Jak naučit na nočník tvrdohlavé dítě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak naučit na nočník tvrdohlavé dítě prosím.....
Zdravím maminky,které také bojují s nočníkem a úspěšně se podařilo či jsou na tom jak my…a poprosím moc o rady..nevím,jak pokračovat?
Začali jsme asi před měsícem s učením na nočník…bohužel asi ne v právě šťastnou dobu,až pozdě,dva roky a čtvrt v období vzdoru…stěhovali jsme se,stavěli barák,začali učit, až vše vyřízeno..
Předtím zkoušeli v roce a půl,přišlo mi,že nechápe ještě a v roce a třičtvrtě a tam jsme možná měli vydržet,protože malý začal chápat docela rychle a po 2dnech občas i řekl „na nočník“,někdy něco udělal..myslela,že po přestěhování,v novém, po 2.roce už bude lepší,bude čas atd. a ouha…první 3 týdny bojktot…nechce,kopal do nočníku,nechtěl sedět atd.,pak zlom,lepší..nechal se mnou i posadit,pak vyčůral,musela ale hlídat já…po jídle atd.,podařilo se,měl radost,ven chtěl občas bez plínky..
Ale právě zase po týdnu už ho přestalo bavit i to a už je na to slovo nočník a cokoliv alergický…nechce ani se mnou,vůbec…asi jsem tlačila moc,i když jsem nechtěla…jenže už jsem z toho nervózní,má jít do školky a hlavně on je hrozně paličatý a vztekloun a normálně čím víc něco chceme,či zakazujeme ,tak dělá naschvály…
Prostě nevím,jak u něj konkrétně ho přesvědčit,aby chtěl sám,co najít motivujícího,sladkostí má i normálně dost,takže lentilky za nočník nějaký zvláštní efekt nemají a motivace,že udělá rodičům radost,dostane hračku -nic moc efekt…musí chtít sám,ale jak to udělat,aby chtěl?:)
Děkuji moc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
nehroť to přes koleno,pak by jsi mu mohla vytvořit znechucení na nočník,takže zase po týdnu zkoušea když nebude chtět tak zkoušej zase za týden,a kdyby se vyčůral tak mu pořádně zatleskala řekni jakej je šikulka
- Citovat
- Upravit
Jééé, tak to my máme úplně stejný problém, dnes máme 21 měsíců a jak se jen zmíním o nočníku už se vzteká…Budu ráda, když ostatní maminky přidají zkušenosti a tipy jak prcka přesvědčit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
to přijde samo,malý začal chodit bez plínky až v 2,5 letech a na moc má do teď má 3 a 4 měsíce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obecně nucení vyvolává odpor. Nenutit, nabízet, chválit dílčí úspěchy, netrestat, když se nepodaří, opakovat, jak to má být správně. Nočník není smysl života, dá se zkoušet na normální záchod nebo až bude tepleji venku na zahradě. Při vhodně nastavených podmínkách a bez nátlaku si dítě dojde k většině dovedností samo. Držím pěsti!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, ja jsem tedy nutila. Bez toho byto neslo. Do skoro dvou let nechtel o nocniku ani slyset, ale kdyz se mi nekolikrat vycural na gauc a dokonce do klina, tak to jsem se uz nastvala a proste jsme zacali tyden intenzivniho uceni na nocnik. A opravdu to melo uspech. Po tydnu najednou zacal chodit sam a uplne vpohode. Takze za me, zacit ucit a proste vytrvat. Ale chapu, ze kdyz to nejde, tak to nejde. Ja jsem si taky myslela, ze u nas to dlouho nepujde, k nocniku mel naprosty odpor a navic je to dite hodne tvrdohlave.
