Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky. Prosím o radu. Můj 3 měsíční chlapeček už 2 týdny se v noci budí každé 2 hodiny stašným řevem.Plně kojím, mlíčka mám dost, hezky přibývá. Spávál mi doteď hezky od 20hod. do 3-4 hod. a z ničeho nic tohle, někdy mu stačí jen pochovat, jindy ho musím přiložit k prsu aby přestal ječet, občas se normálně napije občas si jen dudne. Dudlík odmítá, někdy ho s ním ještě více naštvu. Myslela jsem si že je růstový spurt třeba, ale už to trvá 2 týdny. Celkově je teď více uplakaný i přes den. Od narození trpíme na prdíky, ale to už poznám když se neumí vyprdět a tohle dělá i když mu to jde. Poraďte mi prosím jak ho naučit spát…už jsem jak mátoha
![]()
jsem zvědavá na rady, moje malá má 4,5 měsíce a zrovna dneska jsem ji v noci kojila asi pětkrát nebo šestkrát
. Ona začne plakat a i když přes den dudlík má, nepomůže to. Nefunguje hlazení, chování, dudlík, jenom to kojení. Už bych ocenila, kdybych se mohla trošku líp vyspat. Plakat ji nenechám, za prvé je mi jí líto a za druhé by probudila tu starší ![]()
Taky si počkám na rady. Malej se sice budí poprvé až kolem 2 hodiny, ale pak jede max. po 2 hodinách až do rána. Já teda už nějaké utěšování, chování, dávání dudlíku a tak vzdávám a rovnou kojím. To vím, že se napije a mám zase 2 hodiny spánku. Tak před měsícem, byl schopen spát klidně do 6 do rána, ale pak se zase vrátil k tomuto buzení. Mlíka si myslím mám taky dost. Přibírá krásně, přes den kojím tak co 2 hodiny, když sem to zkusila natáhnout tak to stejně zkoušel dohnat v noci a budil se ještě častěji.
Ahoj, neporadím.Můžu se přidat do klubu.Od 1 v noci kojení po 2 hoďkách, možná dřív
.Holčičce bude 5 měsíců. Už spinkala bez kojení 7 hodin nebo klasika kojení cca 1 a 5 hodin.
Viděla bych to na spurt…malá měla ten ve 3. měsíci až kolem čtvrtého, tedy jen týden, pak se vrátila do starých kolejí…někdy trvá i 2 týdny…
můj syn v noci také často pil. teď, když je mu skoro 6m jsem to začala omezovat a rychle pochopil, že prostě pití dostane jen někdy, takže např. dnešní skóre je v deset večer, v půl čtvrté a pak v půl osmé ráno. mezitím se jednou probudil, pochovala jsem ho a opět dala spát.
když jsem prvně odmítla dát kojení, tak plakal strašně, řval, takže jsem to vzdala. ale možná taky teď už je na to zralejší a jde to líp. po tom půl roce mám méně než původní váhu před otěhotněním ![]()
Tak to jsem ráda že v tom nejsem sama
O růstovým spurtu to asi nebude
byla jsem na převážení a přibral za ty dva týdny půl kila, a to by nepřibral. Vím že některé maminky kvůli tomuhle začali na noc dokrmovat sunarem. Ale mě přijde že by to stejně nepomohlo. A když je kojíte takhle často, máte je v posteli nebo k miminkům vstáváte? Já si ho zkoušela dát do postele, ale to se budil ještě častěji, protože u toho hnedka usnul ani se nestihl napít.Tak to asi opravdu bude- vydržet, vydržet ![]()
příkrmy na to neměly u nás žádný vliv, takže nedokrmuj, pokud pro to není nějaký závažný důvod ![]()
v posteli nám to nešlo spát, max někdy k ránu, když už jsem neměla ani sílu ho vrátit do postýlky ![]()
Jo jo, nas malej spal taky zhruba prvni 3 - 4 mesice pres noc krasne, vydrzel v kuse spat 6 - 8 hodin. Pak se to pokazilo a do ted se budi kazde 3 - 4 hodinky,
nakojim ho a hned zas usne. Myslim, ze mliko ani nepotrebuje, proste me ma jako dudlika.
