Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, já osobně bych rozlišovala bití a bití. Podívej píšeš, že se někdy aji brání a nebo brášku, což je naprosto v pořádku. Pokud mu někdo vezme hračku a nebo bráškovi, jen ať se brání. Za to bych ho rozhodně netrestala. Sama vím, že řada maminek na hřišti nechá svoje dítě ubližovat jiným a jen na to kouká. Takže pokud moje dítě by se bránilo, nechám ho. Já je to i učím, že se musí umět bránit. Ví, že nesmí bouchnout první, ale že když je na ně někdo hnusnej, ať to oplatí. A je fakt, že nejstarší se ve školce několikrát porval, ale když se zastávala slabších a dokonce přepral o rok starší dva kluky, kteří byli hnusní na malýho chlapečka. Takže dostal pochvalu, že se ho zastal. Když tam byl jeden uzurpátor, tak syn nechtěl kvůli němu chodit do školky, tak jsem mu řekla, jak se má bránit, učitelce jsme to oznámila, malej se jednou nedal a byl klid. A ano i takto malý pochopil, že na obranu je to dobrý.
Pokud ubližuje dětem jen ze své radosti, tak bych ho čapla a posadila vedle sebe na lavičku a že se bude jen dívat, když si neumí hezky hrát. Říkáš, že plácnutí nezabírá, ono je plácnutí a plácnutí a i když tady píší ostatní, že to dítě nepochopí, tak pochopí, pokud dá bezdůvodně někomu facku a nebo na něj schválně háže písek a podobně a dostane pár na zadek, ne plácnutí, které je jak pohlazení, pochopí rychle, že přestřelil. Nechceš plácat, chyt ho za ruku a drž vedle sebe na lavičce, aby věděl, že pokud bude zlí, bude trest, ale zároveň tím nebyl poškozený bráška, který si hezky hraje, myslím, kdyby jsi jako trest zvolila odchod domů. Znáš malýho nejlíp, víš jaký trest nesnáší, tak ho vždy použij, a mladej si postupně dá bacha. Jen člověk musí být důsledný.
@ChDoll Jo myslím, nebo nauč svoje dítě, že když ho jiné praští, ať ho za to obejme a nebo zkusí na něj ty vaše psycho rozbory, budou fungovat určitě a vůbec ti nebude chodit domů s pláčem, že si na něj někdo dovoluje.
@moje prdelky
Tak já nevím. Psala že doktoři jí asi nepomůžou tak zaručeně pomůže zmlátit dítě??Já měla doma to samý tata už si s ním taky nevěděl rady tak ho zmlátil a začal se chovat hůř-to podle mě není řešení ![]()
@ChDoll 5ešení jsem tam napsala víc, hlavní je to netolerovat. Co se týče doktorů. O těch mám své mínění. Jako pěstounka musím chodit na školení a co se nám snaží nalít do hlavy kolikrát je fakt na hlavu. Ono totiž obvykle stačí myslet selským rozumem a ne všechno brát přes psychologii. Jenže teď je to moderní a každý za všem hledá mega problém a najednou se zjistí, že pomůže jen něco jednoduchého.
@moje prdelky zase hned oplácet ránu ránou a současná výchova k tvrdým loktům je to, co mě žere, protože mám vcelku mírné děti a kdejaké dítě okolo je pak na ně agresivní. Ony totiž ty „psychorozbory“ jsou někdy lepší, než dítě hned zmastit a naučit ho aby bylo taky podobné. Pak už můžeš jen řešit kdo dal ránu první a kdo koho zmlátil víc.
Mám známé ve školce, kde vedou děti podle těch „psychorozborů“ alá respektující výchova a děti se kupodivu ve školce mezi sebou tolik nemlátí, protože je tam učí, jak spolu vycházet a jak spory řešit bez toho. Kéž bychom tady takovou školku a školu měli, v synově třídě se kluci neustále řežou a to jsou děcka vychovávané stylem „škoda rány“. ![]()
Já s tebou souhlasím v tom, že je dobré děti naučit se bránit a taky je to učím, zas nechci mít otloukánky a co mi taky zbývá v téhle poněkud agresivní společnosti, kde je to vcelku normální, že se kdekdo bije a začíná to už v rodinách.
Ale nejdřív se snažím aby to řešily jinak, pokud je někdo agresivní, tak rázně nahlas se vymezit s tím, ať to nedělá, že se jim to nelíbí, připadně se bránit odstrčení agresora. Teprve pokud násilí pokračuje a hajzlík nereaguje, tak mají právo použít násilí jako James Bond
a taky to řešit hlavně s dospělýma.
@ospalámyš No jde o to, že na toho agresora, co jsem popisovala ani učitelky nemohly, o problému věděli, ale rodina to neřešila a kluka nic nezajímalo. Takže náš syn dostal poučení a už nechodil s pláčem do školky. Když vidím, jak an hřišti maminy kašlou na to, co děti dělají a někdo chce vytrhnout našemu dítěti hračku, nechám ho, at se brání. Nevidím důvod, proč by mu ji někdo měl brát. U nás v rodině platí pravidlo, kdo hračku má první, tak si s ní hraje a ne n je mladší tak mu ji dej. A fakt to funguje, nejsou pak rvačky a hádky o hračky, ale respektuje se to pravidlo. Taky platí pravidlo, mě se to nelíbí. Ale v kolektivu už to není tak jednoduché a proto se musí bránit.
