Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky prosím jestli by me nekdo nedokazal poradit. dcerce budou v listopadu 3 roky.uz od lonskeho roku chcodí bez pleny i vnoci ale pres den se porad pocurava..vysvetlování, trestani, podobrem, pozlem, odmeny nic nefunguje..slíbí že uz se nepocura a za chvily je pocurana..na zachod, nicnik chodi sama ale porad ma mokro v kalhotkach, teplakach..jen v noci si rekne a nepocura se..nechapu to..ted ma jit do skolky a ja jsem zrala na psychologa..nikdo mi nedokaze poradit co sni delat..uz premyslim o detske psycholozce..prosim pomoc..pokud tohle nekdo zazil…dekuju.. ![]()
V první řadě neboj ono se to srovná jde jen o trénink. Malá holt přes den má moc práce a na čůrání zapomene. Vem jí sama na záchod x nočník at´ se vyčůrá, i když by ti řekla, že nechce. Hlavně to řeš v klidu, nekřič, nenadávej a jinak netrestat. Vždy jí pochval. Určitě se to srovná.
Neber to zle, ale netlacis na ni moc? Samozrejme chapu, ze je to na palici, ale prijde mi, ze jsi z toho tak vystresovana, ze to prenasis na ni. Prijde mi divne, ze si v noci rekne a pres den to nestihne. U nas to i v dobe odplenkovani a do ted je tak, ze pres den to zvladne a v noci to proste nekdy zaspi. Uz je to malokdy, ale. pocurani se v noci mi prijde pochopitelne. ![]()
Ještě musím dodat co se týká školky dohodni se s učitelkou, že malá musí chodit častěji na záchod, určitě ti vyhoví, nebude jediné dítě. Učitelky je sami ženou na záchod i když oni nepotřebují.
U nás je to podobné, na nočník chodí už rok, ale střídá se období, kdy se prostě počůrá x krát denně a období, kdy krásně chodí a nehod je minimum.
Snaž se být v klidu a neřešit to, křičení, tresty to spíš zhoršují. Já jsem kolikrát byla už taky vzteklá, ale když vím, že bez nehod být umí. Pak už jsem to ale přestala řešit, je to prostě období.
V jedné chvíli už jsem třeba na návštěvy a na ven dávala zas pleny, abych nemusela pořád převlíkat počůrané dítě. Teď zas máme období bez nehod, dokonce do nočníku i kaká, tak třeba už to bude napořád ![]()
NO HOLKY TAK DĚKUJU MOC ZA RADY..JÁ NA NI VŽDYCKY KŘIČÍM a jsem ztoho uz fakt na nervi..asi to je hodne moje chyba, prave ze pres noc si rekne ale pres den ne..ode dneska na ni prestanu kricet a vzdy kdyz to udela tak ji misto kriku vysvetlim ze se to nedela..asi ma ze me nejaky blok..jdeme treba na prochazku ptam se ji jetli se ji nechce curat protoze vidim ze dava nozky k sobe a ona ze nee tak ji reknu ze jestli se pocura tak dostane a uz je samozrejme pricurana..ale proc se za kezdou cenu snazi to zamaskovat..nebo ty pocurane kolhotky/kalhoty se snazi pak nekde schovat..abych je nenasla a asi zase nenadavala..???
@Marrcela20 naprosto chápu tvůj vztek, když se ti dcerka počůrá. Mám něco podobného a u mě vždycky převládají pocity naprosté bezmoci. Člověk se snaží a přesto to pořád nejde. Když už nevím, jak to řešit, jsem taky naštvaná. Jenom se snažím nedávat to moc najevo. Jak psaly holky, nechci z toho dělat kovbojku, aby dítě nemělo blok.
Synovi budou 3 v únoru, takže je o3 měsíce mladší, ale cca 4 měsíce je bez plen a pořád se občas počůrává. Pokud se nepočůrá, tak je to jen tím, že jeho vyměšování hlídáme a včas ho dáme na nočník. Pokud bychom to nehlídali my (rodiče, učitelky ve školce), načůrá si do gatí pokaždé. Že čůrá, řekne až v okamžiku, kdy čůrá.
Kakání je taky libové. Pokud netrefíme, že se mu chce zrovna na nočníku, kákne si malý bobek do slipů. My ho rychle posadíme na nočník a on se dovykaká. Ale že by si řekl? Můžem si akorát nechat zdát.
Taky nevím, co s tím mám dělat. Hlavně mám pocit, že nevidíme žádné zlepšení. ![]()
@Marrcela20 píše:
NO HOLKY TAK DĚKUJU MOC ZA RADY..JÁ NA NI VŽDYCKY KŘIČÍM a jsem ztoho uz fakt na nervi..asi to je hodne moje chyba, prave ze pres noc si rekne ale pres den ne..ode dneska na ni prestanu kricet a vzdy kdyz to udela tak ji misto kriku vysvetlim ze se to nedela..asi ma ze me nejaky blok..jdeme treba na prochazku ptam se ji jetli se ji nechce curat protoze vidim ze dava nozky k sobe a ona ze nee tak ji reknu ze jestli se pocura tak dostane a uz je samozrejme pricurana..ale proc se za kezdou cenu snazi to zamaskovat..nebo ty pocurane kolhotky/kalhoty se snazi pak nekde schovat..abych je nenasla a asi zase nenadavala..???
