Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mam syna - 22 mesicu. Umi par citoslovci a jinak na vse rika aaa nebo eee. Vsemu rozumi, vi co kde je, ale proste neni schopen cokoliv extra rict. Musim tedy dodat, ze je lehce hypotonni, v roce teprve zacal lezt (dohnal to pak, ve 14 m uz chodil), ted uz lita, ale do toho roku mel celkem opozdeny vyvoj oproti tabulkam. A vim, ze se nemam srovnavat, ale nejde to. Porad mam pocit, ze jsme v necem pozadu, nedavno jsme potkali stejne stareho chlapecka a ten uz hezky opakoval snad kazde slovo…
A tak se tu pro utechu jdu zeptat, jak jste to mely s detmi vy? Slysim kolem sebe, ze dite v tomhle veku nemusi mluvit a ze se ve dvou urcite rozmluvi, ale nejak tomu neumim verit. 😃 Snazim se doma cist - malej u toho moc ale nevydrzi, mluvime na nej, ale proste…nic.😃
Mam syna 2,5 a taky nemluví. Nechce se mu. Absolutně všemu rozumí, říká co dělají zvířátka jak dělá auto…občas máma, Papů a pápá. Také bych uvítala rady, od malička na něj mluvíme dost, ukazujeme si v knížkách, venku všechno a přesto nic.. jinak to ted pro jistotu budeme řešit s doktorkou.
Rozhodně nic nezkazíte tím, že zajdete k logopedovi - pomoct zjistit, jestli třeba nepotřebuje orofaciální stimulaci a podobně. Někdy děti nemluví protože nedokáží dobře ovládat pusu. Někdy mají problém s vyjádřením. Rozumí ale nedokáží mluvit.
Druhá věc je motorika - hrubá i jemná. Podporovat jak to jenom jde. Nechat dítě běhat po zahradě/parku lézt na průlizky, na odrážedle, nechat doma navlékat kostky a různé blbosti. Mluvení je vrcholná motorika, když nezvládá základy, nezvládne mluvit.
Rozhodně to řešte už teď. Ne až když ho ve 3 letech budete potřebovat dát do školky a problémy v komunikaci se akorát vyhrotí a skončí vztekáním, protože mu nerozumíte.
Samozřejmě to může být planý poplach. Synovec taky do 3let nemluvil, ale když začal, tak rovnou ve větách. Sám se tomu dneska směje s tím, že asi neměl co říct a proto mlčel. Ale konzultace s odborníkem nikdy neuškodí…
@Helemese666 píše: Více
Asi bych zkonzultovala, at se neco nezanedba. Ale take te jdu uklidnit, kamaradky syn zacal ve 30 mesicich a take rovnou ve vetach.
Kde se bere to přesvědčení, že děti s poruchou komunikace žijí v jeskyni bez podnětů ke komunikaci ![]()
Můžeš kontaktovat klinického logopeda. Ono jich je stejně málo a mají dlouhé termíny, tak uvidíš. ![]()
No moje děti mají VD a ve větách mluvil nezačaly po probuzení i kdybych se odstrkovala ušima a mluvila na ně s četla jim 24/7.
Než syn začne mluvit, můžeš mu nabídnout znakovku - vzhledem k tomu že jde čisté o vaší komunikaci klidně si znaky můžete vymyslet.
@LubošJHV Velice dekuji za vas podnetny komentar, protoze me dite urcite znate. ![]()
@LilyJane Dekuji za odpoved. 🙂 Ano, planuju to resit co nejdriv, urcite do tri let cekat nebudu. Ja sama pred druhym rokem uz pry mluvila ve vetach a recitovala basnicky, ale partner se rozmluvil az po druhem roce a k tomu ma ADD. Podle me tam bude hrat roli asi dedicnost z jeho strany. Svagrova ma totiz 2,5 leteho syna a ten teda i ted moc nemluvi, neter ma 6 a taky ji nekdy moc nerozumim.🥲 Jen me to proste trapi, ja od mala lezela v knizkach, miluju jazyky, cestinu jsem vystudovala, a tak me to tak nejak mrzi, ze je malej v tomhle trochu opozdeny, no. 😃 Sice muze treba ke konci roku mluvit ve vetach, ale taky nemusi, a nerada bych cekala x mesicu a neco zanedbala.
@Helemese666 Dcera mluvila opravdu malinko a špatně ještě ve třech, bohužel jsem se nechala ukecat, abych s logopedií počkala až do čtyř a lituju toho.
Synovi je teď rok a půl, je jak opakovací papušek a slova i spojuje.
Vychovávám je stejně ![]()
Tak tě může utěšit, že se rozhodnè nemusíš obviňovat!
