2 roky a deset měsíců - pomočování

veronikamayerova
10.2.12 21:13

2 roky a deset měsíců-pomočování

Milé maminky,
já už jsem zoufalá.Mám synka .Teď mu bude 2 roky a deset měsíců.Za dva měsíce nastupuje do školky a stále je nesamostatný co se týče čurání. Jak to chodí u Vás doma?Dojde si syn nebo dcera sam/a? U nás je to tak,že kdybych ho na ten záchod neposadila tak se prostě počurá do kalhotek.A to nemluvím o kadění. :roll: Velkou zásadně jen do slipů-na záchod ani na nočník nikdy. :roll: Přemýšlela jsem o tom,jak to asi bude v té školce probíhat…Připomínají učitelky dětem kolem tří let,že je čas čurat?A pak mě napadá,mám se učitelce přiznat s tím,že jsem neschopná a neumím naučit své dítě aby si v případě potřeby došlo nebo alespoň řeklo dospělému? :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13765
10.2.12 21:17

Veroniko, teď jsem četla v jiné diskuzi, zkus ho nechat a neřešit to… nevztekat se, nenutit, nepřipomínat. Nech ho počůraného, převlíkni, bez řečí… třeba to jen cítí, jak ti na tom záleží a dělá to naschvál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
veronikamayerova
10.2.12 21:19
AnastazieB píše:
Veroniko, teď jsem četla v jiné diskuzi, zkus ho nechat a neřešit to… nevztekat se, nenutit, nepřipomínat. Nech ho počůraného, převlíkni, bez řečí… třeba to jen cítí, jak ti na tom záleží a dělá to naschvál.

To možná jo,ale copak v té školce? můžou mi říct: vaše dítě se počurává,tak ho tu nechceme?"

• Citovat
  • Upravit
1018
10.2.12 21:19

Já mám syna 2,5 roku. Můžu ho vodit na záchod každou chvilku a on to stejně drží a pak se běží vyčůrat do kouta. Nebo někdy ano nevnímá, že čůrá…asi nejsou na to připraveni a nebo taky znechuceni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
veronikamayerova
10.2.12 21:21
Piuse píše:
Já mám syna 2,5 roku. Můžu ho vodit na záchod každou chvilku a on to stejně drží a pak se běží vyčůrat do kouta. Nebo někdy ano nevnímá, že čůrá…asi nejsou na to připraveni a nebo taky znechuceni…

To on se náš vyčůrá pokaždé,ale že chce čurat si z 20 pokuu řekne jednou (a to ještě většinou když si trošku učurne a studího to).

• Citovat
  • Upravit
1018
10.2.12 21:24

Zapoměla jsem napsat, že takový problémy má jenom se mnou. Jakmile je s tátou doma tak chodí čůrat sám jako by to uměl od narození. Asi má nějakej blok ze mě. Takže jsem na něj přestala tlačit a začnu znova za měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
10.2.12 21:24

No já bych učitelce neříkal, že jsem neschopný, ale že syn to takhle prostě má a je potřeba udělat to a to. To přece není ostuda, že to ještě neumí, každé dítě se různé věci naučí v jiném věku. A nechat ho kakat do slipů nevadí, ono se to poddá. Zkus jen zapřemýšlet, proč mu to nevadí. Je fajn naopak využít této jeho vývojové fáze k tomu, aby se naučil po sobě uklízet, nech ho utřít loužičku hadrem, vyklepat hovínko do záchodu, přeprat slipy. V klidu, ne jako trest, ale jako nápravu pohromy. Ještě mu posílíš imunitu.

• Citovat
  • Upravit
teresa20
10.2.12 21:27

A kdy ti začal chodit na nočník?? U nás třeba hrozně dlouho trvalo, než si začal říkat sám. Ze začátku byly nehody,kdy to pustil do kalhot komplet,když jsem ho zapomněla posadit.. po čase hlásil, jenže už měl trošku v kalhotách..teď po půl roce, co je bez plen, je teprve kompletně bez nehod ;) Možná to chce čas..I když je mi tedy jasný, že co se týče školky, tak ho nemáš :? Odmítnout si myslím, že by ho snad neměli.

