Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte maminky,
musím se z toho asi vypsat. Možná mě tady dost lidí odsoudí, nebo se mi vysměje, jak je tady zvykem, ale možná se mi spíš tím, že napíšu, co cítím uleví.
Jsem 27+3, jsem sportovec tělem i duší. Od malička jsem sportovala, jsem cvičitelka všeho možnýho, sport je pro mě vším. Ale i přesto, že jsem fyzicky dost aktivní, musím si postavu hlídat, neb mi genetika nenadělila bezstarostné " mlsání„, aniž bych jen pohledem na svíčkovou nepřibrala 2 kg. Před téměř třemi lety jsem porodila první dítě. Po zjištění, že jsem těhotná jsem se začala hodně ve sportu hlídat, přestala jsem posilovat břicho, zvolnila jsem hooodně tempo. Za 9 měsíců jsem nabrala 14 kg. Porod jsem zvládla řekla bych dobře, přirozenou cestou, bez komplikací a šestinedělí pro mě nebyl žádný horor, jak se v mnoha zdrojích píše. Teď, při druhém těhu jsem už " otrkanější“ a stále předcvičuji maminkám v parku, 5× týdně. Ale abych se dostala k jádru věci… s létem se mi začíná úžit šatník. Doslova. Trička a tílka jsou mi krátká, podprsenky malé, kalhoty šílenost, kraťasy mi odhalují nebezpečně se zvětšující stehna a zadek, o sukních ani nemluva. Včera jsem vyrazila s mýma klukama na koupaliště. Když jsem se viděla v plavkách, vlítly mi slzy do očí. Na koupálku jsem zůstala v tílku a znova mi bylo do breku, když jsem viděla kolem sebe ty štíhlý holky. Mám chu´t se na následující 3 měsíce zavřít doma a vylézt až po porodu. Klesá mi fyzička, zadýchám se při svižnějších procházkách, v posteli se převaluju jak velryba, v noci si neodpočinu, z profilu už jsem se na sebe zakázala dívat. Teď už mám i přes cvičení a celkem i hládání se v jídle nahoře 10kg. Řekněte, je tady někdo, kdo těhotenství, ať už první nebo druhé, nebo třetí, prožívá podobně? A nejvíc mě dokáže nakrknout, když mě známí okomentují:" teda tobě pěkně vyskočilo bříško"!!!
Moc moc se těším na naše druhé miminko ( zatím neznámého pohlaví), ale ty depky na každým kroku jsou nesnesitelný ![]()
Ahoj, to je holt úděl těhotenství
Vyprdni se na depky, těhotná má vypadat jako těhotná, tak to prostě je, až porodíš, tak zase zhubneš. Teď si užívej to, že si můžeš dovolit být oplácaná… S tím dýcháním je to na prd no, taky jsem nemohla dýchat v těhotenství, ale za 3 měsíce to budeš mít za sebou a bude zase fajn
Drž se ![]()
Ja ti uplne rozumim, jsem v 26 tt a mam presne stejne pocity.. Kdyz na sebe kouknu v plavkach tak se mi chce brecet a uz se tesim az zacnu makat na postave po porodu…sice zadny velky sportovec nejsem, ale kdyz se skoro do niceho nevejdu, tak mam uplne stejne depky a chci uz zacit cvicit… ![]()
Jsem na tom stejne, 26 tt. Bricho o dost vetsi nez u prvniho, za kecy typu a nejsou tam dve? tobe ale vyrostlo ted bricho nebo udiv aaaaz v rijnu?! bych vrazdila
Mam 5 kg navrch, ale prijdu si jak vorvan, nebyt prvniho ditka, tak se na ty 3 mesice nekam ujkryju a nelezu ven
Sportu sice neholduju ale jsem zvykla byt hubena a neufunena…No musime vyderzat
![]()
Ahoj, jsem na tom stejne. Já jsem 28tyden a mám už 16kg nahoře
depky z toho, ze nemám co na sebe mám nehorázné, jsou vedra a já nemůžu ani sukni ani kratasy. Já musím poslouchat, ze jsem dvakrát tak velká než jsem byla. Švagrová se me při každé navsteve pta, jestli ona taky vypadala tak hrozne v těhotenství. Takže to mi na náladě nepridavá. Jedine tchán mi včera řekl, ze ted už konecne vypadam jako ženská, ze předtim hubená a tak..on to myslel jako kompliment, ale taky me to nepotesilo. Musíme to prosté nějak vydržet.