Já mám teda dítě na opačném spektru, má 2,5 a nezavře klapačku od vteřiny, kdy se probudí. Já bych ten klid i někdy brala
ale ano, určitě bych řešila, samotné mluvení není to zásadní, ale používání úst, jazyka apod už ano.
@kocourGarfield A jsou nejake priciny VD? Ja obcas premyslim nad tim, ze treba tehotenstvi probehlo bez problemu, porod taky, ale syn mel po narozeni docela tezkou zloutenku, kdy jsme sli z porodnice o dva dny pozdeji domu, a zloutenka se nas drzela snad dalsi tri tydny, mel opravdu vysoke hodnoty. A jestli tam to tak vsechno nemohlo zacit…🥲 Nechci byt hystericka matka, ale uz zrejme oslovim nejakeho klinickeho logopeda, ze kdyby meli treba termin po prazdninach nebo na podzim, kdy bude mit syn uz 2 a par mesicu…davam tak nejak na svuj matersky instinkt, stejne tak, jako kdyz se dlouho plazil a prislo mi to uz divne, taky jsme prisli za fyzio za pet dvanact a uz nechci nic ponechat nahode.
@Helemese666 píše: Více
Mám to úplně stejně. Od dětství v knížkách, miluju čtení. Dětem jsem nakupovala knížky ještě jako těhotná - no úplný magor.
No a syn je po tatínkovi - knihy nechce, nebaví ho, nechce ani abych mu já četla. A dcera zase podezření na VD/autismus a nerozumí.
Je třeba si říct, že jestli k tomu někdy sami dojdou, bude super. U matky to vidí dennodenně, tak třeba je jednou inspiruju ![]()
Jak říkám, teď je těžko takhle od stolu střílet diagnózy. Může to být Opožděný Vývoj Řeči, nebo nějaká forma dysfázie - zkuste si to sama pohledat na internetu, spousta cvičení je na netu k nalezení a můžete cvičit hrou. Dělat na sebe opičky = trénujete svaly v puse. Je toho spousta co může člověk dělat sám.
Rozhodně bych ještě zvážila návštěvu foniatrie, kde se zaměří právě na porozumění & sluch.
Syn řekl první citoslovce ve 3,5 letech. O rok později diagnóza autismus. Teď o další dva roky později to prý vypadá na vývojovou dysfázii. V každém případě celoživotní boj a vyrovnávání se s okolím, které absolutně nechápe, že svět není růžový a kromě chorob, které zná každé malé dítě, existuje i porucha řeči. A fakt to není tím, že by se rodiče nevěnovali. Vyšetřením logopeda a foniatra se vůbec nic nezkazí. Alespoň byste na případných problémech začali pracovat včas. Jestliže rozumí, je to dobré znamení a může mít opravdu jen zpoždění. Ale logoped vám doporučí tipy, jak s ním pracovat a řeč rozvíjet. Hodně je to spojené i s jemnou a hrubou motorikou. Řečové a pohybové centrum jsou vedle sebe a motorika může tu řeč nakopnout. To řeší ergoterapie. Taky jsme se utěšovali, že každé dítě má své tempo, kluci jsou pomalejší apod. Jenže to nejde aplikovat na všechny, zrovna v našem případě byl problém jinde. Spíš než hledat na internetu bych ho teď nechala zkouknout odborníkem, ať víte, na co se zaměřit. Můj syn odjakživa šplhal jak opice, pořád někde visel a běhal a na ergoterapii paní jen koukla a řekla, že má oslabené břišní svalstvo. Odborník prostě může vidět víc než vy. Ale samozřejmě můžete i sama, já už mám doma malou logopedickou ordinaci a hodně jsem si našla sama, ale přece jenom je fajn, že nás má v péči i někdo „lepší“ a dává nám nápady na míru ![]()
@syslomil Dekuji za odpoved. Prave - je dulezite nic nepodcenit. Sice v okoli slycham, jak deti toho a toho mluvili az ve trech letech, a ze se rozmluvi…ano, muze a nemusi. A do tri let nebudu cekat. Citoslovce zvlada delsi dobu, ale jinak primo slova furt ne. S motorikou si myslim, ze je na tom vcelku dobre - umi davat drevene kosticky na provazek, stavi vez, odsroubuje cokoliv temi svymi prstiky😆 Je dost bystry, vseho si vsima a slysi podle me velmi dobre - staci, ze i ve vetsi dalce proleti letadlo nebo v dali houka sanitka, a to, co neslysim zprvu ani ja, syn slysi hned, takze se sluchem ci zrakem podle me opravdu problem nema. Kazdopadne ve 2. roce jdem jeste na kontrolu, tak se tam pripadne doptam na zadanku, a radsi uhasit plaminek, nez hasit pozar. ![]()