopak, kdyz se probudila, tak mela vzdy vybornou naladu a z pokojicku se ozyvalo spokojene pobrukovani a brebenteni.
Ted na 2 a pul letech se budi casto s placem. Rekla bych, ze to bude nejaka vyvojova faze. Proste je uz starsi, zacina si uvedomovat, ze zivot dokaze obcas byt i neprijemny (rozbite koleno; agresivni dite do ni na hristi strcilo; tatinek a maminka se zlobi, ze je neposlusna; nedostala lizatko/zmrzlinku pred obedem, etc etc etc) a myslim, ze to ve spanku zpracovava.
A u nas teda je to o dost horsi, kdyz rostou zuby. Uy ma skoro vsechny, cekame na prorezani poslednich 2 stolicek v horni celisti. Ty spodni byly teda zahul. Jak jinak se zuby nijak nebojovala, tak tyhle posledni 2 staly za to. Budila se nam klidne i 5× za noc, hystericky a neutisitelny plac. Uz jsme zacinali byt s manzelem vycerpani. A jak to prislo, tak to zase odeznelo a mame o 2 zuby vic v pusince.
Navrhuju vydrzet a davat malemu lasku, aby se citil bezpecne.