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
my ted zaciname, maly taky bojkotuje nocnik, ale chodil se mnou na zachod, kdyz jsem sla curat (protoze jsem nemela nikoho doma, takze musel, jinak rval a strhaval na sebe veci) a ted jsem (dneska) jsem ho 2× posadila na zachod a strasne spokojeny a i se vycural a rekl si… A nocnik porad bojkotuje…
Tak zkus zachod… treba bude chtit byt „dospelejsi“ a bude se mu to vic libit…
![]()
- Citovat
- Upravit
Náš nočník absolutně ingnoroval a v podstatě úplně přeskočil. Chodil rovnou na WC na redukci - k záchodu schodeček s Ikey, nahoru redukci, vysadit dítě, motivovat odměnou.
My jsme to měli (pro mě) blbé v tom, že máme vysoký záchod, takže i přes ten schodeček jsme ho musela dlouho chodit vysazovat, než tam konečně dosáhl a naskočil sám.
Ale pocit měl jako velkej chlap, že chodí na WC a šlo to! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já bych mu dala chvíli pauzu, aby se nezablokoval. Pak bych v klidu zkoušela, já jsem ukazovala nočník při každém přebalení, ale nenutila, jednou se chytí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Příklad – hra, kdo se dřív vyčůrá – pokud dítě delší dobu nečůralo, jít s ním na záchod a zkusit závod. Opačně, když se mu chce čůrat a je na nočníku, trénovat chvilkové zadržení: ještě ne, ještě ne, teď čůrej. Jde o to, aby si dítě uvědomilo, čím to čůrání řídí. Dobře funguje u dětí, kterým to aspoň trochu vadí, nechat je přes den bez plínky. Ta plínka to všechno pochytá a dítě se cítí komfortně. Pokud plínka není, najednou se ty čůránky rozlévají po noze, do bačkůrky, hovínko má u kolen, smrdí to. Jednak si to uvědomí v okamžiku vykonávání – lépe tedy vyhodnotí, co se vlastně stalo, jednak lze využít k tomu, aby si svinčík po sobě dítě uklidilo, včetně utření čůránek hadrem vyprání hovínka z kalhotek. Ne jako trest, v žádném případě, ale jako vyřešení přirozeného vyměšování. K tomu je ale potřeba důslednost rodiče, i když vaří, musí si na proceduru očisty udělat čas. Dobře funguje i výběr místa vyměšování -třeba dva nočníčky různé barvy, do kterého se chceš vyčůrat. Dítě je pak postaveno do rozhodování, který nočník si vybere a ne do rozhodování jestli ano nebo ne, které vede ke konfliktu.
Lze využít i hraní na tatínka – dneska si hraješ na tatínka, budeš bez plínky – a důsledně s ním hrát na tatínka včetně oslovování, mužských prací apod.
Hlavní je zkusit přemýšlet jeho hlavičkou…
- Citovat
- Upravit
Táta Pavel píše:
Příklad – hra, kdo se dřív vyčůrá – pokud dítě delší dobu nečůralo, jít s ním na záchod a zkusit závod. Opačně, když se mu chce čůrat a je na nočníku, trénovat chvilkové zadržení: ještě ne, ještě ne, teď čůrej. Jde o to, aby si dítě uvědomilo, čím to čůrání řídí. Dobře funguje u dětí, kterým to aspoň trochu vadí, nechat je přes den bez plínky. Ta plínka to všechno pochytá a dítě se cítí komfortně. Pokud plínka není, najednou se ty čůránky rozlévají po noze, do bačkůrky, hovínko má u kolen, smrdí to. Jednak si to uvědomí v okamžiku vykonávání – lépe tedy vyhodnotí, co se vlastně stalo, jednak lze využít k tomu, aby si svinčík po sobě dítě uklidilo, včetně utření čůránek hadrem vyprání hovínka z kalhotek. Ne jako trest, v žádném případě, ale jako vyřešení přirozeného vyměšování. K tomu je ale potřeba důslednost rodiče, i když vaří, musí si na proceduru očisty udělat čas. Dobře funguje i výběr místa vyměšování -třeba dva nočníčky různé barvy, do kterého se chceš vyčůrat. Dítě je pak postaveno do rozhodování, který nočník si vybere a ne do rozhodování jestli ano nebo ne, které vede ke konfliktu.