S kakáním máme stejný problém, to prostě pustí do pleny, co má na spaní, v horším případě do kalhot, bohužel má nějaký psychický blok a raděj kakání zadržuje.. jak to bude s tímhle ve školce, tak to jsem taky zvědavá… ale jde až v září, tak si říkám, že je ještě čas to nějak vypilovat

• Citovat
  • Upravit
1018
10.2.12 21:27

táta má pravdu, taky ho nechávám ho napravit „pohromu“, at už jakoukoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1288
10.2.12 21:38
Táta Pavel píše:
No já bych učitelce neříkal, že jsem neschopný, ale že syn to takhle prostě má a je potřeba udělat to a to. To přece není ostuda, že to ještě neumí, každé dítě se různé věci naučí v jiném věku. A nechat ho kakat do slipů nevadí, ono se to poddá. Zkus jen zapřemýšlet, proč mu to nevadí. Je fajn naopak využít této jeho vývojové fáze k tomu, aby se naučil po sobě uklízet, nech ho utřít loužičku hadrem, vyklepat hovínko do záchodu, přeprat slipy. V klidu, ne jako trest, ale jako nápravu pohromy. Ještě mu posílíš imunitu.

přesně tak netlač na něj.naše malá (2 a 3měsíce) když se počůrá sama se slíkne a odnese věci do pračky,prohlásí „ee“ a já ji dám bez řečí čisté věci,jen připomenu že měla jít na noční a stává se jí to čím dál méně.Venku třeba vůbec.Ale na noc plenku nosí stále a zatím ani náznak,že by tomu bylo jinak. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
10.2.12 22:14

Syn se taky počurává a to je trochu starší. Naštěstí nemusím řešit školku. Na velkou si teda dojde včas, tak nechápu, že to čůrání necítí. Minimálně si učurne než doběhne na záchod a poslední dobou se to zhoršilo, klidne udělá louži :roll:
On po sobě i uklidí, ví že má dát počurané věci do umyvadla, přinese si čisté, ale to mě teda moc netěší, kdyby to radši stihnul :zed: Spíš přemýšlím, jestli nemá nějaký zánět močáku nebo tak něco :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
10.2.12 22:21
Gina108 píše:
Syn se taky počurává a to je trochu starší. Naštěstí nemusím řešit školku. Na velkou si teda dojde včas, tak nechápu, že to čůrání necítí. Minimálně si učurne než doběhne na záchod a poslední dobou se to zhoršilo, klidne udělá louži :roll:

Zkus trénink svěrače, až poběží čůrat, jdi s ním a říkej, teď ještě nečůrej, teď jo, teď přestaň, teď pokračuj, vezmi to jako hru.

• Citovat
  • Upravit
23847
10.2.12 22:32
Táta Pavel píše:
Gina108 píše:
Zkus trénink svěrače, až poběží čůrat, jdi s ním a říkej, teď ještě nečůrej, teď jo, teď přestaň, teď pokračuj, vezmi to jako hru.

Dobrý nápad :palec: . Zaúkoluju tatínka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
465
11.2.12 00:24

