Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vsem,
Tak po dnesni noci uz mne presla trpelivost a nevim si rady, ba dokonce jsem uz z naseho 2,5leteho synka zoufala
maly se budi v noci stale na mlicko, kdyby to bylo jen 1× za noc, tak to ani neresim, ale dneska byl vzhuru 4× po dvouch hodinach! Uz me to fakt stve, jsem kazdy den nevyspala, maly ani nevydrzi sam, musim ho tahat s sebou do kuchyne kde ohrivam mlicko, jinak strasne rve a budi celej barak
holky mate to taky nekdo takhle?
@martinka_d já dcerce taky někdy dělám mléko. Víc nocí teda prospí celých, ale někdy se na mléko vzbudí i dvakrát. Jak to má s večeří? Nají se večer hodně?
@martinka_d teprve ted ti dosla trpelivost?
To brzy
Mne dosla v roce, pak se budil jeste cca jedenkrat za noc do 20m na stavu, ale tu si clovek pripravi predem, jen preda a spi dal. Takto dlouho a casto bych mliko nedelala, vysvetlila bych, ze v noci se spi, nabidla bych vodu a tim by to haslo.
OD kamarádky se budí holčička na mlíko 2 krát za noc a to ji jsou 4roky!!
@martinka_d Přečti si knihu Každé dítě může dobře spát. Tam jsou rady zrovna na tyto případy.
Holky normalne veceri toho dost, sni cely krajic chleba, jablicko nebo talir krupice! Driv to byvalo v pohode v lete vydrzel i celou noc nebo jenom 1×, tak uz jsem se tesila jak bude spavat cely noci az do rana a ono prdlajs
vysvetlovani nepomaha - rve! Necham ho kolikrat rvat i pul hodiny a ni, pak na me prilitne pritel, pohadame se, protoze on brzo vstava a chce se taky vyspat…achjo
No to mne nerikejte ani ze srandy, ze 4lete decko jeste takhle pije
no to mam teda vyhlidky ![]()
@martinka_d Víš co je největší chyba? Že po půl hodině řevu to mléko dostane. Ví, že když bude řvát, dostane mléko. Takže až se rozhodneš, že nedáš, tak prostě dát nesmíš. Ale asi to bude chtít prvně domluvu s tatínkem dítěte, protože v tomhle musíte být zajedno. Prostě se to pár dnů vydrží. Prckovi vysvětlit, že v noci se spí, necourá se po bytě a nejí se, nachystat mu k postýlce trochu vody, když bude mít žízeň, může se napít. Je to tvoje věc, já bych to nevydržela už mnohem dřív, ale jestli se jednou rozhodneš, pak z toho ustoupíš, nediv se, že kluka učíš vyřvávat si věci.
Proste se zabejcit a nedat, jina rada neni ![]()
Prvni dite se mi budilo na mliko do roku a pul a to mi dosla trpelivost, tak jsem mu proste jednou dala misto mlika vodu, dalsi dva tri dny taky vodu, nic jineho nebylo, a najednou se prestal budit.
A u dalsich deti jsem takoveto nocni piti vubec ani nezavadela, proste pres noc se nepilo a hotovo. A spali cca od roku krasne celou noc.
@martinka_d mojí dceři budou za 3 týdny 3 roky a taky v noci stále vyžaduje mléko. Jsem si jistá, že hlad nemá, ale je to jakýsi její zvyk. Vypije si mléko v posteli před spaním a pak se budí ještě jednou v noci. Občas mě to štve, ale když jí řeknu, že žádné mléko nedostane tak řve tak, že by snad zbořila barák.
Ty jo to bych si to hodila. U nás to naštěstí přešlo hned s ukončením kojení. Tu noc kdy jsem oficiálně utla prso, jsem nachystala tehdy roční flašku, tu po mně s neskutečným řevem hodila a bylo po mlíku v noci jednou pro vždy
Tobě bych doporučovala to také utnout, je to spíš zvyk, podle mého nemůže mít takovou žízeň. A pije normálně něco jiného? Dala bych mu k posteli hrneček s čajem nebo vodou, co je zvyklý a snažila se mu vysvětlit, že když se vzbudí a bude mít žízeň, tak se má napít sám. Jasně že to nepůjde hned, ale pomalu se to snad odbourá.
@zuzkasim píše:
@martinka_d Víš co je největší chyba? Že po půl hodině řevu to mléko dostane. Ví, že když bude řvát, dostane mléko. Takže až se rozhodneš, že nedáš, tak prostě dát nesmíš. Ale asi to bude chtít prvně domluvu s tatínkem dítěte, protože v tomhle musíte být zajedno. Prostě se to pár dnů vydrží. Prckovi vysvětlit, že v noci se spí, necourá se po bytě a nejí se, nachystat mu k postýlce trochu vody, když bude mít žízeň, může se napít. Je to tvoje věc, já bych to nevydržela už mnohem dřív, ale jestli se jednou rozhodneš, pak z toho ustoupíš, nediv se, že kluka učíš vyřvávat si věci.
Souhlas. Ale taky ustupuju.Na rozdíl od zakladatelčina syna, mě se budí dcera teda jen jednou a za 3 minuty už zase spí.
Tak já se přiznám, že dcera dnes 9 let, se budila do cca 4 let, vadilo mi to, ale ona si tu flašku držela sama a pak hodila na zem, takže mě to štvalo, ale ona zase nic moc nejedla, tak jsem si říkala, že v tom má aspoň nějaké vitamíny. No a syn (te´d 2,5 roku) nechce pít mléko a dokonce ani jiné tekutiny od cca 8 měsíců, takže já v noci „ráda“ vstanu a v polospánku do něho naliju aspoň 1,5 dcl, takže paradox. Přes den jsem ráda, že dáme aspoň 300 ml čaje a to vesměs stříkačkou. Takže jsou horší věci.
Taky bych to neviděla tak tragicky, moje dcera málo jedla a jak ráda jsem jí v noci šoupla flašku s mlékem. Pila tak do roka a půl v noci 2× pak se to postupně posouvalo na jednu lahev kolem 4. ranní až vydržela do cca 6-7.
Dnes 2 a půl roku většinou pije až ráno, občas se vzbudí dřív na lahev, to vstane manžel. Když byla nemocná, tak i 2×, ale to přes den skoro nejedla.
@Svistice píše:
@martinka_d Přečti si knihu Každé dítě může dobře spát. Tam jsou rady zrovna na tyto případy.
A co raděj?