Chudinka, se tě akorát bojí, když schovává počůraný věci! Tak se neptej a prostě teď se jde na záchod a šmitec. Jde se spát, tak nejdřív čůrat. Po probuzení zas hned čůrat. Jde se ven, přijde se z venku- zase čůrat. Když se počůrá, no tak bóže, tak se počůrá. Taky odplenkovávám, ale tu mladší (22m) a taky máme pořád mokro. Včera pršelo, takže krom počůranýho ještě mokrý věci z venku- celkem 6tepláků šlo do špinavýho prádla. Vím, ve kterých situacích to nezvládá, třeba když kouká na pohádku, to je totálně v transu a když na ní mluvím, vnímá napůl, natož aby si uvědomila, že chce čůrat. Tak má prostě na pohádku plínu, no. Nač to hrotit, na valše neperem
Tvojí holčině je to taky nepříjemný, že na ní křičíš, když se počůrá. To víš, že kdyby to uměla jinak, tak to jinak dělá, abys nekřičela, ale prostě jí to zatím jinak nejde.
@Marrcela20 Malá má z tebe strach když po ní pořád takhle křičíš a jednu jí šupneš tak se nediv, že ti to neřekne a že schová poč. věci. Vůbec se jí neptej a dej jí čůrat. Hlavně klííííííííííííd ono se to opravdu srovná. A počůrávat se může klidně do předškolního roku. Je to naprosto normální. Opakuji myslet na čůrání je prostě pro ně zbytečnost, je spoustu jiných důležitých věcí, než hned jít na záchod x na nočník.
@Kettlery to je to samé jako u marcela20, hlavně klid a dávat pořád na nočník, prostě nestíhá, a když si to uvědomí tak je už pozdě.
Jinak nejdůležitější je fakt je pak pochválit, oni to stejně dělají pro vás ne pro sebe.
Tak to prostě chápou. ![]()
Já vím že jsem hrozná. mě to stašne mrzi ze na ni kricim..okoli mi radi ze kdyz se pocura tak potrestat ale na to nemam srdce..tak aspon zvysuju hlas..
neni mi to prijemny ale nevim jak z toho ven..vase rady si beru plne k srdci a od ted praktikuju..ona je jinak na vse sikovna ale to pocuravani to přebíjí..
snad se to zlepsí kdyz se kni zacnu jinak chovat..dam vedet jak se to u nas vyvíjí..
@Marrcela20 hele ono je něco jinýho trestat dítě, který to dělá evidentně naschvál, např. když tady Pepíčka chytne amok a jde ještě schválně na sedačku a ještě si pipíse vyndá, aby byla mokrá jen sedačka, nikoliv on, tak to asi málokomu zůstane ruka v klidu, ale to, že tříletý dítě schovává před vlastní matkou počůraný tepláky, to je prostě něco jinýho. Navíc kdyby to dělala natruc, počůrá se i v noci. Mně se starší odplenkovala naráz ve 22m. Najednou ze dne na den chodila na nočník i na záchod, doma i na návštěvě, kdekoliv. A kolem třetího roku měla cca 2měs období, kdy se skoro denně počůrala, někdy i dvakrát. Byla vždycky něčím zaujatá, dokud jí močák skoro neprasknul, pak si teda uvědomila, že chce na záchod, ale doběhnout to nestihla. Sama to nesla někdy špatně, plakala, že je počůraná. Jak to přišlo, tak to odešlo
Teta ve školce říkala, že to děti kolem 3let mívají, brala to v pohodě. Tak dej tý tvojí ještě čas, k dispozici bych dala někam do kouta nočník, krom toho pravidelný plánovaný výlety na záchod. Jednoduchý oblečení, aby to byla schopná stáhnout co nejdřív a bez problémů a když se počůrá, zapoj jí do výměny. Ať si přinese čistý kaťátka a tepláky, pokud do skříně dosáhne. Může ti podat papírový utěrky na prvotní utření loužičky, když je dáš někam dostupný. Může ti pomoc přeprat oblečení nebo podat kolíčky na pověšení, ale hlavně žádná věda ![]()
@zuzouš Jasně hele fakt díky moc..
ted na to koukám uplne jinak a vidim ze je chyba hlavne ve me..ted se mi od rana nepocurala..fakt díky moc a ja se ozvu jak to snama dopadlo..
vím že to muze chvily trvat ale my to zvladneme.. ![]()
Ahoj holky jen vám jdu moc poděkovat. díky vám se Viky konečně nepočůráva..
![]()
@Marrcela20 píše:
Ahoj holky jen vám jdu moc poděkovat. díky vám se Viky konečně nepočůráva..![]()