Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravim holky, potrebuju uklidnit. Jsem dnes 31+4 a dnes jsem se vratila z nemocni kvuli tvrdnuti bricha a zkracovani cipku. Na monitoru byla delozni cinnost, cipek zkracen dle utz na 3 cm, takze hospitalizace, kapacka mg, gynipral. Deloha se zklidnila, bricho pak netvrdlo. Brala jsem pak jen magnosolv. Nasli mi kvasinky a bakterii takze nasazen clotrimazol a entizol. Mala ma hlavicku hodne nizko. Cipek zkraceny propustny na spicku prstu. Doma mam lezet a kdyby neco tak prijet. Mala mela vcera odhad neco pres 1600g. Bricho ztvrdne tak 5× za den, tlak ve spodku citim. Hrozne se bojim ze porodim driv a co mala, zvladne to nebo ne? Hrozne se ve me misi ruzne pocity. Je tu nekdo kdo prozil to same? Co miminka? Zvladli to bez uhony?
@kačkamala znama porodila 31+0 upadla otevrena zlomenina a zacali ji kontrakce mala mela 1350g je to sikula vse bylo v poradku dychala hned sama i papala drzim paslce odpocivej a nemysli na nejhorsi
Ahoj, hlavne se snaz byt v klidu.muze to jeste byt ok. hlavne ted odpocivej. jinak ve 32 tt je temer vyvynuto, jen by ti pichly kortykojdy na dozrani plic. jinak do nemocnice muzes kdykoly kdyz budes mi blby pocit.ma kamaradka rodila ve 28 tt, a oba kluci jsou zdr
avi..snaz se odvadet myslenky, a snaz se tolik na to nemyslet
Ahoj, já jsem rodila 32+5, takže cca o týden později. Malý měl 1830 g, 44 cm. Protože jsem předtím byla už tři dny v nemocnici, kvůli tomu, že mi odtekla plodová voda, tak mi injekčně podávali kortikoidy na maturaci plic dítěte. Díte bylo úplně v pohodě, jediný problém byl s termoregulací, takže si chvíli pobyl v inkubátoru. Jinak všechny funkce, všechny orgány ok. Trochu ochablé svalstvo, takže jsme rehabilitovali, ale nic dramatického. V tomto týdnu mi to přišlo již poměrně bezpečné, vůbec mě nenapadlo, že by to tak být nemělo. Ani okolí se tak netvářilo, takže jsem byla klidná. Vybrat si člověk bohužel nemůže, a tak jsem to taky brala. Samozřejmě, že bych inkubátor raději vynechala. Na druhou stranu, poporodní poranění nulová, večer jsem byla jako před porodem
.
Při prvním těhotenství, vše ok a porodila jsem 32+1. Dcerka je 5letá šikula. Při druhém těhotenství, od 30 tt hrozící porod, porodila jsem v 36+1. Syn 2,5letý šikula. Hlavně klid.
Jo kortikoidy mi dali taky,4 injekce. Me prave v nemocnici vydelili, jak je to pro malou brzo a mohli by byt komplikace. Tak je clovek vyhoukanej
Já jsem rodila ve 28tt - akutně a hodně nečekaně. malý vážil 1070g, měřil 35cm. V inkubátoru byl šest týdnů, pak ještě šest týdnů na intermediárním odd. -vyhřívaná postýlka, potom normální postýlka, potom jsem tam byla dva týdny s ním, než ho poustili domů. Vše zvládl krok po kroku… za pár dní mu bude rok, je šikovný, absolutně zdravý, leze, stoupá si, obchází nábytek…
Je lepší, aby mimi ještě bylo u tebe, ale pokud bude chtít na svět, tak se bát nemusíš… určitě to zvbládnete oba
![]()
Nám kortikoidy ani nestihli dát.. bylo to hodně akutní… ale taky to zvládl ![]()
To mě překvapuje. V Brně to to tedy pro ně byla celkem rutina. Ani mě nijak speciálně nehlídali u porodu. Taky jsem jim porodila ve chvíli, kdy to nejméně čekali a nikdo tam víceméně nebyl
, což jsem ráda. Komplikace mohou být vždy, i když člověk rodí v termínu. Většina dětí v tomto týdnu to zvládne velmi dobře. Alespoň takové statistiky jsem tenkrát četla já.
@kačkamala píše:
Zdravim holky, potrebuju uklidnit. Jsem dnes 31+4 a dnes jsem se vratila z nemocni kvuli tvrdnuti bricha a zkracovani cipku. Na monitoru byla delozni cinnost, cipek zkracen dle utz na 3 cm, takze hospitalizace, kapacka mg, gynipral. Deloha se zklidnila, bricho pak netvrdlo. Brala jsem pak jen magnosolv. Nasli mi kvasinky a bakterii takze nasazen clotrimazol a entizol. Mala ma hlavicku hodne nizko. Cipek zkraceny propustny na spicku prstu. Doma mam lezet a kdyby neco tak prijet. Mala mela vcera odhad neco pres 1600g. Bricho ztvrdne tak 5× za den, tlak ve spodku citim. Hrozne se bojim ze porodim driv a co mala, zvladne to nebo ne? Hrozne se ve me misi ruzne pocity. Je tu nekdo kdo prozil to same? Co miminka? Zvladli to bez uhony?
Ahoj, jsem v podobné situaci jako Ty. Dneska jsem v 32+1, ale v 30+3 jsem byla hospitalizována do nemocnice kvůli zkrácenému čípku (16 mm). Po vyšetření otevření na prst, CS6, čípek měkký, hlavička volně naléhá. Dr mi řekl, že můžu porodit okamžitě! Hned mě dali na Jip, kapačky mg, utrogestan orálně a železo a malýmu kortikoidy na dozrání plic. Výtěr z pochvy negativní, takže bez zánětu. Břicho tvrdlo lehce, jinak bez stahů. Druhý den mě dali z JIP na normální pokoj a ten samý den ještě 2× stěhování, takže žádný klid. Malý měl tehdy cca 1520g, tak teď má už snad alespoň 1700g. Bylo mi hrozně, hrozná úzkost, strach, každy pohyb, bolest a píchnutí jsem brala jako porod! Brečela jsem pořád a v noci nespala. Po 3 dnech přechod na tablety a ležení v posteli. Nenávidím nemocnice, psychicky jsem byla na tom hrozně, chtěli mi dat lexaurin, to jsem odmítla. Chtěla jsem domů, tak jsem po dozrání plic miminka podepsala revers a šla. Teď jsem už přes týden doma v klidu, ležím s nohamampodepřenýma a chodím jen na wc a jednou za 2 dny do sprchy. Moje dr mi měřila po odchodu z nemocnice čípek (17mm) a CS4, beru 2-2-2-2 mg a železo a ležím a počítam každý den. Po ukončeném 32 je to už prý ok, je minimální riziko, že by dítě bylo nějak fyzicky nebo mentálně poškozené. Doporučuji Ti meduňkový čaj na uklidnění:) vím přesně jak Ti je, ale to vyležíme, alespoň do 36 týdne:)
Byla jsem na tom podobně, hospitalizace ve 32tt z důvodu tvrnutí břicha a zkracování čípku a rodila jsem nakonec až na druhý termín
takže žádnej stres ![]()
@batist píše:
To mě překvapuje. V Brně to to tedy pro ně byla celkem rutina. Ani mě nijak speciálně nehlídali u porodu. Taky jsem jim porodila ve chvíli, kdy to nejméně čekali a nikdo tam víceméně nebyl, což jsem ráda. Komplikace mohou být vždy, i když člověk rodí v termínu. Většina dětí v tomto týdnu to zvládne velmi dobře. Alespoň takové statistiky jsem tenkrát četla já.
já jsem z Brna a přesně jak píšeš je to pro ně rutina, jede to jak na běžicí pásu:)
@kačkamala ahoj, zazila jsem to akorat s hospitalizaci ve 28tt, cipek na 1,5cm nebo na dva? ted netusim, plus zanet mocaku, zanet spodku..halda dalsich..Ve 32tt podezreni na porod, rozehnani gynipralem, magnezkem a nevim co jeste, byla jsem jak vyfetlo.. Nicmene syn se udrzel do 35+2,kortikoidy mel take napichane uz od 32tt… narodil se 2250gramu 45 cm, a uplne super, po 9 dnech jsme sli domu..byl sikovny a superove dychal sam…3cm jsou jeste fajnes, ale fakt odpocivat a dlabat magnezko
@kačkamala ahoj, mě u druhého těh. doktor řekl v 31tt, že se mi zkracuje čípek, že hrozí předčasný porod a že musím okamžitě zalehnout a nic nedělat. S tehdy ani ne 3 letým doma to moc nešlo, ale tak nějak jsme přežili měsíc na gauči. Rodila jsem nakonec 36+0 a všechno v pohodě. Tehdy jsem i studovala příp. komplikace porodu ve 32tt na netu a dá se říct, že většina děti to zvládla dobře, žádné problémy, max. vojtovka na posílení svalů apod. Doktor mě taky strašil, že miminko ještě ven nesmí, že je brzo… vem to tak, že jsou to doktoři a ti ti neřeknou, klidně si poroďte už teď, vždycky mluví spíš o rizicích. Zkus co nejvíc ležet a ještě nějaký ten týden vydržet. Držím pěsti, ať je miminko co nejdéle u tebe ![]()
@kačkamala, ahoj, já měla čípek 2cm a prostupný pro špičku prstu od 18tt. Měla jsem klidový režim, dodržovala jsem ho tak, tak
a doklepali jsme to do 35+3.Malý měl 3kilečka
Jen tě chci uklidnit, i s takovým nálezem se dá ještě pár týdnů zvládnout, zvlášť, když jsi v nemocnici. Přeji hodně štěstí