A myslím, že každý ted vidí, když někdo řekne, že dá dítěti na zadek, že hned teče krev. Já dám taky na zadek a jak říkám, dítě ví, že to byla poslední kapka, že zlobilo moc. Je to prakticky největší trest. Takže obvykle reagují na slova, jen když mají blbou, dostanou. Není to tak, že dostanou vždycky a hned. Tresty se musí stupňovat.
A klidně rovnou napíšu, že kdyby moje dítě bezdůvodně ubližovalo jiným, dostalo by a vědělo by, že to nesmí a přestalo by. Stejně tak, jak se to někde řeší s válením. Dva kluci to zkusily, jen jednou, padli na zem a chtěli zuřit, se zlou se potázali a to hned. A jak ej to rychle přešlo. Žádný čekání, až z toho vyrostou. A ne nejsou agresoři, ba naopak jsou kamarádští. Ono těch starých pětadvacet má něco do sebe. A dítě agresor je obvykle ten, který má doma agresi velkou od rodičů a mezi rodiči, ale taky ten co se kolem něj vše točí a myslí si, že vše může a vše je jeho. Ne ten, co dostane občas na zadek.
@moje prdelky si nemůžu pomoct ale tvé názory se mi v tomto odvětví vždy líbí ![]()
Jo rodiče mýho přítele jsou taky pěstouni-děti také agresivní taky je mlátily a co se z nich stalo? Jedno z dětí v kriminále za ublížení na ublížení na zdravý a další dvě v dětském domově kvůli tomu že je mlátil. @moje prdelky Opravdu řešení…
Tím že dítě mlátíš vlastně vyjadřuješ že to tak má řešit také…
Tak na jednu stranu, to, že se nsetkáš s pochopení a že mají dojem, že nezvládáš své dítě - chápu. Dítě nezvládáš, byť se snažíš. To, že většina mamin má rudo před očima, když je ublíženo jejich andílovi, je prostě fakt, jist maj na to právo.
Já sama nějaké šarvátky na hřištích extra neřešim, že dítě někdo majzne lopatkou nebo štípne, kousne - beru jako součást života dětí. Jde mi hlavně o to, aby matka agresora reagovala a zabránila opakování.
Měla jsem u obou dětí období, kdy jeden byl agresivní při únavě, druhá zas kousala. Takže tu určitou bezmoc a sebelítost z reakcí chápu. člověk, zvlášt v počátku, se v tom plácá, neví jak reagovat, jak na své dítě, tak na okolí, jak se k celé situaci postavit.
Jestliže už to trvá nějakoudobu, omezila bych ty herny a hřiště. Zvlášt pokud je to starší dítě, mladší sourozenec asi až tak ty herny nepotřebuje. se dvěmi dětmi, kde už ten kontakt chtějí oba, je to omezení problematičtější. Jinak samo okmažitá reakce, odchod. Pokud to bylo u nás doma ( nebo jinde, kde nešlo odejít), tak jsem pak zabránila tomu, aby bylo dítě mezi dětmi, musela sedět vedle mě, i za cenu řevu.
Jinak k tomu dřív - já si teda ze školky do teď pamatuju Janu, co mi štípala a kousala.
@ChDoll to je naprostá hloupost co píšeš, když děcka dostanou občas na zadek, nestanou se z nich agresoři a dítě si po trestu na zadek neřekne, jdu zmlátit okolí. Agresorem se stane ten, kdo má agresory rodiče a nebo ten, kdo si myslí, že může vše a vše mu projde, například, děti milionářů, co jim rodiče vždy vše zaplatí a díky penězům si myslí, že vše jim projde. Nikoliv ten, co dostane v průběhu výchovy výchovně na zadek. Dítě, obvlášt malé neuvažuje, je on mě mlátí, tak já budu taky. Ne dítě chápe, že je to trest od mámy. A taky nepřemýšlí do budoucna, já jsem včera dostal na zadek, tak ted někoho zmlátím na hřišti, ale za 5minut to neví, jen si příště dá pozor, když ho máma upozorní, že jestli už neposlechne, tak dostane. A o tom to je. děti nejsou psychologové. Děti jsou děti.
@Aishenka děkuji za pochvalu, vycházím z mé výchovy, mám 4 děti, které jsou v pohodě. Včetně pěstounské dcerky.
@moje prdelky Já jenom říkám že u (TAKOVÝCH) dětí to není řešení…
@moje prdelky není zač, konečně někdo z těch co se řídí selským rozumem a nevidí pomalu domácí násilí v tom, že dítě dostane lupanec.
@ChDoll U jakých dětí? U těch co zlobí moc a chtějí na sebe strhnout pozornost? protože obvykle je to jen o pozornosti, ať už negativní nebo pozitivní.