@čurynka101 @Jela to je přesně to, čím se, když se trochu uklidním, utěšuju. Že je to jen dočasný stav, že to za ten výsledek potom na porodním sále a vůbec v životě stojí. A taky si plně uvědomuju, že by tohle chtělo řešit spousta žen, který se o děti dlouho snažej a nedaří se jim… pak si připadám strašně sobecky a buch… další depka na světě… a tak pořád dokolečka, asi bych potřebovala nějakou odbornou pomoc ![]()
@Leeloo_x @hannahhhh maminky, asi to budeme muset opravdu vydržet a uklidňovat se jen dočasností stavu
A taky doufat, že se nám zase brzy, aspoň trochu, ochladí ![]()
@Estericka … 5kg nahoře ve 26tt… to je sen… néééé, nezávidím
![]()
Ahoj Pisatelko:-)
chcela by som Ti napísať pár riadkov, nakoľko neviem koľko máš rokov… ale… vieš koľké dievčatá, či ženy by s tebou menili a tešila sa, že sú tehotné??? my sa s manželom snažíme pomaly 3 roky a tento rok sa nám konečne zadarilo, ale v 10 tt som musela ísť na potrat mala som ZT. Teraz som opäť tehotná v 11tt a v stredu idem na kontrolu a nevieš si predstaviť, aký mám strach aby sa to nezopakovalo, druhý krát by som to už neprežila, chcem ti len toľko napísať nerieš!!! tehotenstvo trvá predsa 9 mesiacov a ten drobček čo ho čakáš za to určite stojí!!! a to že si pribrala? alebo sa nezmenstíš do ničoho? práveže keď si športovkyňa tak po porode ľahšie schudneš a dostaneš sa do formy! takže vôbec by som toto neriešila a mne by bolo uplne jedno či mám pár kíl navyše alebo nie! ten človieči mi za to určite stojí a keď budeme na svete spolu potom sa dá chudnúť a športovať až do konca života:-)
P. S. neprajem nikomu nič zlé práve naopak… ale neprajem nikomu ani to, že sa dlhšie snaží otehotnieť nedarí sa a stále máš nádej ale dieťaťko ešte nie a nie prísť a k tomu keď všetky kamarátky a známe už detičky majú… to by si potom videla čo je to depka:-//////
@Siisule Proboha, jsi těhotná!!! Co je na větě „vyskočilo ti bříško“ tragického? To je přece dobře, ne? Já v těhotenství přibrala 20 kg… Byla jsem vždycky hubená a teď měla jsem břicho, že to vypadalo na dvojčata a taky mi to lidi říkali. A víš co? Já byla pyšná!!! Ano, byla jsem pyšná na svůj obří pupek, milovala jsem ho. Buď v klidu, ten maličký v tobě si to zaslouží
Přidávám foto pro představu, pořízeno 2 dny před porodem…
Holky, a vy ostatní taky neblázněte!!! Všechno to pak tím kolotočem shodíte, ani nemrknete… Ať mát zdravé děti ![]()
Jak jsem psala v některým z mých komentářů, je mi jasné, že jiné ženy řeší vážnější problémy, než já s kynoucí postavou. C9tím se před těmahle snažilkama trochu sobecky, že já to štěstí, být těhotná mám… Ale jak se někde píše, člověk je vždy nespokojený s tím, co zrovna nemá. A já se zrovna necítím dobře ve své kůži, byť jsem si vědoma, že nosím poklad…
@Siisule Však já to nemyslela jako výčitku, spíš jen, aby sis i tohle krásný období užívala… hrozně rychle to uteče…
@Rozárka78 já vím… a máš pravdu, utíká to strašně rychle, zrovna včera jsme o tom s manželem mluvili, že už je těhotenství skoro za námi. A že nám uteklo mnohem víc, jak to první… ![]()
@Siisule
Ahoj, jsem zrovna ve 26 tt a mám podobné pocity… hodně jsem se nadřela na vysněnou postavu, cvičila jsem 3krát týdně v posilovně plus hodně chůze, běhání, jídelníček. S otěhotněním toho spoustu padlo, ze zdravého jídla se mi chtělo zvracet, posilovat jsem se bála… no výsledek je, že mám už víc jak 10 kg nahoře. A taky z toho mám občas depky. Uklidňuju se tím, že nemá cenu se teď trápit, jestli to pak zhubnu/nezhubnu apod. Nemůžu přece vědět co bude za tři měsíce! Zkus se soustředit na „tady a teď“, tj. jak se dneska cítím, miminko je dneska v pořádku, užít si den bez přemýšlení nad věcmi budoucími. Já mám dny, kdy je mi skvěle, cvičím jogu a pilates a vůbec na sobě ty kila navíc necítím. Tyhle dny se snažím užít jak jen to jde
a ty depkařské dny přežít, pustit si film, dokument, jít ven, odvést myšlenky jiným směrem… a hlavně se nesrovnávat s ostatními, to je cesta do pekla
držím pěsti, aby ti bylo líp a dokázala sis užít to, co máš ![]()