Lze využít i hraní na tatínka – dneska si hraješ na tatínka, budeš bez plínky – a důsledně s ním hrát na tatínka včetně oslovování, mužských prací apod.
Hlavní je zkusit přemýšlet jeho hlavičkou…
super navod, diky, urcite neco z toho vyzkousim…
![]()
- Citovat
- Upravit
ahoj, tak nějak to bylo u nás, zkoušela jsem to od 1,5roku, ale vždy to bylo tak, že jsem ji několikrát za den musela převlíct, takže jsem ji zase nechala a zkusila to třeba za 14 dní a někdy až za měsíc, nakonec měla plíny přes den měla do 2,5roku, jedno odpoledne se jí manžel zeptal jestli už by nechtěla chodit na nočník jako velká holka a ona řekla, že jo a od tý byla bez plíny, žádné nucení, a tak měsíc před 3tíma narozeninama byla bez plíny při odpoledním spánku, na noc má plíny zatím pořád, je jí 3 a 1/4roku
- Citovat
- Upravit
Všem moc děkuji za tipy a názory,ale tyto možnosti s barvou nočníku mě nenapadly,zkusím mohlo by motivovat..neptat se „chce se ti“,je už alergický,ale půjdeš na ten či ten…atd. díky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nočník
Ahoj, u nás řešíme totéž. Malé je 2 r.5měs. když už jsem jí po několika měsících přesvědčila, aby si na nočník vůbec sedla, tak se stejně nevyčůrá. Občas si sice o nočník sama řekne, ale stejně bez úspěchu. Přijde mi, že ho má jako židli. Moc dobře rozumí, ví o čem je řeč, ale je to palice. Minulý týden se jí „omylem“ povedlo vykakat,tak jsem se radovala,zatleskali jsme atd., ale od té doby opět odpor. Čtu, že každé dítě to má jinak, ale ty řeči okolo-zejména od tchýně a tchána, jak oni to dělali líp, jak dali klukům na zadek a hned to šlo se poslouchat nedají. Naší malou nějaká na zadek nerozhází, je to paličák a abych v ní vyvolala pocit, že když vyndám nočník,tak dostane na zadek, to mi přijde jako nesmysl. Nefunguje nic. Na záchod si občas sedne,ale opět bez úspěchu. Dceři totiž nevadí ani být v počůraných mokrých věcech - nechá to na sobě klidně až uschnout.Tak snad se to, jak píšou některé maminky zlomí samo…Každou radu uvítám a maminkám, které trápí totéž držím palce ![]()
- Citovat
- Upravit
Nočník
Ahoj, koukám, že nejsme jediní. Mám dceru 4,5r na nočník chodí od 2 let a od 2,5 spává bez plíny a bez nehod. Zato mladší syn 2r a 10měs nočník bojkotuje. Myslela jsem, že když uvidí, jak dcera krásně chodí na nočník i záchod, budu mít jednoduchou práci. Omyl! Za dva měsíce mám nástup do práce, prcek frčí do školky a nočník pořád nic. Školka nás upozorňuje, že bez chození na záchod žádná školka nebude, takže mám o to větší nervy. Problém není v tom, že by to neuměl, ale je paličatý a prostě NECHCE. Už jsme měli pár úspěchů, kdy třeba týden chodil bez počurání a najednou zkrat a dalších několik měsíců má všechno v trenýrkách(pleny jsem dávno přestala na den dávat, aby nebyl v suchu). Motivovala jsem ho sladkou odměnou.. pochvalou.. dokonce jsem mu řekla, že mu porostu fousa jako tátovi.. půjde na záchod, jako velky chlap.. že ho nevezmou do školky… prostě nic! Děkuji Tátovi Pavlovi za příspěvek, zkusím se motivovat, snad nás to konečně začne bavit.
- Citovat
- Upravit