Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@jalemina Já teď četla starou knížku o péči o děti (1950) a tam sice se píše, že kojení je dobré a prospěšné a kojit do roka, ale že třeba první až druhý den po porodu se nekojí, že stačí až potom, párkrát denně a později striktně co 3 hodiny, dřív ani náhodou, děcko si musí zvykat na pravidelnost a režim. Plus co nejdříve omezovat noční kojení.
Takže myslím, že plno matek, co by s dnešním „baby-friendly“ přístupem se v pohodě rozkojilo, tak podle těchto instrukcí celkem neměly šanci…
@Pipet no právě, stačí co máma vyprávěla
proto říkám že to, že nekojily naše matky a babičky, neznamená že fakt nemohly, že to fakt nešlo… ale dr. řekl flašku a matky poslechly. Se s tím necrcaly jako my
. Stejně jako není směrodatná velikost prsou a pod ![]()
Je to mlezivo a je to úplně normální a přirozené. Hlavně to nemačkej, nevšímej i toho, nech to být. Jinak to nevypovídá vůbec ni o tom, kolik mléka pak budeš mít a jestli budeš schopna kojit. U syna mi mlezivo teklo ve velkém, musela si dávat vložky do podprsenky zhruba od 22tt. a po porodu nebylo téměř nic a skončili jsme na UM. Teď mi už teče taky, od 18tt.
Já ani nevěděla, že vůbec něco teče:D, asi jsem to špatně napsala. Mamka ani její mamka vůbec mléko neměli( nedělalo se jim) tak doufám, že mi to vydrží i po porodu:))
Ještě mě napadl dotaz: mám si koupit ty vložky do podprsenky?
Pokud ti mlezivo teče jen při zmáčknutí bradavky, na vložky do podprsenky to není. Řešila bych to až tehdy, kdyby ti to prosakovalo na tričko a tak ![]()
@bara 1 Vždyť nemáš zač. Každá se v tom plácáme jednou poprvé
![]()
Ahoj, tak mě se dělalo mlezivo od cca 20tt, od 24tt jsem už měla regulérní mléko. Pokud máš v prsou čirou tekutinu, je to mlezivo, neřeš to, je to úplně normální. Pokud ti z prsou vytéká opravdové bílé mléko, pravděpodobně má miminko něčeho nedostatek, takže raději začni zobat nějaké těhotenské vitamíny, ať nedopadneš jako já.
Stěžovala jsem si od spuštění mléka na brnění prstů na rukách, které postupně přešlo v necitlivost, ptala jsem se lékařů, jestli nemám něčeho třeba nedostatek, ale bylo mi řečeno, že je to jen skřípnutý nerv. O tom, že mám mléko se se mnou nikdo nebavil, všichni říkali, že je to blbost. Po porodu jsem zjistila, že mám na krku bouli (uzel na štítné žláze) a téměř po roce, když jsem byla odeslána do Motola objednat se na operaci štítné žlázy, jsme se s doktorem dobrali příčiny: Brnění prstů znamená v drtívé většině nedostatek volného vápníku v krvi, ten potřebuje miminko pro růst a správný vývoj, když ho má nedostatek, „umí“ si o něj říct hormony, kterými se ale spustí tvorba mléka, tím odchází další vápník, brnění prstů na rukou postupně přejde v necitlivost, mléka je více a více, štítná žláza se snaží produkovat více parathormonu (hormon, který vyplavuje vápník z kostí) a u mě to vedlo ke vzniku uzlu ve štítné žláze. Dneska jsem se od fyzioterapeutky dozvěděla, že v těhotenství je zvýšeno ukládání vápníku do kostí, tedy moje štítná žláza musela produkovat obrovské množství parathormonu na to, aby přebila těhotenské ukládací hormony…
V sedmém měsíci jsem musela odstříkat mléko každých 6 hodin, v termínu porodu každé 3 hodiny 30ml z každého prsa, abych nezešílela bolestí. Porodila jsem akutním císařem 8 dní po termínu porodu, protože nedostatek vápníku mimo jiné způsobil i to, že kontrakce nebyly dostatečně dlouho dostatečně silné na to, aby vypudily dítě. Dcera se narodila 23.3., ale kdybych měla dost vápníku, narodila by se po prvních kontrakcích trvajících přes 20 hodin mezi 1. a 2. březnem ![]()
Shrnuto: hlídej si vápník, klidně si nech napsat žádanku na endokrinologii, aby ti zkontrolovali, že máš všeho dost, nenechej se odbývat jako já a budeš zdravá ty i tvé miminko.
@Marťule2005
ježiši, to zní hrozně. Doktoři na to dost kašlou. Naštěstí je to čiré, moc děkuju za radu. Doufám, že už je to v pořádku a že se Vám vede už dobře:) ![]()