S prikrmy jsme zacali pred dvema mesici a na spani to nemelo zadny vliv.
Mě tohle dcera dělala bohužel až do dvou let,já jsem nekojila,takže hezky vylézt z postele,připravit mléko,ohřát,odkrknout a vše nanovo zase za dvě hodiny.Zuby to nebyly, první vylezl až ve 14 měsících,ale také trpěla na prdy.
Když už nepila mléko,dávala jsem šťávu a až když jsem ve dvou letech vyměnila šťávu za obyčejnou vodu,tak najednou spala celou noc,myslím,že prostě jen tak prudila…teď už se vzbudí max,jednou dostane napít vody a mám klid.
já ji dávám večer spát do postýlky a od prvního kojení už ji mám u sebe v posteli. Vyndám ji z postýlky, přiložím k prsu, já usínám okamžitě, ona nevím kdy
Když se probudí, přelezu na druhou stranu, schovám jedno prso, vyndám druhé, přiložím a spím dál
Vím, že to není úplně správné, ale je to maximálně pohodlné ![]()
Ahoj maminky tak co jak válčíte? už je to měsíc co jsem se psala o radu a nic se nezměnilo spíš je to ještě horší
,Takže růstový spurt se nekonal. Mudra řekla že se to časem samo spraví
Byla jsem na 3 týdny u rodičů, jelikož moje maminka mi do tel. říkala že to nemůže být tak strašné a ejhle sama si nevěděla rady ikdyž vychovala 2 děti. Teď jsme zase doma, zkusila jsem Matějě dát k sobě do postele a budil se ještě častěji. Včera jsem prozměnu zkusila ho dát do svého pokojíčku a to se vzbudil jen 4×, tak jsem si myslela že mu vadíme my že potřebuje svůj klid ale ejhle dnes byl ve svém pokojíčku zase vzhůru 10×. Od pondělí má manžel dovolenou tak budeme zkoušet dál… A co u vás nastala nějaká změna???
U nás se změnou režimu u babičky zhoršení, budil se, ale hlavně problém s usínáním. doma zase lepší, vstává už mnohem míň než když pil po dvou hodinách, takže třeba večer v sedm, pak půl třetí a půl pátá a v sedm. ale taky třeba jen jedno buzení.
Přidávám se k vám. Malá 3,5 měsíce se asi před týdnem začala v noci budit po dvou hodinách. Nejdřív mi usínala u prsa, takže jsem ji uspal tak za 30 minut. Teď chci, aby usnula v postýlce sama, to nám i s kojením a přebalením trvá tak hodinu a půl. Tu tříčtvrtěhodinku si v postýlce brblá nebo pobreká, ale nakonec usne. Takže mi v noci ke spánku moc času nezbývá. Dřív spinkala od večera 6-7 hodin a po ránu ještě 2-3 hodinky. Už jsem z toho taky dost unavená.
Monikek tak vítej do klubu, já zjistila že uspávání u prsu odnaučit není vůbec jednoduché, ale nechci být dudlíkem bůhví na jak dlouho, tak s tím hodlám bojovat. Tatínek si vzal dovolenou, tak ho chce naučit spát bez uspávání, jelikož uspávání houpáním ho stejně nebere i tak pláče, a mi nechápeme proč…Doktorka řekla že potřebuje cítit maminku, ale když cítí maminku tak se budí 10× za noc. Pořídila jsem si knížku Každé dítě může dobře spát, tak to zkusíme. Sice malýmu byly teprve 4 měsíce ale kamarádka to zkoušela ve třech měsících a nemá se spaním žádný problém. tak uvidíme. Spaní zdar ![]()