Ahojky! My máme syna 2 roky a tři měsíce a máme něco podobného. Přes den je bez plínky a umí si říct, že chce kakat, nebo čůrat, ale jakmile je zabraný do hry, klidně se počůrá do slipů. A řekne to, až už je pozdě. Na noc má plínku běžně, protože v noci se prostě počůrává. Vadí mi to a snažím se to řešit omezením množství tekutin před spaním a za každé včasné nahlášení potřeby ho pochopitelně pochválím. Naopak za počůrání jsem smutná. To je pro něj horší, než když ho pokárám.
Zároveň Ti můžu odpovědět i na další dotaz. Jsem učitelkou v MŠ. U nás i v okolních školkách je standarním požadavkem u přijímání dětí do školky mimo jiné i to, že je dítě v tomto ohledu samostatné, že si umí říct, když se mu chce kakat, nebo čůrat. Ve školce to není jako v jesličkách. Tam pracovaly dětské sestřičky a přebalování a umývání dětí bylo jejich pracovní náplní. Ve školce je to daleko složitěší proto, že je s dětmi v oddělení několik hodin pouze jedna učitelka, která zodpovídá za jejich bezpečnost. U nás konkrétně to bylo tak, že kolegyně měla zkrácený pracovní úvazek. Takže já, s plným úvazkem jsem byla úplně sama s 20 - 24 dětmi ve věku 3-6let od 6,30hod. do 11,00 hodin. Třídu máme v patře, toalety a umývárnu se sprchou v přízemí. (nyní už nám obec vybudovala dva dětské záchodky i v patře. Konečně!)Neumím si představit, jak bych řešila situaci, kdy se jedno dítě pokaká a já ho musím běžet dolů do umývárny převléknout a osprchovat a zbytek dětí nechat samotné ve třídě…Nebo je brát s sebou dolů, aby mi u toho všeho asistovaly…narušit tak zrovna načatou hru, nebo činnost. Občas se stalo, že ve školce zařádila nějaká střevní chřipka a děti mi začaly blinkat a průjmovat. Bylo to neskutečné. Není čas shánět všechny děti. Než bych je seřadila a došla se všemi dolů… Však víte, co by se stalo. Neumím si představit, že bych měla ve třídě dítko, které by se běžně počurávalo nebo i pokakávalo a já bych jej musela každou chvíli chodit do šatny převlékat, nebo umývat. To je prostě nemyslitelné. Totéž je s přebalováním. Ve školkách nejsou přebalovací pulty, protože se počítá s již samostatnými dětmi.
Bohužel si myslím, že během práce s dětmi, kdy je učitelka v nepřetržitém zápřahu si ani při dobré vůli nedokáže vzpomenout a uhlídat čas, kdy má poslat to či ono dítko čůrat. Když vás honí čas a musíte během dne splnit s dětmi spoustu úkolů, nemáte kdy se jít sama vyčůrat (tak raději ani nepijete…) Natož abyste si vzpomněla, že malý Lojzík by se měl jít vyčůrat. Ne snad proto, že by byly učitelky tak pohodlné, nebo neschopné, či zapomnětlivé, ale prostě si v tom frmolu a šrotování myšlenek na to, co bude teď následovat a kolik je hodin a my jsme ještě nezpívali a nedělali dechové cvičení a to mám ještě stihnout desetiminutovku angličtiny a v kroužku si prohlédnout a popovídat o obrázcích, co dnes malují…a za 20minut už mám být s nimi v šatně a chystat se ven… To prostě nejde. :nevim: Občas se stalo, že některá maminka u zápisu z obavy, že jí dítě nevezmeme tuto počurávací skutečnost zatajila a my na to přišly záhy. Dítě jsme už pochopitelně nevyloučily, ale rodiče si jej doma museli nechat do doby, doklud se ten problém neodstraní. Jakmile bylo vše v pořádku, přišlo zase mezi děti.
Držím moc palce, ať :kytka: se vám to od nástupu do školky zlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
14.2.12 11:08

Sice Vám neporadím, ale aspoň se podělím o své nervování.. :roll: Náš synek, 2,5 roku, ode dneška také chodí s opět plínami. Vzdala jsem několikátý pokus o učení na nočník. Poprve jsem začala na 1,5 roce (když nepočítám dřívější vysazování „ze srandy“), poprve jsem to vzdala po týdnu, má trpělivost se prodlužovala po týdnech, nyní jsem to vzdala po měsíci. Byli jsme ve fázi, že když jsem ho po cca půl až hodinových intervalech posadila, většinou byla nadílka, vychytala jsem dopolední kadění u pohádky, jenomže naše dítě kadí i 5× za den (od jakživa), takže jsem to např. 3× chytla do nočníku v domnění, že pro dnešek stačilo, a navečer u hraní stejně byla vysvětlovací scénka. Jo.. ze začátku to bylo v pohodě, hezky jsem mu to vysvětlovala, bonbónky za čůrání, čokoláda za kadění, vychvalování do nebes, čuchání ke smradlavým spoďárkům apod. ale NIC! Nic mu nevadí! Sem tam mi ujely nervy a bylo zle, ale ne zas tak často (jednou za pár dní). Teď jsem si uvědomila, že moje nadávání jaksi zesílilo na intenzitě a zkrátila se frekvence, takže jsem se rozhodla, že malého nebudu dál stresovat, protože to nám úspěch evidentně nepřináší, nasadím plínu a uvidíme :nevim:
Jak jsem někde děsně chytře vyčetla, tak úspěchem není to, že dítě na povel vykoná potřebu, ale to, že si o nočník/WC samo řekne.. a to mi přijde logické, o se cvičenou opičkou? Do školky a i pro život je potřeba přece samostatnost.. takže babo raď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze