Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Silky123 Jé tak to by mě potěšilo. Naše mládě zase tak velký není, aled uvidíme. ![]()
@Marika2 Moc díky za zkušenosti i srovnání. Já z prostocviků dělám jen to, že si večer lehám k telce na zem, podložím si vysoko zadek a přemlouvám ho ať se otočí. Zatím si nedalo říct. ![]()
@rychnov3 Já si právě taky říkám, že je to hodně o psychice. Porodu jako takovýho, ani koncem pánevním, se nebojím. Mě právě ta moje porodní asistentka říkala to stejný. Proto mi i tak s jistotu hlásila, že to v pohodě zmáknm, pokud to tak chci. Po prvním porodu prohlásila, že rozhodně nejsem porodní typ (jak to vypadá nevím
). Ale že prý nejsem nastřižená právě proto, že jsem přesně poslouchala kdy tlačit mám a kdy ne. Takže poslouchat asi umím. ![]()
@Aviciii Tak komplikace můžou nastat u jakýhokoliv porodu hlavou sem nebo tam, to by bylo sobecký vůbec rodit přirozeně.
@MaDoRaBe A jaká je vhodná poloha na porod KP?
@Jackie dobrá by byla asi porodní stolicka nebo v podrepu.
Proste využit celý prostor panve a neomezovat dítě tlakem kostrce například.
Ještě k té poloze při porodu…
V poslední fázi otvírání mi vyhovovala poloha na všech čtyřech, prohnutá v zádech a pohupovala jsem se s mírným přitláčením, moc mi to ulevovalo od bolesti. Když se šlo tlačit miminko ven, tak jsem byla v polosedu na porodním křesle, aby měl pan doktor asi dobrý přístup, ale za mně dobrý.
Ke konci jsem měla kapačku aby nevymizely stahy, porod KP bývá řízený.
Za mně to nebylo horší než porod hlavičkou, ba naopak, ta hlavička mi dala zpočátku zabrat mnohem víc.
Moje mamka má tři děti, první hlavou, já a ségra KP. Tvrdí, že KP bylo v pohodě (ano, je to přes 30 let, takže dávno na nějaké pamatování, navíc jsme následovaly rychle po sobě, tak je jasné, že první porod byl nejhorší). Porodní asistentka na plavání říkala, že KP musí být rychlé, takže si to dítě řídí tak, aby to bylo rychlé.
U nás se KP rodí přirozeně, protože primář je starý chlap a přijde mu to normální. Já jsem si toho císaře musela vyhádat. Takže JE to o lékaři, ne že ne. Najdeš-li doktora, který do toho půjde, jdi do toho a dopadne to. Pokud by se vyskyt týpek, kterej to jaktěživ neviděl, záleží, co porodní asistentka. Kdyby ani ta nebyla pro, asi bych souhlasila s SC. Osobně (laicky) si myslím, že ani druhorodička si u KP sama neporadí.
@Jackie Opakuju, přijdeš mi racionální osoba, určitě se rozhodneš správně.
A řeči o sobeckosti?? Jsou nemístné, nevhodné a možná i bez znalosti věci. Ale autorku neodsuzuju, jak říkám, SC jsem si vyhádala, to zas může připadat sobecné nebo nevhodné někomu jinému.
Tak mám za sebou dnes kontrolu v porodnici… Opět konec pánevní, odhad 3000g.
Mám se do příštího týdne rozhodnout jestlí normálně nebo císař. Ale moje porodní asitentka mi ještě rozšířila úhel pohledu, že je to tam teď po lékařské stránce samej atestant a patlal, kterej konec pánevní viděl tak na fakultě.
Což mě teda trochu nahlodalo a pořád nad tím přemýšlím… ![]()
Nějak je mi ten císař pořád proti srsti a nemůžu se s tím smířit. ![]()
@Vemas Ahojky, díky za optání. Nepřetočila se slečna.
Nakonec jsem rodila vyvolávaně kvůli termínu, 41+5, malá byla trošičku
větší, 3850. ![]()
Ale i tak jsme obě v pořádku a za dva stehy mi to stálo.
Rozhodnutí nelituju a snad to pro někoho kdo váhá bude užitečná informace, ať se rozhodnete jakkoliv. ![]()
@Jackie Gratuluju. Chápu. Druhé dítě, člověk už ví, do čeho jde. Já vím, že jsem nespolupracovala dobře, takže já bych do toho nešla.
Ale moje kamarádka holčičku taky porodila přirozeně KP a vůbec nelituje, naopak říká, že se rodila dobře, proti prvnímu klukovi, který byl hlavou a třetímu dítěti (kluk) taky hlavou.